Hayrettin Bulut


DADAŞLAR  DiYARI ERZURUM

.


Sevgili okurlarım elbetteki bir Erzurumlu hemseriniz olarak gurur duyuyorum  bugünde sizlere doğunun sınırları  kültür ve medeniyet sehri Eerzurumun kurtuluşu ve milli mücadele kahramanlarimizdan bahsedecegim

Dadaş dediğin çelik yadır germeye gelmez

Vatan için olur baş eğmez

Erzurum deyince Nine hatun ve Karafatma elbetteki komutan KAZIM KARABEKIR ve ordularindan söz edeceğiz  bunlar gibi milli kahramanlarimizi anmadan geçemeyiz

Anadolu Türk tarihinin, kültür ve medeniyetinin, merkez şehirlerinden olan Erzurum, özellikle son iki yüzyılda, büyük acılar çekti. İşgal ve katliamlara maruz kaldı. Fakat her defasında, yüksek inancı sayesinde, ayağa kalkmasını bildi.

Erzurum, Birinci Dünya Savaşı’nda büyük acılar yaşayıp, ihanetlerle sırtından hançerlendi. 16 Şubat 1916 Rus işgalinin ardından, Rus kuvvetlerinden destek alan Ermeni çetecilerince gerçekleştirilen Müslüman katliamı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk  kurtuluş ateşini Anadolu insanıyla kazimkarabekir, nine hatunla  ,hatunoglu kemalbey lerle erzurumda başlatmıştır ve milli mücadelede ordularimiz muzaffer olmuştur.

Erzurum, Kahraman ordumuzu daima minnet ve şükranla anmaktadır.

 Öte yandan, eli silah tutan evlatlarının ordu saflarında mücadele ettiği Erzurum’da, din hizmetleriyle uğraşan, fakat düşmana karşı, 70 atlıdan oluşan müfrezesiyle mücadele eden, Alvarlı Efe gibi, zatları da daima hürmet ve muhabbetle anıyoruz.

Bin yıldır Anadolu’nun doğu kapısı olarak vatan koruyuculuğu yapan Erzurum, kurtuluşunu müteakip, işgal altındaki başkent ve diğer yurt toprakları için kıyama karar verdi ve büyük bir kongre hazırlığına girişti.

Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, ekibiyle beraber İstanbul’dan gelip, özgür Erzurum’da katıldığı ve başkanlık yaptığı Erzurum Kongresi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attı ve milli mücadeleyi Erzurum’dan başlatmistir.

 Erzurum, Türk milli varlığının istinat ettiği tarihi bir şehir olmuştur

Erzurum değince Naim hoca  efendi akla gelir,Erzurum deyince tasmagazalari,koc döner, turkuler dile gelir,kültür ve şairlerin şehridir

Reyhani, Mevlut ihsanı, Mustafa Aydın gelir aklımıza

İbrahim erkalla saha kalkan  dadasin ünü tavan yapmıştır daha bilmediğimiz nice kahramanları vardır

Olmuslerimizi rahmetle kalanları selametle anıyorum

Bursada federasyon başkanımız ÖMER ÖMEROGULLARI olduğu gibi Turkiyeinin çeşitli yerlerinde bizi temsil eden federasyon yöneticilerimiz ve dernek yoneticilerimizi bu kutlu görevde tebrik ederim basarilar dilerim

Memleketimiz ve ülkemiz kurtuluşunda ,ve kuruluşunda emeği geçen başta başkomutan

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari ve tüm milli kahramanlarımızı ve şehitlerimizi rahmet minnetle aniyorum