Murat tomris


Tehlikeyle burun buruna bir hayat

.


16 yıldır kuryelik yapan bir emekçinin dilinden yaşadıkları,

Aktif olarak 16 senedir kuryelik yapıyorum, bu on altı sene içersinde belirli bir bölümü mecburiyetten , ama artık severek yapmaya başladım , Sizler de az çok biliyorsunuz ki , biz kuryeler gerçekten tehlikeli bir meslek yapıyoruz .

Hatta buna size şöyle bir örnek vereyim ilk motosiklet ehliyetimi almaya gittiğimde özel bir hastanede bana doktorun sağlık raporu verdiği esnada , ehliyeti kendi rızanla mı alıyorsun yoksa birisinin zoruyla mı alıyorsun demişti , aslında bir çok şeyi özetlemişti işte. Biz kuryelerin farkını insanlar için ne kadar önemli olduğunu aslında sizler bu pandemi dönemiyle beraber anladınız, Evleriniz de kapalı kaldınız kuryeler her ihtiyacınızı getirdi, sokaga çıkma yasaklarında restorant bölümleri kapandıgında , Bizler hep dışardaydık sizlere hızlı ve sıcak bi şekilde hep bu yemekleri,  ve kargoları ulaştırmaya çalıştık , Tabi Sizler hızlı gelsin karım hamile, çocugum çok acıktı , Tansiyonum düştü şekerim çıktı , filmim kaçacak gibi çeşitli çeşitli bahaneler üretirken , bizler bir çok meslektaşımızı bu yolda malesef kaybettik . Üstelik çogu bu işe yeni başlayan deneyimsiz ama çalışmak zorunda olan ailesine bakması gereken arkadaşlarımızdı. Ne olur yani 10 dakka geç gelse ? Sen ölmezsin, Ama O acele ederse ölür.

Sadece ölüyor zannediyorsunuz, çünkü bunları görüyorsunuz , kısa bi haber kurye siparişe giderken kaza yaptı ve öldü , peki yaşarken ölenleri de biliyor musunuz ? Bir daha asla yürüyemeyecek olan? vücudunun çeşitli yerlerinde ciddi şekilde hasar alıp engelli kalan ? Uzuvları kopan  . . Hİç birisini bilmiyorsunuz degil  mi ? Siz sadece yemegim gelsin, kargom gelsin, makyajsız sokaga çıkmıyım derdindeyken , Bizler akşam eve dönebilecek miyiz ? Acaba siparişi yetiştiremedik diye patron bizleri işten kovacak mı ? İşimizden olacak mıyız? Hem patronun gözüne girersek belki de sigortamızı yapar işten kovmaz , ekipmanlarımızı da alır. Evet yanlış duymadınız . Ekipmanları yok , çeşitli bahaneler ile sürekli bahaneleri olur çünkü alsam takmayacak , giymeyecek, kaybediyorlar , çaldırıyorlar , zarar veriyorlar gibi bir sürü çeşitli bahane , Ha birde sigorta konusunda da çok netler , Sigorta yapsam bırakıp gidecek , zaten çok fazla para ödüyoruz bide sigortamı yaptıracağız ? Çok para ödüyor dedikleri günlük 12-14-16 saat insan gibi çalıştırmayıp ta verdikleri paranın derdindeler , Yagmurlu  havaları karı kışı bunları zaten saymıyorum kaç kişinin bacagını kolunu kırıp kafatasını çatlattıgını , Biraz görseniz ya şu çocukları ? hallerini biraz anlasanız , saygı duysanız .. Acele etmeseniz, biraz tebessüm gösterseniz çok şey mi istiyoruz ? İnsan gibi değer görmek istiyoruz, bizleri dışlamayın istiyoruz, Bizler sizler için her şeyi göze alarak yaparken bizleri biraz olsun anlayın istiyoruz , Ölmek istemiyoruz !

İSTANBUL MOTOSİKLETLİ KURYELER DERNEGİ BAŞKANI

 MURAT TOMRİS