Mustafa Özdemir


BİR WENGER VEYA KLOPP OLABİLİRLER

.


Süper Lig’de 20. hafta geride kalırken, Galatasaray Trabzon’un 22 puan, Fenerbahçe 17 puan gerisinde. İki kulüp Galatasaray ve Fenerbahçe kötü gidişatları durdurmak adına hamle yaptı ve yeni teknik direktörler ile anlaştı. Galatasaray Domenec Torrent, Fenerbahçe İsmail Kartal. Herkesin kafasında bunlar iş yapar mı sorusu var tabi. 

İki takımında bu saatten sonra çok kaybedeceği bir şey yok. Bilindiği üzere Galatasaray tarihin en başarılısı, 2017’den beri görevde olan Fatih Terim ile karşılıklı anlaşarak yolları ayırdı. Fenerbahçe ise 2014-15 sezonunda yine takımın teknik direktörü olan İsmail Kartal ile anlaştı. Galatasaray açısından taraftarın büyük bir kısmının istediği oldu. Fatih Hoca’nın modern futbola ayak uyduramadığını düşünen taraftar çok artmıştı. Daha erken yolların ayrılması bekleniyordu, ama içerde kaybedilen Giresunspor maçı bardağı artık taşırdı. Artık futbolda duygusallığa yer yok. Bu gerçek. Fatih Hoca Galatasaray tarihinin en başarılısı. Ama bende artık günümüz modern futboluna artık ayak uyduramadığını düşünenlerdenim. Takımda doğru dürüst bir frikik oyuncusunun olmaması, rakiplerin ceza sahasına bu kadar rahat gelmeleri, duran top organizasyonlarının kısır olması, sadece baskı ve geçiş oyunundan medet umulması ve taktik olmaması artık hocanında sonunu hazırlamıştı. İspanyol Domenec Torrent. Guardiola ile birlikte 11 yılda Bayern Münih ve Manchester City takımındayken toplam 24 adet kupa kazandılar. Ligdeki tüm Anadolu takımlarının bir oyun planı varken sadece Galatasaray'ın gözle görülür bir oyun planı yoktu. Rastgele 11 kişi sahaya çıkıp bir şeyler yapmaya çalışıyor gibiydi aylardır. Torrent’in teknik taktik bilgisinden şüphe edenler olabilir ama azda olsa azından bir plan ortaya koyan takım izleyebilir taraftarlar. Sadece bir süre puan kayıpları olabilir. Fatih hocanın kredisi çok fazlaydı. Ama onun bu kadar kredisi olduğu düşünülürse biraz yabancı teknik adamlara da bu verilmelidir şahsımca.

Fenerbahçe için bilinen bir isim, İsmail Kartal. 2015’te yine sarı lacivertlilerin teknik patronuydu. Genel açıdan bakılırsa yıllardır gelmeyen şampiyonluk var Fenerbahçe’de ve kimsenin bu durumda kredisi yok. Pereira gönderildi. İsmail Kartal koyu bir Fenerbahçeli. Bu camiadan yetişmiş biri. Hemde çocuk yaştan. Üstelik birçok üst düzey teknik direktör ile çalışmış. Bir önceki döneminde kötü bir top oynatmamıştı Fenerbahçe’ye. Şimdi şöyle düşünenler olabilir, o dönem takım daha senkronizeydi, ruhsuz değildik vesaire. Ama şu da bir gerçek, takımı birleştiren ve kenetleyen taraftar olduğu kadar teknik direktördür. Elinde dünyanın en iyi on numaralarından Mesut Özil var. Kadron gayet yeterli. İsmail hoca sonuçta oyuncuların içinden birisi ve geçmişteki oynattığı oyunuyla Fenerbahçe’ye aşina olan birisi. İlk haftalarda puan kaybedebilir, ama önemli olan taraftarın inancı ve istikrarıdır. Örnek Arsene Wenger. Yıllarca Premier Lig’de dördüncü beşinci takım konumunda bulundu ama öyle kaliteli bir ligde namağlup şampiyon olmasını da bilmişti. Sadece biraz destek, çünkü bizim ülkemizde bir maçla kralda olursunuz, bir maçla yerin dibine de sokulursunuz. Taraftarın gözünde zaten kaybedecek bir şey yok. Hayırlısı olsun, neler olacak göreceğiz.