İbrahim Yürük


MOTOSİKELTİ KURYELERE HIZ BASKISI,TRAFİKTE FARK EDİLMİYOR,SOSYAL GÜVENCE YETERSİZ,ZOR ŞARTLARDA MÜCADALE

.


Hayat trafiğinin tam ortasında bir acı, bir feryat bir figan tam bir izdiham...elinde bir elma şekeri, tutmuş annesinin elini arada bir arkasına bakıyor ve diyor küçük Ali ;Annecim nerde kaldı babam neden bizimle gelmedi? Ne zaman gelecek. Bir gün önce öldüğünü bilmiyordu, bekliyordu Ali, nerden bilecek babasının sipariş yetiştirmeye çalışırken bir kazada öldüğünü, hangi yürek buna dayanır?

 Bir insanın ölüme sürükleyecek bu hız baskısı nerden geliyordu, evi ocağı yıkan, bir çocuğu babasız,bir anneyi evlatsız, bir abiyi kardeşsiz bırakan bu zaman baskısının faili meçhul sorumluları kimdi? Şimdi derki çok bilmişler tehlikeliyse yapmayın, bende şöyle diyeyim, mesleği polis olan birine tehlikeli yapma demek ne kadar mantıksızsa bir motosikletli kuryeye de bu işi yapma demek o kadar mantıksızdır. Bu meslek var ve çok tehlikeli, bir an önce çok tehlikeli meslekler sınıfına girmeli ve mesleki yeterlilik belgesi zorunlu kılınmalıdır ki yeterliliği olmayan yapmasın, ölmesin.

Sadece yeterlilik değil trafikte fark edilmemekte en büyük sorunlardan biridir. Sosyal güvencesiz,standart olmayan maaş,hız baskısı,denetlenmeyen hurda motorlar vb. Say say bitmez bir sürü sorunlar araştırılıp bir düzene koyulmalıdır.

Vatandaşa düşen sorumluluk nedir?

 “Sipariş veren müşterilerin siparişim nerde kaldı diye bir restoranı araması aynı zamanda restoran yetkilisininde kuryeyi araması ve baskı yapması demektir, buda kuryenin daha hızlı gitmesi ve kaza yapması anlamına gelir, yani bir motosikletli kurye nerde kaldı diye aranmaması gerekir.”

“Eğer bir sürücü iseniz trafikte aynalara bakarak motosikletli sürücüleri fark edebilirsiniz ve kolaylık sağlayabilirsiniz.”

“Online Yemek siparişi veriyorsanız internet uygulamalarında HIZ puanlaması yapmayarak kuryeye destek olabilirsiniz.”

“Motosikletli kuryeler zaman zaman problemlerini dile getirdiklerinde sosyal medyada paylaşarak destek olabilirsiniz.”

“Sitelere motosikletle alınmayan kuryeler için site yönetimine kuryenin içeri alınması için talepte bulunabilirsiniz.”

Saygılarımla.