Mustafa Özdemir


DÜZEN YOKSA, KALİTEDE YOK!

.


Temsilcimiz Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi son 16 turu ilk maçında Çekya ekibi Slavia Prag’a sahasında 3-2 mağlup oldu.

 

Biz futbolseverlerin beklentisi,en azından temsilcimizin sahasında taraftarını mutlu edecek bir ortam yaratabilmesiydi ama olmadı. Ülker stadyumunda iş artık küfürlü tezahüratlar noktasına kadar gelmiş durumda. Farkettiğim bir başka şey de artık Fenerbahçeli taraftarların maç sonunda tepki de vermeyerek doğruca stattan ayrılmaları oldu çünkü önceden maç sonu çıkışta ağır küfürler ediliyordu. Galatasaray’da ki durum da aynı. Fenerbahçe artık taraftarı o kadar bu kötü tablolara alıştırmış ki taraftar artık tepkisizleşmiş.

 

Futbolda kaliteyi gösterebilmek için bir düzene ihtiyaç vardır. Yani ne yazık ki Fenerbahçe’de gerek oyun anlamında, gerek yönetim anlamında bu yok. Örneğin Mesut’un sorunu buydu. Zamanında Van Persie’nin de sorunu buydu. Bireysel olarak bu maçta Pelkas bir şeyler yapmaya çalışıyor, Ferdi topu alıyor bir şeyler yapmaya çalışıyor, böyle böyle nereye kadar gidebilir? Ferdi Kadıoğlu’nun attığı golde hakkını verelim, en azından rövanş maçı için umutlarımızı taze tuttu, biliyorsunuz deplasman golü kuralı da kalktı.

 

Fenerbahçe son yıllarda aşırı kırılgan bir takım haline geldi. Golü buluyor, hemen daha fazla basmaya çalışan, golü bulduk daha fazlasını atarız, yani oyun disiplininden hemen kopan ve kırılgan bir oyun sergiliyor. İkinci yarı 1-1 ile beraberliği buldu ama 62 ve 64’te yenilen iki gol planları tamamen bozdu. Neden bu kırılganlık? Fazla pas hataları ve final paslarındaki kötü bitirişlerde çokça problem oldu.

 

Bu konuda şunu söylemek istiyorum. Şimdi Mesut Özil, dünya futbolunun yakın tarihte yetiştirmiş olduğu en büyük yeteneklerden birisi. Fenerbahçe’de çalıştığı teknik direktörler, Erol Bulut, Emre Belözoğlu, Vitor Pereira, Zeki Murat Göle ve İsmail Kartal. Bu adam Fenerbahçe’ye gelmeden önce kariyerinde sekiz teknik direktörle çalışmış. 18-19 yaşından Fenerbahçe’ye gelene kadar sekiz teknik adam, malumumuz Fenerbahçe’de bu söylediğim beş hoca ile çalıştı. Şimdi bu adamın bir yıl içinde bu kadar fazla hoca ile çalışması ne kadar normal? Sürekli farklı taktikler, farklı idmanlar. Zırt pırt değişik hocalar. Bir dünya yıldızı için bu kadar süre zarfında ne kadar doğru? Burada futbolun içindeki şeylerden bahsedeceksek bunun olmaması gerekir. Ama ülkemizde hocalara karşı bu kadar sabırsız davranıldığı için genelde biletleri çabuk ve kolay kesiliyor. Fenerbahçe’de malum yıllardır lig şampiyonluğu yok ve bu durumda tabi ki daha sık hoca değişikliği oluyor çünkü gelen hocadan aynı yıl direk kupa bekleniyor. Ama başarı gelmeyince adamların bileti kesiliyor ve hal böyle olunca futbolcu psikolojisi alt üst oluyor tabi. Önce bu düzenin oturtulması gerekiyor ki kaliteyi sonra zaten derinlemesine konuşuruz. Ama önce düzen.