AV. Bayram Kocamer


İşe İade Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

.


Değerli Ajansturk okurları bu haftadan itibaren her hafta düzenli olarak iş hukuku ile ilgili merak edilen konuları köşeme taşıyıp siz değerli okurlarımızla paylaşacağım. Ayrıca sizlerden gelen soruları da köşem de cevaplamaya çalışacağım.

Bu hafta ilk olarak, işe iade davası ile ilgili doğru bilinen yanışları ve merak ettiklerinizi cevaplayacağım.

Eğer bir işçi bir işletmede iş akdinin haksız nedenle işveren tarafından sonlandırıldığını düşünüyorsa ve o işletme bazı kriterleri sağlıyorsa işe iade davası açabilir. Peki işçi işe iade davasını nerde, nasıl ve hangi şartlar varsa açabilir. Hangi sürelerde dava açması gerekir bunlardan kısaca bahsedeceğim.

İşe iade davası açılabilmesi için işçinin iş güvencesi şartlarından yararlanıyor olması gerekmektedir. İşçinin işe iade davası açabilmesi için en az 6 aylık kıdemi bulunması ve çalıştığı iş yerinde en az 30 işçi çalışıyor olması gerekmektedir. Bu şartları taşıyan işçinin iş akdi iş güvencesi şartları ile İş Kanunu uyarınca korunmaktadır. 

Hukuk davalarında süreler çok önemlidir. Bu nedenle işçinin işe iade davasını İş Kanunu'nun 20/1 maddesine göre, iş sözleşmesi feshedilen işçi, geçersiz olduğunu düşündüğü fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde dava açmalıdır. Bu süre içinde işçi dava açmadığı takdirde işe iade edilme hakkını hukuk mahkemeleri önünde savunamayacaktır.

 Bildiğiniz üzere 2018 yılından itibaren iş davalarında dava açmadan önce arabulucuya müracaat etmek gerekir. Eğer arabuluculukla süreç çözümlenmezse işçinin davaya devam etmekten başka bir şansı kalmamış olacaktır.

 Arabulucuya müracaat ettiğiniz tarih önemlidir. Arabuluculuk sürecinde süreler duruyor. Örneğin; 15 Mart’ta iş akdiniz haksız nedenle fes edildiyse ve tüm şartları taşıyorsanız işe iade davası içim ayın 20’sinde arabulucuya başvuru yaptıysanız, bu durumda ayın 20 sinden itibaren arabuluculuk süresince süreler durur.

 Arabuluculuk süreci bittikten sonra, yani anlaşmama son tutanağı düzenlendikten sonra tekrar süreler işlemeye başlar. Arabuluculuk sürecinin bitmesinden sonra 2 hafta içerisinde dava açılması gerekir. Eğer işçi bu süre zarfında işe iade davası açmazsa, bu durumda işe iade hakkını kaybetmiş olur. İşçi süreyi kaçırmasına rağmen işe iade davası açarsa mahkeme davayı usulden ret eder. Hukuk davalarında süreler çok önemlidir işçilerin sürelere dikkat etmesi gerekmektedir.

 İşe iade davası açmak isteyen işçi, mahkemeye müracaat ettiğinde dava dilekçesi ile beraber arabuluculukta sürecin anlaşmama şeklinde sonuçlandığına dair arabulucu tarafından verilen anlaşmama son tutanağını da dilekçesinin ekine eklemek zorundadır.

 İşe iade davasını işçi kazanması halinde işverenin hangi süre içerisinde işe başlatması gerektiği ve işçinin hangi süre içerisinde işverene müracaat etmesi gerektiği noktası da çok önemlidir. İşe iade kesinleştikten sonra hüküm doğurur. Burada işçi eğer, işe iade davasını kazanmışsa, 10 gün içerisinde işverene müracaat etmesi gerekir. İşverene yapılan bildirimin noter kanalıyla yapılmasında fayda vardır.

Bu yapılan bildirimden sonra işverenin 1 ay içerisinde işçiyi işe başlatması gerekir. Eğer davayı kaybetmesine rağmen işveren işçiyi işe başlatmazsa, 4 aydan az 8 aydan da çok olmamak üzere bir tazminata hükmedilir ve bunu ödemek zorunda kalır. İşe iade davası devam ederken işçi başka bir işte çalışabilir. İşe iade davası açıldığında eğer dava işçi lehine sonuçlandıysa boşta geçen sürelerde kıdemden sayılır

Ajansturk gazetesinde, ilk köşe yazımı yazmanın heyecanını yaşıyorum. Bu vesile ile tüm ajansturk okuyucularını saygıyla selamlıyorum.  Bundan sonra ki haftalarda siz değerli okuyucularımızdan gelen soruları cevaplamaya çalışacağım. Gazetemizin mail adresine sorularınızı gönderebilirsiniz...

                                                                                     Av. Bayram KOCAMER