Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ETÜ’de anıldı

Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen “Vefatının 45. Yılında Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Anma Toplantısı” gerçekleştirildi


ERZURUM 16.11.2019 16:55:00 0
Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ETÜ’de anıldı

Prof. Dr. Dilaver Düzgün, Prof. Dr. Hasan Haluk Erdem, Prof. Dr. Ali Utku ile Doç. Dr. Kemal Bakir’in katılımlarıyla gerçekleşen anma toplantısında Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun Halk Kültürü ve Milli Kalkınma ile ilgili görüşleri, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu sosyal bilimlerde yöntem,  Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Türk düşüncesine katkıları ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve ilmi şahsiyet, milliyetçilik, Anadoluculuk konuları konuşuldu.

Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu’nda gerçekleşen anma toplantısında konuşan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Erzurum’un yetiştirdiği ender şahsiyetlerden Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun, Türkiye’de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli katkıları olan bir bilim insanı olduğunu söyledi. Çakmak; “O, yalnızca teorik düzeyde toplumun problemleriyle uğraşan bir sosyolog olmaktan ziyade toplumun problemlerinin çözümüne pratik katkılarda bulunmayı amaçlayan toplumcu bir şahsiyettir. Bundan dolayı nitelikli bir sosyolog olmanın gereği olarak toplumsal gerçekliğe bütüncül bir açıdan yaklaşmış ve halk edebiyatı, folklor, felsefe, eğitim, hukuk, iktisat ve tarih gibi sosyal bilimlerin pek çok alanında mesai harcamış, eserler vermiştir. Ünlü sosyolog Cahit Tanyol’un ifade ettiği gibi, Fındıkoğlu, ilhamını Anadolu’dan alan ve ona bağlı olan bir aydındı, hal ve hareketinde Anadolu aydını çelebiliği hissedilirdi. Batı karşısında eziklik duymadığı gibi Doğu’ya da mahkûm değildi. Batılılaşmış akademi çevresi içerisinde Anadolu aydınının bir temsilcisi, hatta bir tepkisiydi” dedi.

Rektör Çakmak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, kendisini ülke kalkınmasına, Anadolu’nun ve Anadolu insanının problemlerine, bunların da üstünde bilime adamış, doğup büyüdüğü topraklardan kopmamış, ömrünün sonuna kadar bu memleketin sıkıntılarına kafa yormuştur. O, memleketin milli ve manevi değerlerini inkâr etmeden ve yok saymadan özü muhafaza ederek, modernleşmenin ve milli kalkınmanın imkânını sorgulamış ve yerel olandan evrensel olana ulaşmanın yollarını araştırmıştır. Bu yolda Türkiye’de yerli ve millî bir düşünce geleneği tesis etmeye çalışmıştır. Önce şahıs olmayı yani bağımsız ve özgür düşünebilmeyi sonra da bu özgürlükle ahlâkî seçimler yapabilmeyi oldukça önemsemiştir. Sahip olduğu ilmi şahsiyetle, yüzünü sadece dünyaya dönüp vatanından yüz çevirmediği gibi dünyaya gözünü kapayıp salt yerelliğe de hapsolmamıştır. Bir toplumun, modern dünyada ahlâki ve müreffeh bir biçimde var olabilmesinin yolunu, evrensel olanla uyumuna bağlayan Fındıkoğlu, bu sebeple evrenselliği oldukça önemsemiş ve onu bir yöntemsel bir çerçeve olarak kullanarak milli olana, özünü kaybettirmeksizin evrensel bir karakter kazdırmayı amaçlamıştır.”

Toplantının sonunda Rektör Çakmak, konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür belgesi taktim etti.


SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk

SON DAKİKA