Sektörün geleceği için ortak hareket etmeliyiz

Ulusal ve yerel perakende zincir temsilcileri; sektörün ortak gündemleri, paydaları ve geleceği için Ortakakıl konferansında bir araya geldi.


GÜNDEM 21.11.2019 15:12:00 0
Sektörün geleceği için ortak hareket etmeliyiz

. Organizasyonun açılış konuşmacılarından biri olan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, sektörü düzenleyecek yasalar başta olmak üzere, tüketicinin alım gücünü artıracak ve Türkiye'ye katma değer sağlayacak projelerde perakendenin geleceği için tüm sektör temsilcilerini ortak hareket etmeye davet etti.

 

İstihdam başta olmak üzere farklı sektörlere katkısıyla Türkiye ekonomisinin can damarı konumunda olan organize gıda perakendeciliği Ortakakıl Konferansı'nda buluştu. Wow Convention Center'da gerçekleştirilen organizasyonda sektörün ulusal ve yerel perakende zincir temsilcileri ilk kez bir araya geldi. Ortakalan tarafından düzenlenen konferansta ulusal, yerel ve discount zincir market yöneticileri sektörün 2010 yılından günümüze gelişimini ele alarak, gelecek 10 yıla ilişkin öngörülerini katılımcılarla paylaştı. Yerel, ulusal ve discount zincir marketlerin sektörel değişim raporunun da paylaşıldığı konferansın açılış konuşmasını Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün Yaptı.

 

"MARKET SAYILARI TALEBİN ÇOK ÜZERİNDE"

Konuşmasında organize gıda perakendeciliğinde en fazla istihdamı sağlayan yerel zincirlerin 13 yıl önce TPF çatısı altında güçlerini birleştirdiğini belirten Ömer Düzgün; "Geride bıraktığımız 13 yılda daha fazla kardeşimize iş ortamı yaratmak, üreticimize, tedarikçimize, sektörümüze, tüketicimize, Türkiye'ye fayda sağlamak için birçok projeyi hayata geçirdik. Bu süreçte şu an üzerinde çalışılan Perakende Yasası'ndaki eksik ayaklar ve sektörün tüm taraflarının ortak bir noktada buluşamaması, geleceğe yönelik ortak kararlar alınamaması nedeniyle zor günler geçirdik. Önümüzdeki dönemde sektörümüz adına çalışan tüm dernekler, kurumlar olarak ortak hedef ve inançla hareket edemezsek, sektörümüzün geleceği için sağlıklı karar almamız zor" dedi.

 

"SAYISAL BÜYÜME ISRARI SEKTÖRÜ TUZAĞA DÜŞÜRÜYOR"

Maliyetlerin her geçen yıl arttığı ve karlılıkların azaldığı sektörde rekabetin sayısal büyüme üzerine değil, değer odaklı sürdürülmesi gerektiğini belirten Düzgün; "Bugün, talebin çok üzerinde market sayısı var. Fiyatla, mağaza lokasyonuyla, ürün çeşidiyle rekabet geride kaldı. Sayısal büyümeye odaklanma konusundaki ısrarlar, sektörümüzü tuzağa düşürmeye devam ediyor. Oysaki tüketicinin beklentileri ve alışveriş trendleri değişti. Yüz tüketicinin 70'i ortalama 3 market dolaşıp alışverişine karar veriyor. Yani market sepetleri bölündü. 30 bini aşkın marketin yanı sıra tüketicinin hayatına giren yeni kanallarla birlikte önümüzdeki dönemde market sepetleri bölünmeye devam edecek. Dolayısıyla gün birlik olma, sektörün geleceği adına kararları ortak alma günü" açıklamasını yaptı.

 

Konuşmasında organize gıda perakendesindeki dönüşüme de değinen TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün şöyle konuştu; "Geçmişte tüm tarafların ortak hareket edememesinden dolayı marketler töhmet altında kaldı. Fiyat artışları konusunda tüketicilerle karşı karşıya getirildi. Sektörün gelişmelerini, tüketici taleplerini, yeni jenerasyonun isteklerini göz önünde bulundurarak sayısal büyümeye değil, taleplere odaklanmalıyız. Sektörümüzü geliştirirken gelecek nesiller için daha sağlıklı bir gelecek hazırlamalıyız. Gıda israfı başta olmak üzere tasarruf, obezite ve açlık konularını daha fazla gündemimize almalıyız. Sektörümüz adına ortaya atılan doğru bilinen tüm yanlışları düzeltmek için hepimiz ortak hareket etmeliyiz. Tüm tarafların gelecek adına daha yapıcı olması, sadece sektörümüz adına değil ülkemiz adına da çok önemli. Bu sayede daha fazla kardeşimize iş olanağı vereceğiz. Onları geleceğe hazırlamak için eğitim olanakları yaratacağız. TPF olarak ülkemize daha fazla katma değer yaratacak hiçbir öneriyi göz ardı etmiyoruz. Tüketicilerimizin alım gücünü artıracak, üreticimize, tedarikçimize, sektörümüz ve ülkemiz adına katma değer yaratacak tüm projelerde ortak olmaya hazırız."

 


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA