Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Bir çocuğun hayatını mahveden cep telefonu yada oyunlar değil  ebeveynlerin “dil şiddeti”dir.

.


Kayıtsız dil, bir tür şiddettir, insanları kan ve iz bırakmadan öldüren görünmez bir silahtır, ancak bir insanı yok etmeye yeterlidir.
Evde ebeveynleri tarafından sık sık azarlanan çocukların kişilik kusurlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir.Çocukların  düşük benlik saygısı ve depresyona sahip olmalari olasıdır . Bir çocuğun hayatını mahveden oyunlar ya da telefon , tablet  değil, ebeveynlerin “dil şiddeti”dir. Foucault bir yazısında   Çeşitli toplumsal kuralların kısıtlamaları altında, çoğu insan fiziksel şiddeti bıraktı ve bu nedenle daha medeni bir şiddeti - sözlü şiddeti seçti ve bu şekilde diğerlerini ihlal etmeye devam ediyor demiştir .Sözlü şiddete maruz kalan çocukların saldırgan davranmaları da çok olasıdır

Bunun yerine ,

Çocuğun karakterini kurnazca etkilemek için doğru tonu ve ifadeyi kullanın  

Örneğin Evde yaramaz ve aktif çocuklar var ve ebeveynlerin çocuklarını eleştirmekten kendilerini kontrol etmeleri gerçekten zor. Önemli değil, eleştirme zamanı geldiğinde eleştirin, geri adım atmayın. Konuşmadan önce iki kez düşünüp doğru ton ve üslubu kullandığınız sürece harika sonuçlar elde edeceksiniz.Düşük bir ses duyguları düzenleyebilir ve öfkeyi uzaklaştırabilir.anne-babanın sözleri ve eylemleri, çocuğun gelecekteki karakter oluşumunda büyük etkiye sahiptir. Normal şartlar altında, sinirli, sakin olmayan, yüksek sesle konuşmayı ve çocuklarını azarlamayı seven ebeveynlerin gelecekte sinirli olmaları daha olasıdır. Ayrıca bir çocuğu eleştirirken ve eğitirken uygun üslup kullanmak, çocuğun ebeveynin anlamını kabul etmesini kolaylaştıracaktır. Örneğin, "Seni seviyorum ama davranışlarını kabul edemiyorum." Bu biraz açık sözlü gelse de çocuk, anne-babası beni eleştirmesine rağmen kendisini hala sevdiğini anlayabilir. Bu psikolojik telkin altında çocuklar, anne babaları tarafından yöneltilen eleştirileri kabul etmeye daha istekli olurlar.

Çocuğun dinlemeye daha fazla konsantre olabilmesi için ses tonunu azaltın:

Bazı ebeveynler çocuklarını eleştirdiğinde, genellikle önce çocukları sakinleştirmek için "önleyici" bir yöntem kullanır ve yüksek sesle bağırırlar. Bununla birlikte, çocuğun ya yüksek sesle ağlaması ya da tiz bir sesle direnmesiyle, genellikle tam tersi bir etkiye sahiptiler.Sesini alçaltmak sadece kendinizi dizginlemekle kalmaz, duygularınızı kontrol altına almakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun direncini de azaltır. Ebeveynler alçak sesle konuştukları için, çocuklar da dinlemeye daha fazla dikkat edeceklerdir.Eğitildiklerini ve eleştirildiklerini bilmelerine rağmen, yine de kalplerinde saygı duyulduğunu hissederler, bu nedenle ebeveynlerinin görüşlerini kabul etme olasılıkları daha yüksektir.