Enver Güler


Pasinler Savaşı


Pasinler Muharebesi (18 Eylül 1048) Selçuklularla Bizanslılar arasında yapılmış bir meydan muharebesidir.

Pasinler Muharebesi Bizanslılarla yapılan yüzyıllık çarpışmalardaki ilk büyük meydan muharebesidir.

Selçuklu ordusu 18 Eylül 1048 tarihinde Pasinler Ovasında 50.000 kişilik Rum, Ermeni, Gürcü ve Abazalardan kurulu bir Bizans ordusuyla karşılaştı.

Selçuklu ordusuna Tuğrul Bey`in üvey kardeşi İbrahim İnal Bey`le amcaoğlu Kutalmış kumanda ediyordu.

Sabahtan akşama kadar süren bu muharebede, Malazgirt Muharebesi gibi bozkır taktiği ile kazanılmış ve böyle bir taktiğe alışık olmayan rakiplerinin yok edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bizans ordusuna kumanda eden Gürcü kökenli Liparit tutsak edilip ordusu yok edilmiştir.

İbrahim İnal Bey, bu başarısından dolayı Tuğrul Bey`in kendisine vermek istediği büyük maddî hediyeleri kabul etmediği gibi, Tuğrul Bey de Liparit`in salıverilmesi için teklif ettiği büyük fidyeyi kabul etmeyerek Liparit`i salıvermiştir.

Bunun sonucunda Selçuklular Bizanslıları bir kez daha mağlup edip Anadoluya yerleşmek için gözdağı vermişlerdir. vede selçuklu gücünü ispatlamıştır.

18 Eylül 1048 Pasinler Zaferini kutlama etkinliklerinde öncülük ve ev sahipliği yapan maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen ve bu güne kadar hayal olan şenliklerin yapılmasını oluşturduğu ekip ruhuyla gerçekleştiren,

Başta Pasinler Belediye Başkanımız Ünsal Sertoğlu olmak üzere ekibini bir Hasankale`li olarak kutluyorum.