VEDAT KAN


SEN O VALİYE GURBAN OLASAN…

.


İnsanları kötüden alıkoymak, örnek olmak lazım gelir iyi ve doğru olana. Üretici olmak, üretken olmak, parçaları birleştirici olmak, yapıcı olmak gerekir. İnsan olmak gerekir ötekileştirilmeden, ötekileştirmeden. Farkı ortaya koymak gerekir.

Doğru olmak gerekir, elif gibi. Haklı olmak gerekir gerçeğin ta kendisi gibi, mesela ay gibi güneş gibi. Attığın her adımda kokun ile heybetin ile sözün ile gölgen ile enerjin ile kendini belli etmen gerekir. Kişi adı ile eser sahibi olmaz ki gözüm, eseri ile ad sahibi olur değil mi? Oysaki kolu kanadı kırık olan ne yapar? Düşer hep ve düşerken de sağa sola çarpar, sürter, düşerken de değersizleşir, değersizliğini bulaştırır.

Bir oğul parçası tanıdım, anası ak sütü ile beslemiş ve bu vatana değer katsın diye vali eylemiş. Eee adı üstünde Vali. Adımını attığı her yerde gölge olmuş garibana, bu topraklarda insanı rahat yaşasın diye de kendisi her türlü sıkıntıya göğüs germiş. Aş olmuş, iş olmuş. Müteşebbis olmuş, idare eden olmuş. Makamına bakmadan yaşlının yanında gönül alan, gencin yanında kardeş olmuş. Kimsesizin sofrasında katık olmuş, dertlilerin dertleriyle hem dert olmuş.

Şehre ilk adım attığı gün bir açılışta görmüştüm bu adam gibi adamı, gülerken ve konuşurken insanın boynuna sarılası gelenlerden. Az mı bu adam devlet. Yanına yaklaştığın zaman iç huzurunu hissettiren pozitif bir enerjisi var bu devletin. Tabi işin içinde başarılı devlet ve başarılı devlet adamı olunca haliyle de havlayanları ile taşlayanları çok oluyor. 

Yapacak bir şey yok ki buna da eyvallah diyeceğiz tabi ki. Ne yapmış ki adamcağız; bir ilçesinin başarılı bir çalışmasını değerlendirirken haklı ve hakkı olarak işini güzel ve kursuz yapanları sanatçı olarak değerlendirmiş. Yalan mı, ortaya emeği karşılığını koyana sanatçı demenin neresi kötü veya neresi abes? Bence Sayın Valim az bile demiş, günümüz Türkiye’sinde o kadar çok sanatçı bozuntusu var ki gerçek sanatçıları gördüğümüz zaman göğsümüz kabarmıyor da değil hani. Kim ne derse desin bize göre tezeği kurusun diye duvara usulüne göre yapıştırmakta sanatsal bir faaliyettir ve yapan da sanatçıdır. Valime kolu kanadı kırık olanların lafı da yetişmez, nazarı da. O garibin duasını almış, birileri gibi ahını değil. Hem buraların meşhur bir lafı vardır, sene burdan ekmek çıkmaz, get anam get işine seni o valiye gurban olasan …