Diyetisyen Sedanur Özdamar


BAYRAMDA DİKKAT

.


Bayramın gelmesiyle Ramazan ayı boyunca yavaşlamış olan metabolizmamıza birden yüklenmemekte fayda var. Oruçtan çıkmanın etkisiyle yapılan en büyük hatalardan biri sık sık ve fazla miktarlarda yemek diğeri ise çok yüksek miktarda tatlı ve şekerlemelerden tüketmektir. Yapılan bu yanlışlar sonucunda kişilerde kan şekeri ve tansiyonda ani yükselme, kalp çarpıntısı meydana gelmekte hatta bu durum bilinç kaybına kadar gitmektedir. Oruç boyunca dinlendirdiğimiz vücudumuzu bayram sürecinde yormamaya dikkat edelim.

Bayram Kahvaltısı

 Bayramın en özel kısımlarından biri olsa gerek. Yasaklar nedeniyle geniş aile sofralarında buluşamayacak olsak bile çekirdek ailemizle birlikte kahvaltıyı geç saatlere bırakmadan yapmaya özen gösterelim. Dengeli ve hafif bir kahvaltı ile metabolizmamızın canlanmasına yardımcı olalım. Kızartmalardan ve işlenmiş ürünlerden uzak durarak peynir, zeytin, yumurta, yeşillik ile oluşan bir kahvaltı yapılmalıdır. Ekmek seçimiz tam tahıllılardan yana olmalıdır. Fırından yeni çıkmış ekmeklere dikkat edilmesinde fayda var çünkü sıcak ekmek kan şekerinizi ani yükseltip ani düşürür bu durumda daha çabuk acıkmanıza neden olur bu yüzden 1-2 saat öncesinden çıkmış ekmekleri almak daha iyi olacaktır.

 Öğün Atlamayın

 Gün içerisinde ara ve ana öğünleri atlamamaya özen gösterin. Ramazan öncesi beslenmenizde olduğu gibi 3 ana 2-3 ara öğün düzeninize geri dönün. Yapılan uygun ara öğünler metabolizmanızı canlı tutmaya katkı sağlayacaktır. Öğle ve akşam yemeklerinin yanında mutlaka salata bulundurulmalıdır. Salata hem tokluk hissinin artmasına hem de kabızlığın önüne geçilmesi sağlar. Sarma, dolma, börek gibi bayram klasiğiniz var ise belli bir ölçüde yanında yoğurt ve salata ile bir öğün planlanabilir fakat bu öğün bayram boyunca her gün yapabileceğiniz anlamına gelmemektedir.

Mutlaka Su İçilmeli

Ramazan ayından sonra düzene sokmakta en zorlandığımız konu su tüketimidir. Su içme alışkanlığını tekrar kazanmak için her ana öğünden önce ve sonra ayrıca susuzluk hissedilmese bile 2-3 saate bir, bir bardak su içmekte fayda sağlayacaktır.

Tatlılara Aman Dikkat

Bayramda evde olacak olmanın sağlıklı yanlarından biri de ziyaretlerde ikram edilen tatlıları yemek zorunda olmamak sanırım. Tabii bu durum adet gereği evde yapılan veya alınan tatlıların hepsini istediğiniz gibi yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Üstelik bu bayram şerbetli tatlı yapıp/almak yerine meyveli veya sütlü tatlılardan küçük porsiyonlarda tercih etmek daha iyi olacaktır. Çünkü şunu belirtmeliyim ki 1 dilim baklava (40g) ortalama 110-170 kalori arasında değişmektedir.

Hareketsiz Olmaz

Yasaklarla birlikte hareket etme oranımızda azalma meydana gelmiş olsa da evde elimizden geldiğince egzersiz yapmaya gayret etmeliyiz. Her gün düzenli olarak 30-40 dk boyunca şarkı eşliğinde dans edebilir, şınav-mekik çekebilir veyahut spor videolarına eşlik edebilirsiniz.

Diyetisyen Sedanur ÖZDAMAR

E-mail: dytsedanurozdamar@gmail.com İnstagram: https://www.instagram.com/dyts