Diyetisyen Sedanur Özdamar


BU HASTALIKLARDAN BİRİ VARSA

.


Mübarek ramazan ayının üçte birlik kısmını tamamladığımız şu günlerde oruca iyiyden iyiye alışmış bulunuyoruz. Fakat kronik hastalıkları olanların devam eden bu süreçte çok dikkatli olmasında ve doktor kontrolünde olmasında fayda var. Bu kronik hastalıkların neler olduğuna ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine gelin birlikte bakalım.

DİYABET

Diyabet hastalığı olanlarda insülin kullanımına göre durum daha da kritikleşiyor. Diyabet hastalarını orucu tutma açısında üç gruba ayırdığımızda; insülin direnci olan veya yeni hapa başlamış olan birinci grup, uzun zamandır tip 2 tanısı olan devamlı ilaç veya insülin kullan ikinci grup ve doğuştan diyabet hastaları olan tip 1 tanılı üçüncü gruptur. Birinci grup doktor kontrolüyle oruç tutması uygun olurken ikinci ve üçüncü grubun oruç TUTMAMASI daha uygun görülmektedir. Çünkü diyabet hastalarında uzun süreli açlıklar sık sık şeker düşüklüğüne neden olur ve bu da kalp krizi, bilinç bozukluğu veya ani bayılma gibi sorunlara yol açabilir.

KALP

Kalp hastalıklarında oruç tutmanın, kan yağ değerleri üzerinde olumlu etkileri olsa da vücudun susuz kalması istenmeyen bir durumdur. Ayrıca açlığa bağlı olarak kan şekerinde düşme meydana gelmesi kalp üzerinde olumsuz etkilere sebep olur. Diğer önemli bir nokta ise yağlı gıdalar. Oruç süresi boyunca yağlı yemeklerden uzak durmaya daha fazla dikkat edilmelidir. Ve tabi ki doktorun uygun görmemesi durumunda oruca devam edilmemelidir.

HİPERTANSİYON

Hipertansiyon hastalarında dengeyi tutturmak oldukça önemli. Uzun süreli açlık durumunda tansiyon yükselebilir bunun sonucunda ise ani kalp krizi, damar tıkanıklığı veya kanama gerçekleşebilir. Vücut çok fazla susuz bırakılmamalı, ilaçların düzenli kullanılmasına ve orucun doktor kontrolünde tutulmasına önem verilmelidir.

 KARACİĞER YAĞLANMASI

Karaciğer yağlanmasına ilk başta çok fazla önem gösterilmese de zaman ilerleyip dikkat edilmediği sürece obezite, diyabet, damar tıkanıklığı, siroz gibi sonuçlar doğurmaktadır. Karaciğer yağlanması olan kişilerinde yeme içme konusunda oldukça dikkatli olmalı; kızartma, hamur işleri ve tatlı gibi yiyeceklerden uzak durmalıdır.

 

Diyetisyen Sedanur ÖZDAMAR

E-mail: dytsedanurozdamar@gmail.com

İnstagram: https://www.instagram.com/dytsedanurozdamar/