VEDAT KAN


Hayaller Fermuara Takıldı

.


28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde YSK ya telim edilen dosyaların içeriğinde, muhalefet partileri adına veya 6 lı masa adına büyük bir hayal kırıklığı, büyük bir tezat vardı.

Son ana kadar, illerde nasıl hareket edileceği hakkında bilgi ve kesinleşmiş bir adıma sahip olmayan Millet İttifakı, son dakika golüyle fermuar denilen bir sistem ile batmakta olan muhalefet gemisindeki kaptan köşkü yolcularının tamamını,  belki karaya atacak bir formül olarak ortaya koydu.

Muhalif Genel Başkanların gösterdiği adayların ve yardımcılarının tamamını seçilebilecekleri yerlerden 1. Sıra aday gösteren sistem ile milletvekillikleri garanti atına alınırken, “geride adam bırakma” mantığıyla illerin büyük bir çoğunluğunda, sıralı aday gösterilen Millet İttifakı vekil adayları, son anda icat edilen fermuar denilen sistemin dişlilerinin insafına bırakıldılar.

Elbette ki bu durum sonuçları itibarıyla küskünlükler, beğenmezlikler ve hatta istifalar ile çok net ortaya çıkacak ve bizlerde an itibarıyla da göreceğiz. Ve hatta başladığını da tahmin etmek hiç zor değil.

Seçim atmosferin ta başından bu yana meydana gelen olumsuzluklar ve belirsizlikler neticesinde ortaya atılan “kendi aday listen ile seçime gireceksin” adımlarına göre hareket eden birçok ilin adayları ise adeta çiğnenip geçildi. Çünkü amiral gemisinde bulunan lordlar kamarası üyeleri sadece kendi canlarını kurtarmanın hesabını yaparak, birlikte yola çıkmış oldukları avam kamarasının insanlarını,  fermuar diye tabir edilen siyasetin yeni icadının dişlileri arasında kaderlerine terk etmiş bulunmaktadırlar.

Görünen o ki hayaller bu fermuara takılıp kaldı. Ya dişlileri bir şekilde yağlayıp bir müddet daha çalışmasını sağlarsınız, ya da kesip kaldırıp atarsınız.

Ve yine görünen o ki; bu fermuar, siyaset bedeni elbisesine hiç uymadı ve emanet durduğu da apaçık ortada.

Bekleyip göreceğiz.