Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


İşlevsiz Aile Nedir? Türleri nedir ? İşlevsiz aile türüne sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız ?

.


 

 Bu aile sistemlerinde, ebeveynlerin ihtiyaçları öncelikli olduğu için çocukların duygusal ihtiyaçları karşılanmaz.Ebeveynlerden biri veya her ikisi duygu durum bozukluğu ( depresyon , bipolar vs..) veya madde kullanım bozukluğu, kişilik bozukluğu mustarip olabilir. Bazen bu ailelerdeki yetişkinlerin otoriter ebeveynlik tarzları vardır ya da birbirleriyle zehirli ve taciz edici bir ilişkisi vardır.Diğer durumlarda, ebeveynler duygusal olarak olgunlaşmamış veya müsait değillerdir - işkoliklik , alışverişkoliklik, kumar , aşırı yeme, zina işleri veya diğer uğraşlara kapılmışlardır .Hiçbir ebeveyn mükemmel değildir, ancak işlevsiz ailelerde evdeki sorunlar göz ardı edilir veya reddedilir. Bu konuları gündeme getirmeye cesaret eden çocuklar utanabilir veya cezalandırılabilir, bu da onların kendi gerçeklik algılarını inkar etmelerine ve düşük öz-değerden muzdarip olmalarına neden olabilir.Herhangi bir ailedeki işlev bozukluğunun kaynağı değişebilir, ancak ortak nokta, bu ailelere mensup çocukların acı çekmesidir.Ancak bu döngüyü kırmak mümkündür. Bu ailelerin ortak türlerini, açıklayıcı işaretlerin bir listesini ve iyileşmek için atılabilecek adımları gözden geçirerek işlevsiz aileleri daha iyi anlayabilirsiniz 

 

Duygusal Olarak Erişilemez

Bazı ailelerde, ebeveynler veya bakıcılar duygusal olarak ulaşılmazdır. Benzer bir çevrede büyüdükleri için soğuk olabilirler ve fiziksel şefkatten veya cesaret verici sözlerden kaçınabilirler. Otoriter bir ebeveynlik tarzına sahip olabilirler ve “çocukların görülmesi ve duyulmaması gerektiği” atasözüne inanırlar.

 

Yüksek Çatışma ve İstismarcı Aileler: 

Yüksek çatışmalı ve şiddet içeren ailelerde tartışmalar, eleştiriler ve tacizler olağan olaylardır. Basitçe söylemek gerekirse, bu ailelerdeki ebeveynler kontrolden çıktı. Kişisel sorunlarını çocuklarına ve birbirlerinden çıkaran öfke düşkünleri olabilirler.Ailelerini kendi ihtiyaçları olan insanlar olarak değil, mal olarak görebilirler. Çocuklarını mal olarak görmek, onları zihinsel, sözlü, duygusal, fiziksel veya cinsel olarak istismar etmeyi mantıklı hale getirmelerini kolaylaştırır.

Bu ailelerdeki çocuklar en büyük ihaneti yaşarlar. Onları sevmek, korumak ve saygı duymak için bakıcılarına güvenemezler. Korkmuş, utanmış, değersiz ve yalnız hissederek büyürler. Yetişkin olarak, anksiyete, depresyon, madde kullanımı, kişilik veya travma sonrası stres bozuklukları geliştirebilirler . 

 

Ailenizde kardeşler birbirine düşman mıydı ? Ailenizin bir favorisi ve/veya günah keçisi var mıydı?

 

İki ebeveynli bir evde, bir ebeveyne son derece yakın ve diğerinden aşırı derecede uzak mıydınız? Anne babanız çocuklarından birine birbirlerinden daha mı yakın görünüyorlardı? 

Ailen seni terk etmekle mi tehdit etti yoksa gerçekten terk mi etti? Ebeveynlerden biri rutin olarak diğerini terk etmekle tehdit etti mi yoksa bunu aniden mi yaptı?

 

Kendinizi ifade ettiğiniz, fikirlerinizi paylaştığınız, hobilerinizin peşinden koştuğunuz, okulda veya başka bir alanda başarılı olduğunuz için cezalandırıldınız mı?

 

Büyürken bir çocuktan çok bir yetişkin gibi mi muamele gördünüz? Kardeşlerinizi büyütmeniz, zor ev işlerini tamamlamanız veya yetişkinlere daha uygun sorumluluklar almanız mı bekleniyordu?

 

HAYRUNNİSA ŞENKAYA

 

İNSTAGRAM : 1stajer._psikolog