SANATIN KAYBOLAN ESTETİĞİ: MİNYATÜR MAKETCİLİK


ERZURUM 20.11.2019 13:46:00 0
SANATIN KAYBOLAN ESTETİĞİ: MİNYATÜR MAKETCİLİK

Sanat dalları arasında zahmetli oluşu ve fazla zaman gerektiren minyatür maket, yok olmaya yüz tutmuşken Doğan Hattatoğlu tarafından Erzurum’da en güzel şekilde temsil ediliyor. Ömrünü ailesinin desteği ile birlikte minyatür maket sanatına veren Hattatoğlu sigara içiyormuş gibi her gün biriktirdiği paralar ile oluşturduğu yapıtlar yeryüzüne ayna tutuyor.

 

 

Erzurum Ulu Cami için vakfettiği Mescidi Haram(KABE),Mescidi Nebevi ve Mescidi Aksa maketleri ile tanınan Hattatoğlu, dünyada bir ilke imza atarak bir cami içinde üç büyük mescidin maketine yer verdi. Yaptığı işin zahmetli ve sabır gerektiren bir iş olduğunu belirten Doğan Hattatoğlu ‘’Önce Kabe’yi yaptım bir buçuk sene sürdü, akabinde Mescidi Nebevi’yi yaptım o iki sene sürdü çünkü 2 bin 425 penceresi var ve bunları tek tek oydum’’ dedi. Sonrasında Mescidi Aksa için bazı emareler oluştuğunun altını çizen Hattatoğlu onu da tamamlayarak üç mescidin maketini de Erzurum Ulu Cami’sine kazandırdıklarını belirtti. Teknik ressam altyapısı ile bu işe başladığını dile getiren Doğan Hattatoğlu Necmettin Nursaçan tarafından ziyaret edildiğini ve Nursaçan’ın eserlerini beğendiğini, Mescidi Aksa maketinin yapılması için kendisini teşvik ettiğini söyledi.

 

İSRAİL’E KARŞI DİK DURAN ADAM

Yaptığı eserleri önce gidip oldukları yerde incelediğini ve ölçümler alarak yaptığını ifade eden Doğan Hattatoğlu, Mescidi Aksa için Kudüs’e gittiğinde İsrail askerleri tarafından devamlı yıldırılmaya çalışıldığını fakat bu yıldırma çalışmalarının kendisini daha da istekli hale getirdiğini belirtti. ‘’Mescidi Aksa’ da incelemelerde bulunduğum ikinci gün yanıma tam teçhizat İsrail askeri geldi ve ne yaptığımı sordu ben ise o zaman orada bulunan Türk restorasyon ekibinden olduğumu söyledim, sonra yanıma başka bir İsrail askeri geldi ama o Türkçe biliyordu, o da bana ne yaptığımı sordu, ben yine restorasyon için incelemeler yaptığımı söyledim, İsrail askerinin en ufak bir kol hareketinde beni gözaltına alacağını bildiğim için onlar gelince elimi cebime koyup gözlerine bakıp celalli bir şekilde Türkiye, restorasyon dedim sonrasında ise o asker yanımdan uzaklaştı’’ diye konuştu.

 

ÖZ TOPRAKLARI İLE HAYAT BULAN SANAT

Eserlerinde genellikle maketini yapacağı yerin kendi toprağını kullandığını söyleyen usta sanatçı ‘’ Mescidi Aksa’nın toprağını Türkiye’ye getirmeye çalıştığım zaman İsrail polisi havaalanında toprağın olduğu poşeti çıkartıp defalarca bana toprağı ne yapacağımı sorarak beni yıldırmaya çalıştılar ama her sorduklarında hiddetli bir şekilde islam toprağı diye cevap verdim ve toprağı Türkiye’ye getirdim’’ dedi.

 

BELEDİYE HİÇBİR ZAMAN DESTEK OLMADI  

Ülkenin büyük camileri için din adamlarının ve bürokratlarının eserlerini istediğini fakat hiçbir zaman kendi memleketi Erzurum dışına eser vermeyi düşünmediğini, kendi topraklarının da bu eserleri ve gezilip görülmeyi hak ettiğini vurgulayan Doğan Hattatoğlu ‘’ Ülke tarihin de TBMM’de sergisi açılan nadir sanatçılardan biriyim ve bu beni hep Erzurum için gururlandırdı, başta Bursa Ulu Cami olmak üzere eserlerimi isteyen birçok büyük cami oldu, sanatçılar maketlerim karşısında şaşkınlıkla tutuluyorlar ama Erzurum Büyükşehir Belediyesi onlara vakfettiğim elli’ ye yakın esere rağmen en ufak destek vermediler, hatta ziyaret edilmesi için kurulmasını istediğimiz küçük bir müze fikrini bile görmezden geldiler’’ diye serzenişte bulundu.

 

SIRADIŞI PROJE YAKINDA

Minyatür maketleri ile sanata bir büyüleyici hava katan usta sanatçı şimdi ise daha büyük ve ses getirecek bir proje için çalışmalarına son hızla devam ediyor. Eski Erzurum şehir yapılanmasını maket halinde oluşturmak için çalışmalarına devam eden Hattatoğlu ‘’İnsanlar bu projeyi gördüğünde eski Erzurum’un nasıl bir şehir ve ne kadar kadim bir yer olduğunu anlayacaklar’’ dedi. 

 

Doğan Hattatoğlu Erzurum’da sabırlı ve bu işi aşk ile yapacak, yetiştirilmek için mücadele verecek öğrencilerini bekliyor.


SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk

SON DAKİKA