Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Şizofreninin Erken Uyarı İşaretleri

.


 

şizofreni olan birini tanıyorsanız, veya Şizofreni hastalığınız varsa muhtemelen halüsinasyonlar ve sanrılar gibi semptomlara aşinasınızdır . Ancak, tam gelişmiş bir bölümden önce uyarı işaretlerinin ortaya çıkabileceğini fark etmeyebilirsiniz. Bu olduğunda, prodrom veya prodromal dönem denir.

Arkadaşlarınız ve ailenizden önce kendinizdeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Sevdikleriniz farkına vardığında, bu değişiklikleri yaşadığınız "sadece bir aşama" veya hayatınızdaki stresli bir şey nedeniyle açıklamaya çalışabilirler. Bu nedenle, birçok insan daha sonra, daha şiddetli semptomlar ortaya çıkmaya başlayıncaya kadar yardım istemez.Şizofreniyi teşhis etmek birkaç nedenden dolayı zor olabilir. Birincisi, bozukluğu olan insanlar genellikle hasta olduklarının farkına varmazlar, bu nedenle yardım için ruh sağlığı uzmanlarına gitmeleri pek olası değildir.Diğer bir konu da, prodrom adı verilen şizofreniye yol açan değişikliklerin birçoğunun diğer normal yaşam değişikliklerini yansıtabilmesidir. Örneğin, hastalığa yakalanan bir genç arkadaş grubunu bırakabilir ve yeni arkadaşlar edinebilir. Ayrıca uyumakta zorluk çekebilir veya aniden eve düşük notlarla gelmeye başlayabilirler.

Belirtiler : hafızanızla ilgili sorunlar veya dikkat etme ve odaklanma ile ilgili sorunlar yer alır.Ruh hali değişimleri ve depresyon olabilir. Endişe duyabilir ve bazı şeyler hakkında suçlu hissedebilir veya başkalarına güvenmeyebilirsiniz. İntihar düşünceleriniz bile olabilir .

Sizin veya başkalarının farkına varabileceği diğer bazı şeyler:

Orada olmayan bir şeyi duymak veya görmek

Garip bir yazma veya konuşma şekli

Sevdiklerinize kızgın, korkmuş veya tuhaf bir tepki

Şüphecilik 

İzole olma ( yalnız kalmak )

Künt duygulanım

 

Instagram : 1stajer._psikolog