Aytekin DEMİRCİ


Yaşlılık 1 kaderdir!

.


Tüm dünya yirminci yüzyılın ortalarından itibaren yaşlı insan nüfusunun hızla artması ile daha uzun ömürlü bir topluma doğru evrilmektedir. Güncel bilgiler ışığında 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde yirmisini 65 yaş üstü bireylerin oluşturacağı, genç ve yaşlı nüfusun eşitleneceği tahmin edilmektedir.

Yaşlılık yalnızca biyolojik bir süreç değil sosyal ve kültürel değerlerden de etkilenen kompleks bir süreçtir. Yaşlılık yaşamın doğal bir süreci olmakla birlikte, ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarının görülme ihtimali ve fonksiyon kayıplarının da göz önünde bulundurulması gereken bir dönemdir. Bu noktada sağlıklı yaşlanmak ve yaşlı nüfusu aktif bir şekilde hayatın içerisinde tutmak giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Artan yaşlı nüfusun solunum sistemi ve diğer sistem hastalıklarına cevap verebilecek yeni hizmet modellerinin geliştirilmesi, yaşlı bireyin yakınlarının geriatrik hasta ile yaşama konusunda eğitilmesi, bilinçlendirilmesi, danışmanlık ve destek hizmetleri artırılmasına ihtiyaç vardır.

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası’nın amacı, sağlık sorunları ile ilgilenmek kadar yaş alan büyüklerimizin hayatlarının bu döneminde, daha genç insanlar tarafından gösterilecek saygı ve sevgiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını vurgulamaktır.

Yaşlılarımız yaşadıkları olaylar ve tecrübeleri ile geleceğin şekillenmesine ışık tuttuğunu unutmamamız gereklidir.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur.

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası vesilesiyle tüm yaşlılarımızın bu haftasını kutluyor, hayatlarını sağlık, huzur ve mutlulukla geçirmelerini diliyorum.