Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Siyah yada beyaz : Borderline kişilik bozukluğu

.


Borderline kişilik bozukluğu  (bkb) olan kişiler, özellikle kendilerine en yakın olanlarla ilişkilerde büyük zorluklar yaşama eğilimindedir. Ani ruh hali değişimleri, öfke patlamaları, kronik terk korkuları ve dürtüsel ve mantıksız davranışları ile bkb karakterize edilebilir.  Borderline , semptomları bipolar bozukluğun semptomlarına benzer olduğundan, insanlar bazen bu iki durumu karıştırırlar. Borderlinenin en yaygın belirtileri şunlardır:
Sık ve yoğun ruh hali değişimleri: bkb varsa, başkaları, kendiniz ve çevrenizdeki dünya hakkında nasıl hissettiğiniz konusunda ani değişiklikler yaşayabilirsiniz. Kontrol edilemeyen öfke, korku, endişe, nefret, üzüntü ve sevgi gibi mantıksız duygular sık sık ve aniden değişir.  üzgün olduğunuzda sakinleşmekte sorun yaşayabilirsiniz.

 Bkb , nedeni :Genetik, aile tutumu ( genelde 18 den önce) Beyin fonksiyonu:  Duygusal düzenleme sistemi, bkb olan  kişilerde farklı olabilir, bu da bazı semptomların nörolojik bir temeli olduğunu düşündürür.  beynin duyguları ve karar vermeyi/yargılamayı kontrol eden bölümleri birbirleriyle en uygun şekilde iletişim kurmayabilir.
Yakın ilişkilerde :

-bkb olan bireylerin dikkat ve sevgi eksikliğini hiçbir şey dolduramaz. Bkb olan bireyler , kronik sevgi eksikliğini veya iç sıkıntıyı telafi etmek için sıklıkla bkb olmayan   birden fazla kişiye başvurur. Bkb 'u olmayan kişi, sevgisiyle bkb  iyileştirebileceğini düşünmemelidir;  gerekli değildir; Bkb olmayanların oynaması gereken tek silah, Bkb nu psikologa yada psikiyatr  yönlendirmeye çalışmaktır.

-Bkb olan birey görevleri ve sorumlulukları başkalarına devreder.  Sonunda Bkb  olmayanlar kendilerini düşünmeyerek kendilerini boş ve kullanılmış hissedeceklerdir.

-Bağımlılık - Bkb  olmayan kişi yüksek bağımlılık riski altındadır. Bağımlılık, Bkb (veya alkol veya yiyecek kötüye kullanımı sorunları olan birini) kurtarmak için kişisel ihtiyaçlarını feda eden kişidir. Bağımlılık bir hastalık değil, Bkb olmayan birinin kendini bulduğu bir durumdur. Bağımlı kişinin Bkb ile ilişkisini bırakma gücü yoktur, ondan güçlü bir şekilde etkilenir, sosyal bağlamdan izole edilir. Yıllarca sürebilen döngülere kapılırlar : İhanete uğradığını ve alay edildiğini hisseder, öfkelenir, sonra affeder ve döngü yeniden başlar.

Instagram : 1stajer._psikolog
Mail: stj.psk_hayrunnisa@outlook.com