Mustafa Özdemir


EN’KAZ’ DEVAM

.


 

Süper Lig’in 24. hafta maçında Galatasaray, deplasmanda Alanyaspor ile 1-1 berabere kaldı.

 

Aslında maç tam beklenilen gibi başlamıştı sevgili futbolseverler. Alanyaspor formda, Galatasaray’da kötü gidişatın olması futbolseverleri ve beni yanıltmadı çünkü Galatasaray’ın atağa çıkarken kaptırdığı topların sıkıntı olacağını bilen Alanyaspor aldığı toplar ile birlikte Galatasaray’ın savunma zafiyetlerini biliyordu ve tek top konusunda hata yapmayan futbolcuları ile bunu başardı. İlk yarı defanstan top çıkarıp Galatasaray’a hükmetme konusunda çok başarılıydılar. Galatasaray az gelip öz gelme amacındaydı, ama Alanyaspor arttığı baskısının payını 39’da Wilson Eduardo ile aldı ve 1-0 öne geçti. Yine ceza sahasında adam paylaşımıyla alakalı bir goldü Galatasaray’ın yediği gol. Ama Galatasaray hemen 41’de Kerem’in uzaktan bir golü ile cevap verdi ve devre 1-1 bitti.

 

INAKİ PENA

 

Aslanın Barcelona’dan kiralık olarak transfer ettiği Iñaki Peña ilk maçında beğeni topladı. Yaptığı  kurtarışlarla takımının sahadan yenilgiyle ayrılmasını önledi. 77. dakikada Oğuz Aydın’ın sağ kanattan ortasında Davidson ceza alanı içinden vuruşunu yaptı ancak, kaleci Inaki Pena iki hamlede topa sahip oldu. Dışarıdan baktığımız zaman güzel bir kurtarıştı. Ayrıca ayaklarını güzel kullanabilen bir kaleci. Şu an her ne kadar güzel bir maç oynasa da beğenilebilir ama sezonun geri kalanında bu performansını devam ettirebilir mi göreceğiz.

 

ERİC PULGAR

 

Galatasaray’ın bir başka yeni kiralık transferi Eric Pulgar, 80’den sonra şans buldu. Aslında taraftar onun direk ilk 11 başlamasını bekliyordu. Ama okuduğum taraftar yorumlarında bu konuda Torrent’e ağır eleştiri var ve haklı olabilirler. Adam saha kenarında artık oyuna girmek istediğini surat ifadesiyle söylüyordu resmen. Bu dakikadan sonra oyuna girdiğinde 1 top çalması var. Ne denli oynamak istediğini daha girer girmez göstermişti. Ama zaman kalmadı. Onun için taraftar ümitli, gelecek haftalar ne gösterecek göreceğiz.

 

SONUÇ OLARAK

 

Galatasaray’da tarihin en başarısız yönetimlerinden birisi mevcut, takım hiç büyük takım reaksiyonu gösteremiyor. Bir dönemler dört büyüklerin maçlarını izlediğimiz zamanlar takımların ne kadar tehlikeli ataklara ve skorlara rağmen cevaplar verebildiğini görürürdük. Yalnız tek maç üzerinden değil sevgili okurlar. Şimdi bakıyoruz, 70’ten sonra 10 kişi kalan Alanyaspor buna rağmen Galatasaray’a son dakikalarda bile oyunuyla hükmediyordu. Büyük takımların buna cevap veremeyecek kadar kötü olması düşündürücü çünkü bunlar büyük camialar ve takımlarından galibiyet bekleyen taraftarlar için üzücü. Dört büyüklerin üçü bu durumda. Galatasaray Fenerbahçe ve Beşiktaş. Bu sezon Trabzonspor’u kastetmiyorum, çünkü malumumuz farkla lider. Ama özellikle bu sezon Galatasaray için bu çok daha geçerli, çünkü geçen sezon kötü oynadığı maçların hepsi olmasa da bir çoğunda sonuca gitmeyi biliyordu. Bu sezon bakıyoruz rakip eksik kalıyor, ama avantajı kullanamıyor bu durumda taraftar daha da üzülüyor haliyle.

 

FIRTINA TAM GAZ

 

Süper Lig'de lider Trabzonspor, 24. hafta mücadelesinde Kasımpaşa'yı Edin Visca'nın attığı golle 1-0 yendi.

 

Trabzonspor'un Kasımpaşa karşısında sergilediği oyunun özellikle ilk yarısına, Dorukhan'ın her şeyden önce sakinlik ve zeka gerektiren katkısı damga vurdu. Biraz zeka ve çabukluk, bizim ülkemizin futbol ikliminde eşleşmesi çok zor bir denge bozucu. Diğer yandan Trabzonspor ön alanda pas çabukluğu ve zaman zaman ekstra preslerle rakibini hataya zorlayan klasik oyununu sergiledi. Kasımpaşa gibi özellikle ön alanda ligin en verimli oyuncu gruplarından birine sahip bir takım karşısında topu geri kazanabilme hızı Trabzonspor adına klasik ve kritikti.

 

Edin Visca'nın golü, Trabzonspor, çok iyi sezonlar geçirdiği yıllar dahil bu kadar belirleyici bir kanat oyuncusuna sahip olamamıştı. Bosnalı oyuncu Dorukhan'ın ezberleri bozan becerisi, zekası ve azmiyle sürüklediği pozisyonda futbol estetiği açısından usta işi bir gol attı.

 

Her iki takımın 10 kişi kaldığı anda anlaşılamayan iki şey vardı, Peres'in neden ilk sarıyı gördüğü ve daha sonra hakemi neden alkışladığı. Bu pozisyona direkt gözünün önündeyken müdahale edip Eysseric'e kart gösterse hakem bu krizi çok daha hafif şekilde geçirebilirdi. Bordo mavililer şampiyonluk yolunda aldıkları galibiyetle yoluna kayıpsız devam etmesini bildi.

 

FENER AYNI FENER

 

Fenerbahçe, Süper Lig'in 24. haftasında sahasında Başakşehir'e 1-0 mağlup oldu.

 

 

Fenerbahçe’nin içinde bulunduğu durumu anlamak için, sadece son 18 ay içinde, sadece iki pozisyonda yaşanan olayı unutmamamız yeterli bence sevgili okurlar. 2020 yazında Fenerbahçe’de göreve Erol Bulut geldi. Takımdaki tüm bekler Dirar, Isla ve Hasan ayrıldılar.Dört bek transfer edildi. Gökhan, Caner, Nazım, Novak. 2021 yazında göreve bu kez Pereira geldi. Belözoğlu periyodunda sağ bek kullanılan Ozan dahil hiçbir beki beğenmiyor. Beş bek alternatifinin üçü takımdan ayrılıyor, ikisi yedek oturuyor. Pereira kanat bek olarak devşirme Ferdi ve Samuel’e döndü. Şu anda 2022’nin şubat ayındayız. Görevde İsmail Kartal var. Hafta içinde muhabirlerle yaptığı kahvaltıda Ferdi ve Samuel’i bek olarak görmediğini, mecbur kalmadıkça onları açık olarak kullanacağını söylüyor. Ve başkandan bek transferi talep ediyor.

 

Bakınız sadece 18 ayda, sadece iki pozisyonda yaşanan kargaşa bile Fenerbahçe’nin bir futbol mantalitesi, bir organizasyonu, bir kulüp stratejisi olmadığını kanıtlıyor. Bir takıma her gelen teknik adam 20 oyuncu gönderip, 20 oyuncu alamaz. Bir takım teknik adam değişikliği yaşasa dahi bir hafızası olur, hoca değişti yine her seferinde her şeyi sil baştan yapamazsın. Kazanımları yok sayamazsın. Suç bugün oyuncuları yeniden keşfetmeye çalışan İsmail hocada değil. Suç Belözoğlu yönetiminde şampiyonluk yarışı yapan takıma sıfır saygı duyup, Pereira’ya her şeyi yıkıp yeniden yapma yetkisi veren Ali Koç yönetiminde.

 

Fenerbahçe dünkü maça 4-2-3-1 başladı. On numara oynayan İrfan sakatlanınca o pozisyona Ozan Tufan girdi. Orta üçlü Crespo Sosa Ozan oldu. Kenarda hem milli takımında hem de son kulübü Tigres’te defalarca ikinci santrfor olarak oynayan Valencia varken, Serdar Dursun’la çift santrfora dönülebilecekken Ozan Tufan oynadı on numara rolünde. Yine keder ama artık yeter!

 

KARTAL BİR PUANA RAZI

 

Beşiktaş, Süper Lig'in 24. haftasında konuk ettiği Antalyaspor'la 0-0 berabere kaldı.

 

Galatasaray Alanya mücadelesi gibi aslında bu maçında skoru bana göre belli gibiydi. Klasik beraberlik. Şu Antalyaspor’u biraz analiz edelim. Zaten kötü gidişatları var. Büyük takım karşısına çıkılacak. Klasik futbolu oynuyor. Ne bu futbol? Kapalı savunma oyun, derin toplarla araya adam kaçırılacak ataklar, savunma arkasına uzun toplar ve kontra atak futbolu. İkinci yarı Beşiktaş kabuğundan çıktı ama zaman zaman etkili hücumlar da yapsa yine skoru bulamadı. Ama Antalyaspor’un bu tarz maçlara hep böyle çıktığını biliyoruz. Bu maçta çok nadir hata yaptılar, ama bu hatalara Beşiktaş futbolcuları da hatayla yanıt verdi. Antalyaspor ne zaman golü yerse o zaman daha akıcı bir futbol izleyebiliyoruz çünkü ondan sonra artık kapalı savunma oynamıyorlar. Ama bu maçta bu oldu ve haliyle skora da yansıdı. Ama zaman zaman Antalyaspor kalecisi Boffin’in de hakkını teslim etmek lazım güzel kurtarışları oldu. Son olarak siyah beyazlıların şanssız bir şekilde iki defa direği geçemediğini de belirtelim. Antalyaspor belki bu mantalite ile bir yere kadar gidebilir ama çok uzun sürmez düşüncesindeyim.