Ulupamir Kırgız Türklerinin Türkiye’ye Göçünün 40. Yılı ve Rahmankul Han Anma Programı

,


ÖZEL HABER 26.09.2022 11:02:00 0
Ulupamir Kırgız Türklerinin Türkiye’ye Göçünün 40. Yılı ve Rahmankul Han Anma Programı

Türk Dünyası STK’lar Platformuna (TDSP) üyesi Abdulmetim Keskin’in Beyefendinin (Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı) paydaş kurumlar ile yaptığı program, 1982 göçüile Ulupamir’i yurt tutmuş Kırgız Türkleri ve Kırgızistan’ın kuvvetli bağlarıya muhteşem bir programa dönüştü.

                TDSP Başkanı Serdar Şahin olarak “sekiz devlet bir millet” sloganımın vücut bulduğu bu etkinlik, uluslararası katılımcıların katkılarıyla daha da güzelleşti. Türkiye’ye gelmiş Kırgız Türklerinin Türkiye’ye olan bağı ve samimiyeti, Türklerin hangi coğrafyadan olursa olsun dosta düşmana karşı birbirlerine kardeşlik bağı ile bağlı olduğunu, bütünleşmenin kolay olduğunu, ortak vatanda Türk olmanın gereklerini gözünü kırpmadan yerine getirmenin ispatını 40 yıllık sürede tarihe not düşüldü.

 

                Kırgızistan, Türkiye ve diğer Türk yurtlarının, Türk soyluların Türkiye’ye ikinci vatan olarak görmesinin bütün emarelerinin ortaya konduğu programda, Kırgızistan’dan gelen konuşmacıların İstanbul Türkçelerine olan hâkimiyeti dilde birliğin, konuşmacıların anlattıklarıyla fikirde birliğin, çeşitli Türk yurtlarından katılımcıların işte birliği temsil ettiğini söyleyebiliriz.

 

                Konu Pamir’den Türkiye’ye göç olunca, Rusya’nın, Çin’in 20. yüzyılın başındaki zulümlerine değinildi. Tıpkı diğer Türk yurtları ve boyları gibi Pamir’deki Kırgızların çektiği zulümler, acılar dile geldi. Pamir’deki Kırgızların bu zulümden çıkışları için çektiklerini, tüm sıkıntılara rağmen Rahmankul Han’ın Türkiye’ye kabulünde sadece kendisini ve bağlı boyunu düşünmediği, Kırgızlardan başka Kazak, Özbek ve Türkmenlerden de Türkiye’ye gelişine vesile olduğu tekrar hatırlandı.

 

Türk deyince sadece kendi boyunu hatırlayanların aklına, Kırgız Türkü olarak 1952 de diğer boyları da düşünerek Türk’ün kendi ufuk sınırlarının ötesinde kardeşleri olduğunun mesajını verdi.

 

Rusların tehlike olarak gördüğü babasına “ya kurşun, ya ilaç” diyerek daha 8 yaşında babasıyla öldürülme planlarından, Rus askerlerinin erken gidişi sonrası yedikleri yoğurtla kurtulan ve dişleri dökülen Rahmankul Han, halkı için yaptıklarından dolayı anılmayı hak eden bir lider.

 

Önerim; Ulupamir Türkleri ile ilgili yapılan çalışmalardan konuyu incelemenizdir. İnceledikçe o dönemde, Türkistan da aynı acıların yaşandığını, bir olmanın ne kadar önemli olduğunu, bağımsız ve güçlü bir devletimizin olmasının ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

 

Kokteyl ve sergi izlencesi ardına programa geçildi. Kırgız Türkleri ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdulmetin Keskin Bey açılış konuşmasının ardına, Rahmankul Han’ın oğlu, Ulupamir aksakalı Arif Kutlu Bey söz alıp acıları bize tekrar hatırlattı, Türkiye’nin kurulduğundan beri Türk soylulara desteğinden dolayı teşekkür ederek Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan Beye sözü bıraktı. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev sözlerini dilde birlik şiarı ile konuşmalarını sürdürdüler. Açılış konuşmalarında Kırgızistan’ı en üst düzeyde temsil eden “Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Gençlik ve Spor Bakanı” Azamat Camankulov muhteşem İstanbul Türkçesi ile Türkiye Türkü katılımcıları heyecanlandırdı.

 

Dr. Fahri Solak başkanlığında yapılan panelde; Prof. Dr. Nazif Şahrani  (İndiana Üniversitesi), Prof. Dr. Süleyman Kayıpov (Kırgız Cumhuriyeti Milli Bilimler Akademisi), Öğr. Gör. Abdulmukaddes Kutlu (Rahmankul Han torunu, Dicle Üniversitesi) ve İsviçreli yazar Bernard Repond’un (Pamir Köprüleri Derneği Başkanı, Kırgızlarının Ulupamir Köyü’ne yaptıkları göç hikâyesinin yanı sıra, yaşam biçimleri ve kültürleri anlatan “Hicrete Uzanan Yol” kitabının yazarı) notlarıyla bilgilendik.

 

Program sonrası Bernard Repon ile kısa sohbetimizde, Türklerin çılgın olması ile ilgili defaten dillendirmesi dikkatimi çekti. Pamir’den Ulupamire giden yolda çok dost edindiğinden bahsetti, geçmişi anlatırken gözünün güldüğünü gördüm.

 

Memleketimi sorup Sivas deyince soğuktan bahsedip ve Ezo Gelin Çorbasını çok sevdiğini söylemesi gülüşmelere sebep oldu. Bir daha Sivas’a gider ise Sivas ve Gürün ile ilgili tavsiyelerimi sıralayarak ayrıldık.

 

Katılımcılarında yoğun ilgi gösterdiği program, Kırgızistan’dan gene müzisyen ekip ve sanatçılar le verilen bir müzik ziyafeti ile tamamlandı.

 

Programı düzenleyen ve katılan tüm Türk Dünyası sevdalılarına selam olsun.

 

 

Serdar Şahin

25 Eylül 2022


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA