İbrahim Yürük


Gelecekte Taşımacılık Sektörü

.


 

Bir kaç yıl öncesine kadar ön görülemeyen şeylerin artık teknolojinin her alanında mücadelesiyle olabilmesi mümkün.Şimdi size ön görülerimi ve daha önce ön beğeniye sunulmuş örnek vereyim.

Peki gelecekte teknoloji taşımacılığı nasıl yönlendirecek? Şöyle bir sektörde teknoloji önce beğeniye sunulur eğer ön beğeniyi geçerse geliştirilir ve daha sonra seri üretime geçilir.Dünyanın her ülkesinde teknoloji aynı anda kullanılmaz.Ülkelerin ihtiyacına ve alım gücüne orantılı bir şekilde servis edilir.

Gelelim taşımacılıkta teknoloji ne boyuta gelecek sorusuna. Öncelikle dijital pazarlama taşımacılık sektörüne önemli ölçüde gerek duydu. Biliyorsunuz ki küresel bir kriz olan pandemi, dijital pazarlamada evlere servis bir Pazar sundu,Market,teknoloji ürünleri,sağlık,kozmetik,giyim aklınıza ne gelirse kapınıza gelebiliyor buda taşımacılıkta farklı taşıma ve servis etme gereksinimleri doğurdu, özellikle hızlı teslimat bir seçim sebebi oldu.Peki hızlı teslimat nasıl olacaktı?

İşte o anda daha önce yemek sektöründe kapıya kısa bir sürede sipariş getiren motosikletli kuryeler akla geldi ama buda yeterli gözükmüyor neden diyeceksiniz, şöyle dronlarla ve robot kuryelerle bir çok alanda hizmetler başladı şimdilik her ne kadar kullanışlı gözükmesede,daha ucuza daha çok teslimat yapmak için mutlaka geliştirileceğini düşünüyorum,sadece Türkiye’de yaklaşık 200.000 kişinin çalıştığı motosikletli taşımacılığın 1 yıl içinde yerini drone ve robot kuryelere bırakması söz konusu,bu her ne kadar küresel şirketlerin ülkemizde bahsetmediği bir şey olsada, aslında dikkat edilmesi gereken husus 200.000 işçinin işinden olması bunun yerine işçininde bu yönden kendini geliştirmesi, en azında drone ve robot kurye idaresini öğrenmeli ve sektörü elinde tutmalıdır,neticede bu teknolojiyide kullanacak aynı sayıda bir idareci gerektiğide unutulmamlıdır.Eğer işçi kendini bu alanda geliştirmezse ileride teknolojinin bir tık daha akıllı robotlar olan programsal olarak idare gerekmeksizin yapabilecek teknolojilerde uzak olmaz.Bir ülkenin en önemli istihdam kaynağı küresel şirketlerin menfaatlerine teslim edilmemeli,teknoloji iyi yönde kullanılması eleştirilemez tabi ama bir sektörün 100.000 lerce çalışanı 2 yıl içinde işsiz bırakılma ihtimalide değerlendirilmelidir.

Bununla ilgili Türkiye’de ve yurt dışında örnekler vardır.

İbrahim Yürük