Uz.Dr. Ayhan Yiğit


ERZURUM’UN KALKINMASI – 023 – 2 –

.


 

Seçimler bitti milletvekilleri göreve başları; tebrik ediyor başarılar diliyorum…

Şimdi sıra geldi veya gelmeli. Çalışmaya hizmete…

Erzurum'a hizmet edecek, destekleyecek, öncü olacak o kadar saha ve sektör var ki; seçin seçin başlayın…

Başlıkları sıralarsak; KARA YOLLARI, il yolları, tüneller, ilçe ve köy yolları…

EĞİTİM; merkez okulları, yatılı okullar, köy okulları, eksik olan okul ve sınıfların yapılması, onarılması… Öğretmen takviyesi…

TARIM; büyük baş ve gücük baş hayvan beslenmesi, artırılması ve geliştirilmesi, tarım ürünleri; ekimin ve verimin artırılması… Her çeşit sebze yetiştirilmesi, verimin artırılması, sera sisteminin destek ve         yaygınlaştırılması… Arıcılık, geliştirilip artırılması…

TURİZM; yaz ve kış turizmin teşviki ve geliştirilmesi…

KAPLICALAR; doğal sıcak su kaynaklarımızın verimli hale getirilmesi, yeni tesisler yapılması, modern ve hijyenik üniteler açılması…

TEŞVİK; müteşebbislere, işverenlere, san ayıcılara ve esnafa destek olunup yatırımların ve istihdamın artırılması… 

UYGUN OLAN FABRİKA, ATÖLYE VE İŞLETMELERİ; Devlet tarafından açılması…

Bunları tek tek ele alırsak; Kara yollarında çakışmalar sürüyor, fakat gerek tünellerde gerek yollarda çok yavaş ilerleme var ve yapılacak çok iş var!

KIRIK VE İSPİR TÜNELİ, kaç yıl oldu bir ışık, bir başarı yok; Erzurum'u, Doğu’yu, Güneydoğuyu Doğu Karadeniz’e ulaştıramadık! Diğer il ve bölgelerde hemen ulaşıldığını ve bağlandığına şahit oluyoruz!

Eğitimde de gelişmeler var ama çok yetersiz; Taşımalı eğitim sıkıntılı, merkez ve ilçe merkezlerinde okullar ve sınıflar kalabalık!

Yeni okullar ve yeni derslikler yapılmalı hizmete konmalı, çocuklar ve veliler rahatlamalı mutlu olmalı. Onarılıp hizmet verebilecek köy okulları tez zamanda elden geçirilip eğitim çemberine alınmalı; eğitimin orta direği olmasalar bile köşe taşı olurlar…

Çocuklar arabalarda sallanana kadar; anasının çayını, çorbasını içip yanındaki okuluna gitmeli! Böylece hem eğitimi hem de beslenmesi düzelecektir… Veli ve devlet, çocuk ne yiyecek, nasıl beslenecek düşünce ve kaygısından da kurtulmuş olacaktır!

Ayrıca yatılı okullarda ki yığınak seyrekleşmiş olacak, daha iyi bakım ve hijyen sağlanabilecek…

Bahsetmeye çalıştığım ve belirtemediği bu olumsuzluklar ve sorunlar ilimizin her bölgesinde görülmekte ve yaşanmaktadır: İLGİLİLER VE YÖRE MİLLETVEKİLLERİ; SORUNLARA el atmalıdır!

TARIM başlığını bir sonraki yazıya bırakarak, nokta koyalım.

Hoşça kalın…                                                                Uz. Dr. Ayhan YİĞİT