ROL MODEL KADINLAR, İSTANBUL’DA KADININ HİKÂYESİNİ ANLATTI

İBB’nin KAGİDER, Brezilya İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Konsoloslar Topluluğu ile birlikte düzenlediği “Kadının Güçlendirilmesi ve Başarı Hikâyeleri” etkinliğinde, rol model kadınlar mücadelelerini anlattı.


BELEDİYELER 12.12.2019 13:34:00 0
ROL MODEL KADINLAR, İSTANBUL’DA KADININ HİKÂYESİNİ ANLATTI

İstanbul, iş dünyasında ve diplomaside başarılı olmuş kadınların başarı hikayeleri ile dünya çapında kadının güçlendirilmesine dair zorlukların tartışıldığı uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Brezilya İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Konsoloslar Topluluğu, “Kadının Güçlendirilmesi ve Başarı Hikâyeleri” etkinliği, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, KAGİDER Başkanı Emine Erdem, İstanbul Konsoloslar Topluluğu Başkanı & Hırvatistan İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec, Brezilya İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto França, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Rumelili ve FICAC Başkanı Gönül Eken ile kadın yöneticiler ve vatandaşlar katıldı.

KREŞLER VE ENGELLİ BAKIMEVLERİ KADINLARIN YÜKÜNÜ ALACAK

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan; kadınların her işin üstesinden gelebileceğini, sadece cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Yerel yönetimler olarak mevzuatın el verdiği ölçüde her türlü aksiyonu alacağımızı buradan belirtmek istiyorum. Özellikle kadın erkek dağılımında ev içi emeğin dengelenmesi için bir kamu kurumu olarak İBB üzerine düşen sorumluluğu alacaktır. Bu amaçla kreşler, engelli bakımevleri, 150 mahalleye 150 kreş uygulamamız, Yuvam İstanbul projesi gibi projeler kadının yükünü hafifleten, okul öncesi çocukların eğitim alması ve sosyalleşmesi açısından önem taşıyan projelerdir. İBB olarak kadınlarımızın tüm kaynaklardan eşit olarak yararlanmasını, kamusal alanda daha fazla söz sahibi olmasını ve etkisini genişlemeyi sağlamak amacıyla kurumsal alanda cinsiyet eşitsizliğinin kaldırılması için var gücümüzle çalışacağımızı belirtmek isterim. Kadınlar hep birlikte olduklarında kendi seslerini daha iyi tanıyor, bizler başarı hikâyelerimizi İstanbul'un kadınları ile birlikte yazıyor olacağız.”

“ÜLKENE BORCUNU ÖDEMEK ZORUNDASIN”

İBB Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin de kendi yönetici olma hikâyesini dinleyicilerle paylaştı. Alpkökin, bir kadın olarak tebrik çiçekleri beklerken işe başlamamım dördüncü günü sekiz metre göçük ile karşılaştığını anlatarak şöyle devam etti:

“Çok büyük bir sorumluluk olacağını biliyordum. 52 inşaat sahasından sorumluyum. Yolda gördüğünüz her tünel çalışmasında beni hatırlayın. Evet, çok büyük sorumluluktu ve annenim sözünden cesaret aldım. Bana şöyle demişti ‘Sen Cumhuriyet çocuğusun ve bu ülkenin sana kattığı değerler için borcunu ödemek zorundasın’. Şimdi çok mutluyum.”

Pelin Alpkökin, erkek egemen bir sektör içinde Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’nın tüm birimlerinde 7 bin 932 erkek çalışan bulunuyorken, kadın çalışan sayısının kendisiyle birlikte sadece 440 olduğunu belirtti. Alpkökin, kadınların farkındalığının pek çok anlamda erkeklerden daha yüksek olduğunu vurgulayarak, bu sebeple sorumlu olduğu sektörde kadın çalışan sayısının artacağını umduğunu söyledi.

PARFÜM DİPLOMASİSİ

1918'de Brezilya’da diplomatik kariyere kabul edilen ilk kadın öncülerin öykülerinin anlatıldığı “Dışarıdakiler: Diplomaside Brezilyalı Kadınlar” belgeseli gösterildiği etkinlikte, Brezilya İstanbul Başkonsolosu Taina Guimares moderatörlüğünde açık oturum gerçekleştirildi.

İstanbul Konsoloslar Topluluğu Başkanı & Hırvatistan İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec, “Görmezseniz inanmazsınız” diyerek, yeni kadın liderlere örnek olmanın gerekliliğine vurgu yaptı. Konsolosluk ve elçilik görevlerinde kadın temsiliyeti ve karşılaşılan cinsiyet eşitsizliklerine değinen Zerec, “Yeterince iyi olun ki sizi göz ardı edemesinler” ifadelerini kullandı.

Erkek egemen bir alan olarak görülen enerji diplomasisi ilgili görevini kendisinin isteyerek seçtiğini dile getiren Zerec, yaptığı işi “Parfüm Diplomasisi” olarak tanımladı. Zerec sözlerine şöyle devam etti:

“Parfümün pek çok alt ve üst notaları vardır. Diplomasi de bu şekildedir. Birçok yetinin bir arada olması gerekir. Kadınlar bu yetilerin pek çok kısmında erkekten daha öndedir. Başarısız olmaktan korkmayın. Hatta kimi başarısızlıkları kutlamak gerekir. Kariyer basamaklarını tırmanırken çocuk sahibi olmaktan da korkmamak lazım.”

ROL MODEL KADINLARIN GENÇLERLE BULUŞMASI ÖNEMLİ

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Rumelili ise iş yaşamındaki kadın erkek eşitsizliğinin kasti değil varoluşsal bir problem olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Kadınların güçsüz olduğunun düşünülüp, güvenli olmayan bölgelere gönderilmemesi ya da eşlerinin peşinden gitmek zorundalarmış algısı azalmış olsa da ne yazık ki değişmedi. Oysa artık daha güçlü, hevesli ve kendini bilen kadınlarımız var. Özellikle öğrenciler arasında bunları gözlemliyorsunuz. Ancak seneler geçtikçe toplumun baskıları, ailenin yönlendirmesi ile gençler kendi isteklerinden vazgeçip toplumun istekleri yönünde ilerliyor. Rol model kadınların özellikle üniversite söyleşileriyle gençlerle buluşması çok kıymetli. Bu tarz etkinliklerin artması gerektiğini düşünüyorum.”

KADIN “HER ŞEY” OLMALI

Etkinlikte konuşan Dünya Konsoloslar Federasyonu Kadın ve Diplomasi Komitesi (FICAC) Başkanı Gönül Eken de hükümet ilişkileri anlamında kadın yönetici olmanın erkek mevkidaşlarından daha iyi, daha başarılı, daha sağlıklı, daha güzel, daha fit olmayı gerektirdiğini, bu yüzden kadının “her şey” olmak zorunda olduğunu söyledi.

 


SPOR


GÜNDEM

Bursa Büyükşehir Meclisi'nden eski Başkan Aktaş'ın faaliyetlerine oy birliği
Başkan Sami Er personelle bayramlaştı
Başkan Büyükkılıç’tan çocuklara özel kitap fuarı ve şenliği
Başkentte modern taksi durağı sayısı artıyor
Ayvalık'ta Balıkesir'i karşılama 'Akın'ı!

SON DAKİKA