Mustafa Özdemir


İŞTE DERBİ, İŞTE FAİR PLAY!

.


Galatasaray ve Fenerbahçe Kadın Futbol Takımları, tarihte ilk kez karşı karşıya geldi. Kadına şiddete karşı toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla oynanan tarihi derbi, Nef Stadyumu'nda oynandı, kazanan 7-0 Fenerbahçe Kadın Futbol takımı oldu.

 

Türkiye’de futbol maçlarında desteklenen takımın sportif başarısının; karşı takım kadınlaştırılarak ona tecavüz etmek, yakmak, aşağılamak üzerinden ispatlanmasına, şiddet eylemleriyle tarif edilmesine ve bu şekilde kadınların aşağılanmasına dur demek adına güzel bir derbi oldu.

 

Türkiye’de kadınların, her gün kendi hayatlarıyla ilgili en temel kararları almak istedikleri için öldürüldüğü; cinsel ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığı; hayatın her alanında nasıl olmaları ya da olmamaları gerektiğini söyleyen cinsiyetçi bir dille karşılaştıkları bir ortamda bu durum daha da yakıcı bir sorun haline gelmiş durumda.

 

Bu şiddete karşı hep birlikte mücadele edelim. Sessiz kalarak, destek vererek, yeniden üreterek ya da tolerans göstererek bu suça ortak olmayalım. Hep birlikte bu sorumluluğu üstlenebilir; sorunu sadece faillere havale etmeden, hepimizi içine alan çözümler üretebiliriz. Hayatın her alanında olduğu gibi burada da birlikte mücadele ederek, futbolla özdeşleşen şiddet dilini önleyebiliriz. Biz sporu ve futbolu seviyoruz. Futboldaki bu dil, sadece kadınlara değil, camiaya hizmet eden kadın ve erkek sporculara, futbolun yaygınlaşmasını misyon edinmiş spor kulüplerine ve yönetimlerine, yıllarca maçlarda bu küfür ve hakaretleri duyarak büyüyen çocuklara, kısaca istisnasız hepimize zarar veriyor. Bu tezahüratlar maçlarda binlerce kişi tarafından söylenerek yayılmaya ve yeniden üretilmeye devam ediyor. Bu dil, kadınlara karşı şiddeti önemsizleştiriyor, hoş görüyor ve meşrulaştırıyor.

 

Maç öncesi kendi kendime, yahu ne kadar bir farkındalık maçı bile olsa acaba oyuncular arasında gerginlik çıkabilir mi acaba diye sordum. Ama gayet güzel ve sportmen bir müsabaka izlediğimiz için çok sevindim. Fenerbahçe'nin yıldız hücumcusu Shameeka Fishley özellikle çok özverili bir futbolcu. 8 dakikada 3 gol atan İngiliz golcü, kadın futbol tarihinde bir derbide hat-trick yapan ilk futbolcu oldu.