Mustafa Özdemir


KADEME ALMAYANI AMELE YAPARLAR!

.


Süper Lig'de 28. hafta maçında Konyaspor sahasında Galatasaray’ı 2-0 mağlup etti.

Yenen iki golde hep adam paylaşımları ve kademe hatalarından. Konyaspor maçın hemen başında topa hakim olarak rakip yara alana yerleşti. Gomis ve Kerem bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Yine aralara adam kaçırma istekleri olan ama başaramayan bir Galatasaray izledik. Ev sahibi takım oyunu önde oynayarak Galatasaray savunmasını iyice geriye yasladı. 8. dakikada Konyaspor ilk ciddi atağında Ahmed Hassan’ın kafa golüyle 1-0 öne geçti. Konyaspor golden sonra daha da baskın oynadı. Bu bölümde Galatasaray orta sahası hiçbir varlık gösteremedi. Pulgar’ın ilk 11 başlaması Galatasaray’ın direncini arttırabilir demiştim ama yanılmışız. Hemen hemen tüm ikili mücadeleleri kaybeden Galatasaray resmen sahada gezindi. Bunu yanı sıra savunmada özellikle Boey ve Marcao üst üste amatörce hatalar yaptılar. Sezona iyi başlayan bu adamların bu düşüşüde ayrıca düşündürücü. Bu da futbolun sevdiğimiz bir başka tarafı işte. 20. dakikada kornerden gelen topa Adil kafayı vurdu üst direkten dönen topu Rahmanovic tamamladı ve durum 2-0’a geldi. Konyaspor’un kontrol ettiği ilk yarıda Galatasaray ise sezonun en kötü performansını sergiledi.

Her ne kadar büyük bir takım da olsanız, kilit pas atacak bir orta saha oyuncusu olmadan bir takımın gol atması tesadüflere kalır nitekim dün bunu çok net gördük. Konyaspor ligdeki ikinciliği konumunda hak ettiği gibi oynadı ve 3 puanı bileğinin hakkıyla aldı. İlhan hoca, rakibi analizde ders verdi, Torrent dün de rakibi okumada sınıfta kaldı. Geçtiğimiz haftalarda deplasmanda oynanan ve 1-1 biten Alanyaspor maçını hatırlayalım. O maçta Wilson Eduardo’dan yenilen gol. Bu maçta Ahmed Hassan’ dan yenilen gol. Hep aynı tarz, hep adam paylaşımı ile ilgili hatalar, kaybedilen puanlar. Galatasaray kendi sonunu adeta kendisi getirebilir böyle devam ederse. Çünkü daha bitime haftalar var ve neler olacak göreceğiz.

ATI ALAN İSTANBUL’U GEÇTİ!

Süper Lig’in 28. hafta maçında Fenerbahçe, sahasında lider Trabzonspor ile 1-1 berabere kaldı.

Fenerbahçe son haftalarda ligde aldığı galibiyetlerle yalnız elinde kalan ligdeki ikincilik hedefiyle mutlak galibiyetle Trabzonspor karşısına çıktı. Lider Trabzonspor’da sezon başından beri gösterdiği başarılı performansı hem oyun hem de puan olarak Kadıköy'de de sürdürmek istiyordu. Bu iyi oyunu bir daha tüm futbolseverlere izletmek isteğiyle çıktığı maça, Fenerbahçe'nin 18. dakikada on kişi kalmasına rağmen istediği ve sezon başından beri o güçlü oyun hafızasını sahada oyunun hiçbir bölümünde çok fazla gösteremedi.

Tarihte takımlarımıza yanlış zamanda gelen bir sürü doğru futbolcu vardır. Bunlardan bazıları Galatasaray’a Podolski, Beşiktaş Kevin Prince Boateng, gibi. Bu anlamda Fenerbahçe’de Miha Zajc bana göre çok iyi bir örnek. Adam tüm mücadelesini ortaya koyuyor, doğru zamanda doğru yerde pozisyon almayı biliyor. Çok iyi bir oyun oynanmasa bile, takımına puan kazandırmayı biliyor. Şu an aktif olarak Fenerbahçe’de ki en değeri bilinmeyen isim olabilir.

Fenerbahçe özellikle ikinci yarı zaman zaman fiziksel olarak, eksik kaldıkları için oyundan düşseler de  hep oyuna ortak olup içinde göründü. Gol atmak için tehdit oluşturdukları gibi seyircisinin yarattığı atmosferle de ikinci yarının bazı bölümlerinde öne çıkıp riskler aldılar. Karşılığında gol buldukları gibi gol de kaçırdılar.

Çok uzun süre eksik oynamalarına rağmen bunu mental olarak hiç kafalarında yaşamadıkları gibi saha içinde gösterdikleri oyunu bırakmama, konsantrasyon ve kendilerini zorlayarak, böyle önemli bir derbiden ve ayrıca lider Trabzonspor gibi güçlü oyun oynayan bir takıma karşı mağlup olmadan sahadan ayrılmasını bildiler.

Sarı lacivertliler on kişi kalmasına rağmen sezonun en iyi oyunlarından birini oynadı. Fenerbahçe, böyle güçlü bir rakibe karşı 10 kişi gösterdiği bu performansı ligin başından beri sergileseydi, şu anda çok farklı konumda olabilirdi ama bunun için de artık çok geç.

SONUCA YANSIMAYAN BİR OYUN

Süper Lig'in 28. haftasında Beşiktaş, konuk ettiği Medipol Başakşehir ile 2-2 berabere kaldı.

Başakşehir’in Türkiye’de 6 şampiyondan biri olduğunu biliyoruz. Son yıllarda başarılı olduklarını da biliyoruz ve bu anlamda maçın bol gollü olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim tam 4 gol çıktı. Ama istediğini alan Medipol Başakşehir oldu.

Aslında çok hareketli bir Beşiktaş izledik. İkinci yarı Başakşehir’i çok fazla kalesine getirmedi. Vida, Josef, Pjanic gibi önemli oyuncuları eksikti. Oyun anlamında iyiydi ama istediği skoru alamadı Beşiktaş. Çünkü geçen hafta Türkiye Kupasında Kayserispor’a elenince artık tek hedefi lig ikinciliği olmuştu ve bu anlamda onlar için istenilen skor olmadı.

Beşiktaş’ın ilk 18 dakika iki Kenan Karaman, bir tane Can Bozdoğan ile net pozisyonu var. Ama 35’te Beşiktaş golü yedi, 1-0. 37. dakikada Beşiktaş’ın bu dakikaya kadar beş şutu vardı, Başakşehir’in bir şutu vardı. Başakşehir’e neredeyse oyun oynatmadan 1-0 geriye düşüldü. Bu normal olarak her takımın ayarını bozabilir. Kim olursa olsun. Futbolda her zaman iyi olan kazansa, bu maç 4-2 gibi bir skorla bile bitebilirdi. Beşiktaş için pozisyon vermeden gol yeme sıkıntısı sezon başından beri var. Ama bu şartlar altında Beşiktaş’ın bu futbolu oynaması bence güzel. Çünkü çok sayıda sakatlık sorunları yaşadılar. Çok fazla kiralık oyuncusu var bu iki. Beşiktaş bir yere kadar Başakşehir’ i çok iyi analiz edebilmişti. Beşiktaş’ta topu çok çabuk geri kazanan bir Atiba vardı. Rosier’in sürekli hadi hadi tarzında koşuları vardı. Sezon içerisinde bu kadar olumsuz tabloya göre alınan bir puan bence güzel. İşler her zaman dört dörtlük gitmeyebilir. Beşiktaş’ta bu sezon bunlar çokça yaşandı ama kötü oynadığı bir çok maçta puan ya da puanlar çıkarmasını bildi. Yapacak bir şey yok, ama daha bitime çok var ve bu sebeple lig ikinciliği şansı devam ediyor. Neler olacak göreceğiz.