Mustafa Özdemir


ZİRVEDEN 2'ŞER 2'ŞER UZAKLAŞTILAR

.


 

 

Süper Lig'in 17. haftasında Fenerbahçe dev derbide Beşiktaş'ı ağırladı. Kritik maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı. Fenerbahçe'nin golleri Mesut Özil ve Berisha'dan gelirken Beşiktaş'ın golleri Josef De Souza'dan geldi.

 

BU KIŞKIRTMA NEDEN?

 

Bazı şeyleri anlamak zor. Josef de Souza, Fenerbahçe'de çok başarılı futbol oynadı. Tabiri caizse canını dişine taktı. Sarı-lacivertli forma için terini sonuna kadar döktü. Hiçbir kötülük yapmadı Fenerbahçe'ye. Ama sahaya çıkıyor, Fenerbahçe seyircisi onu ıslıklıyor. Souza maç mı sattı, tribünlere ters bir hareket mi yaptı? Hiçbir şey yapmadı. Fenerbahçe seyircisi adamı çağırıp alkışlayacağına, adamı ıslıklamaya başladı. Adam 1 oynayacaksa 4 oynamaya başladı. Futbolcuyu kışkırtmanın yanlış olduğunu bile bile neden bu yapılır? Bunun yanlış olduğunu daha önce gördük. Türkiye Kupası maçında yine bir derbiydi. Robin Van Persie ile Oğuzhan Özyakup arasında bu gerginliği görmüştük. Saha içi kışkırtmak yanlış olduğu gibi tribün kışkırtması da yanlıştır. Josef Müthiş futbol oynadı. İki de şahane gol attı. İşte size cevap dedi. Allah da ona yardım etti.

 

PEREİRA’NIN GİDİŞİ

 

Mesut Özil top ayağına gelince iyi, onun haricinde genel olarak çok yararlı sayılmaz. Bir takım 1 tane Mesut'u kaldırabilir ama 2-3 taneyi kaldıramaz. Fener teknik direktörü Pereira işini doğru yapamıyordu ve zaten bu gün gönderildi. O artık kesin. Peki yönetime ne demeli? Ali Koç geleli kaç yıl oldu, kaç teknik direktör değiştirdi. Haliyle de bütün stat dün "Ali Koç istifa" diye bağırdı. Bu saatten sonra Ali Koç, Fener'de dikiş tutturabilir mi?

 

Ali Koç başkan olduğunda Fenerbahçe'nin çehresi değişir, vizyonu değişir dedim, yanılmışız.

Ama yalnız beni değil herkesi yanılttı. Fenerbahçe maçı kazansa acaba Trabzon'u yakalar mı diye düşünülecekti ama bence dün gece ikisi de bitti.

 

Beşiktaş teknik direktörü daha doğru zamanda değişiklikler yaptı. Dünkü futbola göre beraberlik doğru netice. Birisi kazansa diğerine yazık olurdu. Maçın hakkı beraberlikti. Herkes Trabzonspor’a çalışıyor. Ama Trabzonspor da doğru işler yapıyor. Yani bu derbide takımların kaybettikleri iki puanın olması tabi ki Trabzonspor’un işine yarar ama bordo mavililerin kötü futbol oynadıkları anlamına zaten gelmez.

 

NEREYE KADAR AVRUPA LİGİ AVUNTUSU?

 

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 17. haftasında konuk ettiği Medipol Başakşehir ile 1-1 berabere kaldı. Sarı-kırmızılıların golünü Mostafa Mohamed, Başakşehir'in golünü ise Stefano Okaka kaydetti.

 

HEP AYNI!

 

Avrupa’da mükemmel seviyeye ulaşmış Galatasaray savunması için anlaşılmaz acemilikler arka arkaya geldi. Maç mı seçiliyor?Galatasaray’ın bu seneki temel sorunu da bu. Gençleştirilen güzel bir kadro var ama yapılan hatalar hep birbiri benzeri. Özellikle ligde oluyorlar. Hücumda savunma pozisyonunu almakta zorlanma. Ne bir plan ne de bir orta saha komutanı var. Bu da zincirleme hatalar getiriyor. Tabii bunun yanında maç seçme ve hakem psikolojisi de var.

 

İkinci yarıda özellikle oyuncu değişiklikleriyle Galatasaray oyun merkezini biraz daha öne çekti. Bu aslında Belözoğlu’nun istediği bir şeydi ama çıkışlarda yorgunlardı. Son pas şut tercihlerinde her seferinde yanlış yaptılar. Tabi bunda yine Marcao’nun Okaka’ya yıpratıcı markajının rolü büyük. Böylece iki takım da akan oyunda ceza sahsına giremeyen bir oyuna hapsoldu. Mostafa’nın kornerden gelen golü klastı ve maç iki takımın da hak ettiği sonuçla bitti. Oğulcan Çağlayan bu oynamadığı süreçte gerçekten futbolu unutmuş. Maçı statta izlerken bir an bu adamlar nasıl büyük takım futbolcusu oluyorlar diye düşünmeden edemedim. Orta fırsatları buldu değerlendiremedi, ve bir pozisyonda kademede Başakşehir futbolcusu yokken topu ayağından kaçırdı ve pozisyonu bitirdi. Şaştım kaldım. Ama Galatasaray’ın ilerleyen haftalarda bu hataları yapmaya devam ederse istifalar yakın zamanda duyulabilir. Ayrıca takımda Muslera gibi bir kilidin olmaması bunu tetikleyebilir.

 

TRABZON TAM GAZ

 

Trabzonspor, Süper Lig 17. hafta mücadelesinde Atakaş Hatayspor'u 2-0 mağlup ederek zirvedeki yerini iyice sağlamlaştırdı.

 

Bordo mavililer maça tam istediği gibi başladı. Topun arkasına geçen, Trabzonsporlu oyuncuların yapacakları hatayı ileri uçta hızlı adamlarının ayaklarıyla sonuca gitmek isteyen Hatayspor’a, ilk yarı bırakın pozisyon vermeyi, pas yaptırmadı, deyim yerindeyse nefes aldırmadılar, alan daralttılar. Kapanan takımlara karşı bireysel özelliklere sahip oyuncuların eksikliği hissedilir ancak ilk ve ikinci gollerde Berat, Djaniny, Cornelius ve Denswil’in paslaşmaları mükemmeldi. 

 

YALNIZ DERBİLERDE DEĞİL! 

 

İlk yarıya oranla ikinci yarıya Atakaş Hatayspor, daha iyi gözükmüş olsa da girdikleri ilk pozisyonda şampiyonluğa oynayan takımın kalecinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı, bunlar Uğurcan’ın devreye girdiği anlardı. İki farklı skoru koruma düşüncesiyle iyi kapandı Avcı’nın öğrencileri, kaçırdıkları goller de vardı.Uzun lafın kısası, Trabzonspor ilk yarı şampiyon gibi oynadı, üç puanı iki golle almayla kalmadılar, diğer şampiyon adayı takımların moralini bozmaya devam ettiler. 

 

BU KEZ İLK YARIDAN İŞ BİTTİ

 

Trabzonspor’un daha önce oynadığı maçlarda kötü başlasa da maçı iyi bitirdiğini söylemiştim, bu sefer ilk yarıdan fişi çektiler. Rakibe fazla pozisyon vermeden işini bitirdiler. Bir yerde Hatay rakibiydi onu geriye itti. Yani üç değil 6 puan aldı. Abdullah Avcı oyuncuları yerinde kullandı. Nwakaeme yoktu ama yerine oynayan Djaniny golünü attı. Demek ki Abdullah Avcı'nın A ve B planı var. Görünen o ki Trabzonspor bir şeyleri gerçekten başarıyor.