Elazığ’da soğuk havaların etkisiyle kuzulama dönemi beklenenden erken başladı. Besiciler, kış şartlarına rağmen kuzuları yaşatmak ve büyütmek için yoğun bir mesai harcıyor. Yeni yılın gelmesiyle birlikte doğum oranlarında gözle görülür bir artış yaşanırken, üreticiler tüm hazırlıklarını tamamlamış durumda.
Merkeze bağlı Nuralı köyünde ailesiyle birlikte hayvancılıkla uğraşan İsmail Koç, temmuz ayında yapılan koç katımı nedeniyle kuzulamanın bu yıl erken başladığını açıkladı. Koç, "Biz biraz erken kattığımız için koçları, aralık ayında kuzulama meydana geldi ve hala devam ediyor. Genelde günde iki ya da üç koyunumuz kuzuluyor" ifadelerini kullandı. Bu durumun, geleneksel ocak-şubat takviminden daha önce gerçekleşmesine neden oldu.
Soğuk havaların hayvanları doğuma daha elverişli hale getirdiğini belirten Koç, bazı koyunlarda ikiz doğumların görüldüğünü aktardı. "Havalar soğuduğu zaman hayvan doğuma daha elverişli oluyor. Sıcakta kuzulama oranı düşebiliyor" diyen Koç, kar yağışının etkisinin sınırlı olduğunu, ancak soğuğun doğum oranlarını kesinlikle artırdığını vurguladı.
İkiz getiren hayvanlarda bazen süt yetmeyebildiğini ya da annenin kuzuyu kabul etmediğini dile getiren Koç, bu tür durumlarda kuzuları kendi emekleriyle büyüttüklerini söyledi. "Biz de bu kuzuları kendi emeğimizle emdirip doyurmaya çalışıyoruz" diyerek, besicilerin özverili çalışmasına dikkat çekti. Şu an için kuzular anneleriyle birlikte olup, yaklaşık bir ay sonra yavaş yavaş ayrılarak yeme alıştırılacak ve iki ay sonra da sütten kesilip sağım işlemine başlanacak.