İbrahim Yürük


KİM BU SORUMLU?

.


Bu hafta ki yazımda eğitim sistemi ile alakalı bazı düşüncelerimi ve araştırdıklarımı  sizlere aktaracağım değerli okurlarım.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği kitapları yetersiz bulan öğretmenler velileri,kitapçı,kitapçı dolaştırıyor.Öğretmenlerin eğitimle alakalı endişesi her ne kadar öğrencilere verdiği değeri gösterse de bu durum veliler için maddi açıdan oldukça zor bir mesele haline geliyor.

Öğretmenin yönlendirdiği kırtasiye sahibi, veliye şöyle bir haklı isyanda bulunuyor.

"Ben de çocuklarımı bu eğitim sisteminden dolayı kolejde okutuyorum,öğretmenlerin hiç bir suçu yok milli eğitimin vermiş olduğu kitaplarla okuyanlar,liseden sonra super marketlerde calişmak zorunda kalıyor,benim çocuğum neden doktor olmasın neden mühendis olmasın,ben sattığım kitaplardan yüksek bir kâr elde etmiyorum,okulun anlaşmış olduğu belli yayınlar eğitime destek amaçlı ders kitapları bizlere getiriyor,bizde satıyoruz."

Şimdi sormak lazım,hani eğitim ücretsizdi?ya da neden yetersiz?

İlk okul 1. Sınıf tüm öğrencilere olmazsa olmaz aldırılan kitaplardan, durumu olmayan yüzbinlerce öğrenci mahrum kalıyor,yeterli eğitimi alamıyor.Milli eğitimin bir an önce bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor.

Her sene 1. Sınıfa kayıt olan öğrencilerden a4 kağıdı,bazı farklı gereçler isteniyor,velinin bunu sebebini sorması üzerine okul yetkilileri biz öğrencileri okutuyoruz bunlarda kendileri için gerekli diyor,alamayanlar rencide oluyor.

Okula eğlence ve eğitim adı altında oldukça özensiz,acemi tiyatro ekipleriyle ücret karşılığında sunumlar yapılıp velilerden paralar isteniyor,para veremeyen veliler çocuklarını bu gösteri,eğitim ve eğlenceden mahrum bırakmak zorunda kalıyor,öğrenciler üzülüyor.

Tamamen kazanç odaklı bu oyunlar,en çokta veliler üzerine oynanıyor.Denetleme yok,eğitim zayıf,ögretmenler mağdur,kim bu sorumlu???

Bu yazılanların gerçekliligini her çocuk sahibi gayet iyi bilir,ama ses çıkarmak için tüm çocukları kendi çocuğu gibi görenler lazım,bu ülkeye aydın lazım,düşünen lazım,doktor lazım,mühendis lazım.