Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

.


 

OKB bir kişilik sorunu değildir

OKB'yi bir kişilik sorunuyla karıştırmamak önemlidir. Saplantılı bir kişilik olarak adlandırılabilecek şeye sahip olabilirsiniz. Çok dikkatli olur ve her şeyi diğerlerinden daha iyi kontrol edersiniz. Mükemmeliyetçi olabilirsiniz ve bazı şeyler hakkında çok yüksek standartlara sahip olabilirsiniz. Genellikle bu eğilimler büyük sorunlara neden olmaz.  

OKB ile durum çok farklıdır - tipik olarak OKB yavaş yavaş başlar ve yıllarca küçük bir tahriş olabilir ve sonunda semptomların artık reddedilemeyeceği bir noktaya gelir. Örneğin, kirli olma saplantılı düşüncesini biraz daha fazla yıkayarak ve her şeyi daha temiz tutarak halledebilirsiniz. Günde iki veya üç kez duş almak kimseyi fazla etkilemeyebilir. Bu, her sabah banyoda bir saat geçirecek kadar artarsa, ev için oldukça rahatsız edici hale gelir. Her gün banyoda üç saate çıkarsa, hayatınız gerçekten değişmiş demektir.

OKB alışılmadık ve bazen korkutucu bir durumdur. OKB'si olan birçok insan “çıldırmaktan” korkar ve kendi kontrolünü tamamen kaybetmekten korkar. Bu olmaz. OKB ayrıca şizofreni gibi diğer ciddi hastalıklara da yol açmaz, ancak bazıları için aynı derecede engelleyici olabilir.

 

OKB kimlerde görülür?

 

OKB genellikle çocuklukta veya gençlik yıllarınızda başlar. Çoğu kişiye yaklaşık 19 yaşında teşhis konur. OKB belirtileri farklı zamanlarda gelip gidebilir ve daha iyi veya daha kötü olabilir. 

 

OKB'de açık bir genetik (kalıtsal) faktör vardır. OKB'niz varsa, çocuklarınızın durumu geliştirme riski çoğu insandan daha fazladır.

 

Instagram : 1stajer_.psikolog