Mustafa Özdemir


ROSARİO SOKAKLARINDAN NERELERE…

.


 

1987 yılında Arjantin Dünya Kupası şampiyonu unvanına sahipti ve Diego Maradona gezegendeki en iyi futbolcuydu. Fakat aynı yıl içerisinde ülkenin en büyük üçüncü şehri Rosario'nun yoksul bir köşesinde bir başka çok önemli olay daha gerçekleşti, Lionel Andres Messi dünyaya gelmişti. Küçüklüğünde yaşadığı onca zorluğa rağmen, onun bu gün dünyanın en iyilerinden, hatta kimisine göre en iyisi olacağını hangimiz bilebilirdi?

Bambaşka bir ikon, bugün kariyerindeki 7. Ballon D’or (her sene yılın en iyi futbolcusuna verilen altın top) ödülünü kazandı ve 5 Ballon Dor’u bulunan Cristiano Ronaldo ile farkı ikiye çıkardı.

Onu mükemmel yapan, dar alandaki çalımları, adrese teslim ortaları, mesafe tanımaksızın attığı golleri, frikikleri, takipçiliği, oldu. 2012'de kulüp ve milli takım formasıyla ulaştığı 91 golle, "bir takvim yılında en fazla gol atan futbolcu" konumundaki Arjantinli bu günlere kesinlikle kolay gelmedi. Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin mentalitesini hep korudu Messi. Sürekli istikrar abidesi, ayrıca Cristiano Ronaldo ile arasındaki bu rekabet de onu bambaşka bir futbolcu yaptı. 2012'de kulüp ve milli takım formasıyla ulaştığı 91 golle, "bir takvim yılında en fazla gol atan futbolcu" konumundaki Arjantinli oldu. 

KÜÇÜKLÜĞÜNDEKİ RAHATSIZLIĞI

Fakat 11 yaşına geldiğinde ortaya çıktı ki Messi, büyüme hormonu bozukluğundan muzdaripti. Gerekli tedaviler olmadan futbol kariyeri çok erken bir şekilde sona erebilirdi. Bilinenin aksine, Newell's oyuncunun tedavisi için gereken ödemeyi yapmaya razıydı. Ama kulübün finansal krizde olması Messi'nin babasının sabrını tüketti. Sosyal güvenceleriyle bazı masrafları karşılayabildiler ama bir noktadan sonra tedavi masrafları ailenin boyunu aşmaya başladı.

BARCELONA YILLARI 

Babası Jorge Messi, bir oyuncu izleme firmasının temsilcileriyle görüştü. Arjantinli avukat Juan Mateo aracılığıyla, Messi'nin bir portakalı 113 defa, ve tenis topunu 120 defa sektirdiği bir video Barcelona scout'u Jose Minguella'ya gönderildi.Şaşırtıcı bir şekilde, bu görüntüler, Messi'nin Barcelona'da deneme idmanına çıkması için yeterli oldu ve Leo, babasıyla ve bir aracı olan Fabian Soldini ile birlikte İspanya'nın yolunu tuttu.O yılın sonraki bölümlerinde ise artık daha uzun ve daha güçlü hale gelen Messi henüz 17 yaşındayken A takımla ilk maçına çıktı. Aynı yıl içerisinde Albacete'ye harika bir aşırtma vuruşla attığı golle Barça kariyerindeki ilk skora imza attı. 10 yılın biraz üzerinde vakti ileriye sardığımız zaman Messi Barcelona ve La Liga tarihinin en golcü futbolcusu.

ARJANTİN İLE COPA AMERİCA KAZANDI

Bildiğimiz üzere 2014 Dünya Kupası finalini Almanya’ya 1-0 kaybetmişti Arjantin. Kendisi gibi dünyanın en iyisi gösterilen Portekizli Cristiano Ronaldo’nun Euro 2016’yı kazanmasıyla birlikte hayranları onun neden milli takımla bir kupası olmadığını sorgulamaya başladılar. Bir dönem bu çok tartışıldı. Ta ki 2021’e kadar. Messi ilk büyük uluslararası kupasını kazandı. Arjantin uzun yıllardır hasret kaldığı Copa America'yı kazandı. Rakipleri Brezilya'yı deplasmanda, Rio'daki Maracana stadında 1-0 yenen Arjantin, 1993'ten bu yana ilk defa büyük bir uluslararası turnuvada zafere ulaştı. Turnuvada 4 gol ile gol kralı, 5 asist ile asist kralı oldu. Elbette dünya kupası olmasa da milli takımıyla kupa kazanma başarısı gösterdi. 

O ÇOKTAN EFSANE OLDU BİLE…

Ballon d’or ödülünü Lionel Messi kazandı. 2021 yılında futbolun en iyisi seçilen Paris Saint Germain’in  yıldızı Lionel Messi kariyerinin 7. Ballon d'Or ödülünü aldı. Bir çok futbol otoritesine göre yaşayan ve aktif en iyi futbolcu olarak gösteriliyor. Kimisi bunu tartışabilir, ama bir gerçek var ki o yedinci kez dünyanın en iyisi…