Türk Gıda İhracatçıları’ndan Singapur Çıkarması Uzakdoğu’ya Gıda İhracatı için Singapur Köprüsü


EKONOMİ 2.12.2019 10:37:00 0
Türk Gıda İhracatçıları’ndan Singapur Çıkarması Uzakdoğu’ya Gıda İhracatı için Singapur Köprüsü

Türk gıda ihracatçıları, yıllık 12,4 milyar dolar gıda ithalatı olan Singapur’a çıkarma yaptı. Taze meyve sebzeden, dondurulmuş ürünlere, süt ve balık ürünlerinden kurumeyve ve mamullerine kadar birçok farkı alanda üretim yapan 15 Türk ihracatçı firma Singapur ithalat pazarından pay almak için temaslar gerçekleştirdi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda gerçekleştirilen Singapur Sektörel Ticaret Heyeti Programı 25-28 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. 3 günlük program çerçevesinde ithalatçı firma temsilcilerimiz ülkenin büyük marketlerini dolaşarak pazarı yakından inceledi. T.C. Singapur Büyükelçiliğini ziyaret eden heyetimiz T.C. Singapur Büyükelçisi Murat Lütem ve Ticaret Müşaviri Müge Dağlı Durukan’dan ülke ve pazar hakkında bilgi aldı. Heyete destek sağlayan Büyükelçi Lütem, Türkiye ile Singapur arasındaki ticaretin artırılması için her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti. İhracatçı firma temsilcilerimiz heyet kapsamında Singapurlu alıcı firma temsilcileri ile ikili iş görüşmelerinde bir araya geldi.

 

Kızıltan: “Pazardan pay alabiliriz”

 

Singapur Gıda Ticaret Heyeti Programına katılan Türkiye Su Ürünleri Sektörü Kurulu Başkanı ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin 2018 yılında Singapur’a 26 milyon dolar gıda ürünleri ihracatı yaptığını ifade ederek pastanın çok daha büyük olduğunu ve bu pastadan pay alabileceğimizi belirtti.

 

Singapur, Uzakdoğu’ya ihracatta geçiş ülkesi olabilir

 

Singapur’un Türkiye’nin Uzakdoğu’ya gıda ihracatına köprü olabileceğini de söyleyen Kızıltan, “ Singapur küçük bir ülke olmakla birlikte Uzakdoğuya ihracatın artırılması için bir geçiş ülkesi, tek başına düşünülmemeli. ASEAN üyesi ve ASEAN’ın 2,6 trilyon ticaret hacmi var, 11 ülkeyi kapsıyor. İkili ticaret anlaşmaları ve Serbest Ticaret Anlaşmaları ülkenin dış ticaret politikasını oluşturuyor. Helal ürüne çok önem veriliyor. Tanıtım faaliyetleri ile Türkiye’nini bilinilirliğini artırarak bu pazarda amacımıza ulaşma yolunda adımlar atabiliriz.” şeklinde konuştu.

 

50 Singapurlu firma ile ikili görüşmeler

 

Singapur Gıda Ticaret Heyeti’nin oldukça başarılı geçtiğini ifade eden Kızıltan, “Burada 50 Singapurlu firmayla ikili görüşme gerçekleştirdik ve Ticaret Odaları ile İthalatçılar Birliğini ziyaret ettik. Singapur ekonomisi ve ticareti hakkında bilgi sahibi olduk.” dedi. Singapur’da kişi başı gelir düzeyinin 52 bin dolar olduğunu belirten Kızıltan “Gıda ihtiyacının tamamına yakın kısmını ithalat yoluyla karşılıyorlar, premium ürünler tercih edilen bir pazar var. Tavuk eti ve yumurta ihracatı için çalışmalarda belli bir aşamaya gelindi. Yaş meyve açısından potansiyel var, kiraz, incir, bar, şeftali, üzüm, nektarinde şansımız büyük. Kaya levreği, levrek ve orkinosta talep var. Özellikle milli havayolumuz THY özel bir çalışma yapar ve kolaylık sağlarsa ihracatımız kısa sürede bir kaç katına çıkacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Singapur Gıda Ticaret Heyetine A.AKSULAR GIDA TİC. VE SAN. A.Ş., AEP ANADOLU ETAP PENKON GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş., ALANATURA GIDA TEKSTİL İTHALAT İHRACAT SA. VE TİC. LTD. ŞTİ.,AŞPA MARKET ZAHİRE MADEN BESİ DERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., EGE HAZIR YİYECEK DIŞ TİC. LTD. ŞTİ., KAHVECİOĞULLARI BİLİŞİM HİZMETLERİ TURİZM GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., KOCAMAN BALIKÇILIK İHRACAT VE İTHALAT TİCARET A.Ş., MATEKS TARIM ÜRÜNLERİ GIDA ENERJİ SAN. VE TİC. A.Ş., SANFORD GIDA TARIM İNŞAAT TURİZM SAN. VE TİC. A.Ş., SARAÇOĞLU KURUYEMİŞ VE GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ., STANDART BESİCİLİK HAY. GIDA ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ., YARMAN INTERNATIONAL GIDA VE TARIM ÜR. İTH. İHR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., FRUVE NATURALS GIDA PAZARLAMA A.Ş., KILIC DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ İTHALAT, İHRACAT ve TİCARET ANONİM ŞİRKETİ, MEVSİM GIDA SANAYİ VE SOĞUK DEPO TİC. A.Ş. firmaları katıldı.


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA