Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Aşkın Psikolojisini Keşfetmek

.


Aşkın psikolojisini keşfetmek 

İnsanları aşık eden nedir?
Bunun sadece bir kişinin fiziksel görünümüyle ilgili olduğunu veya belki de aynı fikirde oldukları için olduğunu düşünebilirsiniz - haklısınız, bunlar çekicilik faktörleridir - ancak bundan daha fazlası olabilir. 
▪️Benzerlik: Tutumumuz, kişilik özelliklerimiz ve düşünme biçimlerimizde ne kadar benzer olduğumuz. 
▪️Yakınlık: Birlikte zaman geçirme, birbirine yakın yaşama, diğerini düşünme veya diğer kişiyle etkileşimi öngörme yoluyla gelişen birbirine aşinalık. 
▪️Karşılıklı hoşlanma: Biri sizden hoşlandığında, sizin beğeninizi de artırabilir.

Psikolojinin insancıl akımına göre aşk Birinci tip ( D-aşkı ) Freud'un önerdiği aşk özelliklerine sahip olacaktır, yani diğer kişiye karşı duyulan aşk duygusu, kişinin kendi eksikliklerini gidermek amacıyla ortaya çıkar; diğer tip ( B-aşkı ), diğer insanları gerçekte oldukları gibi sevebilen, kendini gerçekleştiren insanlar arasında ortaya çıkar.

Aşk nasıl oluşur ?
öğrenilebilen bir nesnedir . Gelişim psikolojisi açısından bakıldığında, bebeklik döneminde ebeveynlerle bağlanma ilişkilerine dayalı olarak büyürken sevginin insan ilişkileri yoluyla kazanıldığı ve geliştirildiği söylenir .Bir kişinin bebeklik döneminde şefkatli bir ebeveyne karşı güçlü bir çekim ( bağlanma ) yoluyla bilinçsizce sevgi duygusu kazandığı söylenir . Bu nedenle bebeklik döneminde anne-babanızdan ( bakıcılardan ) yeterli bakımı almazsanız, büyüme sonrası aşk açısından ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir . Yani sevginin temelinde bebeklik dönemindeki bağlanma ilişkisi denilebilir .Aşık olan insanlar arasında aslında pek çok benzerlik vardır. Psikolojide bir sevgili veya eş seçerken benzer kişileri seçme eğilimine 'eşleştirme ilkesi' denir. Araştırma sonuçlarının çoğu, görünüşte, davranışta, karar vermede ve tutumda çok fazla benzerliğe sahip olan insanların birbirlerini sevdiklerini ve aşık olduklarını göstermektedir.