Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Panik Atak : Eyvah ! Ölüyorum

.


Panik atakta, duygular o kadar korkutucu olabilir ki, ölmek üzere olduğunuzu, çökeceğinizi , delireceginizi veya zihninizin kontrolünü kaybetmek üzere olduğunuzu hissedebilirsiniz. Hemen kaçmanız veya yardım bulmanız gerektiğini hissedebilirsiniz. panik atak , vücut histerisidir onun "umutsuz 
çığlığı" anlamına gelir . Panik bozukluğunun tekrarlayan, beklenmedik panik atakları ifade ettiğini unutmayın; yani, gerçek bir tehlike olmadığında ataklar  birdenbire gerçekleşir. 
panik ataklar her zaman  uzun süreli bir depresyonun arka planında   veya tekrarlanan veya şiddetli stres sonrasında ortaya çıkar. (daha doğrusu sıkıntı). panik atak  , ikamet yeri değişikliği, ailedeki çatışmalar, gizli bir kızgınlık hissi, çocukluktan kaynaklanan sorunlar, sevilen birine karşı suçluluk duygusu vb. kaynaklanır . Tedavi edilmeyen panik bozuklukları kronikleşir. Lisansı psikoloji olan  psikolog  yada psikiyatriden destek alabilirsiniz.  Tedavi olmadan, ataklar kendilerini daha sık tekrarlayabilir ve semptomlar kötüleşir. Hastalık daha sonra günlük yaşamda çok olumsuz yansımalara neden olur ve hastayı atak için uygun gördüğü durumlardan kaçınmaya zorlar. Bazıları çalışmayı bırakıyor veya artık evlerinden çıkmıyor
Panik atak Belirtileri en sık karşılaşılanlar:

kalp çarpıntısı,
titreme
nefes almada zorluk, boğulma hissi,
baş dönmesi
göğüs ağrısı,
ishal
Kuru ağız 
Terleme 
Hareket etmek , düşünmek için güçsüzlük hissi 
tehlike, felaket, hatta yakın ölüm hissi
Ellerde, ayaklarda veya yüzde uyuşma veya karıncalanma

Panik atak sırasında ne yapılmalı ?
Eğer bir nöbet meydana gelirse, yapılacak en iyi şey bulunduğunuz yerde durmak ve nöbet durana kadar yavaşça nefes almaktır.
Topluluktan  uzak durmak panik atakları engellemez. Tersine, nöbetlerinizi yoğunlaştırabilir ve kendinizi izole etmenize neden olabilir. En rahatsız edici ve yoğun panik atakların bile sadece birkaç dakika sürdüğünü ve asla kimseyi öldürmediğini unutmayın .

Soru için , Instagram: 1stajer._psikolog