Diyetisyen Sedanur Özdamar


BAĞIRSAKLARIMIZIN ÖNEMİNİN FARKINDA MIYIZ?

.


İnsan bağırsak mikrobiyotası 100 trilyon hücreden oluştuğunu biliyor muydunuz? Peki bakteri, virüs, parazitler gibi canlıların oluşturduğu bu mikrobiyotanın, kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra genel sağlık durumunu, ruh halini ve zekayı bile etkilediğini hiç duydunuz mu? Ayrıca bağırsakta bulunan bu mikrobiyota canlılar bağışıklık sistemini düzenlemede oldukça önemli olduğunu da söylemiş olayım.

Bağırsak mikroorganizmalarında yararlı bakteriler sayesinde sindirim sağlanır, metabolizma kontrol edilir ve bağışıklığı sistemi dengede tutulur. Bağırsağın sağlıklı bir mikrobiyotası olması için ise probiyotik ve prebiyotiklere ihtiyacımız vardır.

Peki nedir bu probiyotik, prebiyotik?

Probiyotikler, sindirim sisteminin dengesini sağlayıp hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasının engeller, bağışıklık sistemin şekillendirmesinin yanı sıra bazı mineral ve vitaminlerin biyoyararlılığını artırır, bağırsak hareketliliğini ve geçirgenliğini düzenler.

Sağlıklı kişilerin bağırsak yapısında probiyotik bakterilerin sayısı zaman içerisinde sabitleşmekte; ancak günlük yaşamın getirdiği antibiyotik kullanımı, stres, sinirsel yorgunluk, dengesiz beslenme, fazla alkol alımı, hastalık ve bağırsak ameliyatları gibi sonuçlar, bu bakterilerin azalmasına neden olur. Bunun sonucunda bağırsaklarda rahatsızlıklar ortaya çıkar. Barsak florası bozulduğu yani probiyotikler azaldığı zaman hastalık yapan mikroorganizmalar hızla ürer. Bu durumda bağırsak duvarı tahrip olur ve bağırsak geçirgenliğinin artmasıyla hastalıklar meydana gelir.

Probiyotik besinler; yoğurt, peynir, kefir, boza, tarhana, turşu

Prebiyotikler ise, yaralı bakterilerin (probiyotik) besinidir. Prebiyotikler ince bağırsakta sindirilmeden direk kalın bağırsağa geçen ve bağırsaktaki probiyotiklerin çoğalmasını ve etkinliğini arttırarak sağlığın olumlu yönde etkileyen besinlerdir.

Başlıca prebiyotik kaynakları; pırasa, kereviz, yer elması, bamya, enginar, bezelye, patates, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, domates, hindiba gibi sebzelere, muz, elma, armut gibi meyvelere, kuru baklagillere, yağlı yemişlere, yulaf, bulgur, karabuğday ve tam tahıllardır.