PEMBE FESTİVAL’DEN KADINLARA MEME MUAYENESİ ÇAĞRISI!

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Meme Sağlığı Derneği tarafından hasta ve hasta yakınlarını bir araya getirerek erken teşhise dikkat çeken “Pembe Festival” İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde başladı.


SAĞLIK 6.10.2019 10:50:00 0
PEMBE FESTİVAL’DEN KADINLARA MEME MUAYENESİ ÇAĞRISI!

. Dört kadın kanserinden birinin memede yerleştiğini ve Türkiye’de meme kanseri görülme yaşının düştüğünü belirten MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, tüm kadınları düzenli meme kontrolüne davet etti.

 

Meme Sağlığı Derneği MEMEDER, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde Pembe Festival’in bu yıl 3.’sünü düzenledi. Meme kanseri tanısı almış hastalar ve yakınlarını bir araya getirmeyi hedefleyen, meme kanseri ve tedavisine ilişkin son gelişmelerin aktarıldığı Pembe Festival’e, MEMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Büyükgönenç’in moderatörlüğünü yaptığı, meme kanserini yenen ünlü oyuncular Işıl Yücesoy, Yıldız Kültür ve yakın zamanda annesi meme kanserini yenen oyuncu Zuhal Yalçın ile yaptığı ‘Kadın Gözüyle Meme Sağlığı’ söyleşisi damga vurdu. Festival, ünlü oyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy’un ‘Zamansız Şarkılar’ konseriyle son buldu.

 

Prof. Dr. Vahit Özmen : ‘‘Tüm kadınlarımızı düzenli meme kontrolüne davet ediyoruz’’

MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, ülkemizde meme kanseri görülme yaşının düşmesine şu sözlerle açıklık getirdi. ‘‘Amerika’da meme kanseri tanısı alan hastaların yüzde 25’i 50 yaş altında, yüzde 3’ü 40 yaş altında,. Türkiye’de ise oranlar hayli yüksek. Meme kanseri tanısı alanların yüzde 50’si 50 yaş altında, yüzde 20’si 40 yaş altında,. Bu çok ciddi bir oran. En genç hastamız 17 yaşında!’’

 

Prof. Dr. Vahit Özmen ayrıcagenç yaşta görülen meme kanserinin, ileri yaşa oranla daha hızlı seyredip, daha sık tekrarladığını da belirtti ve ekledi: ‘‘Bu durumda erken tanı, özellikle genç yaşta daha da önemli bir hale geliyor. MEMEDER olarak sadece 40 yaş üstü değil, tüm kadınlarımızı düzenli meme kontrolüne davet ediyoruz. Çünkü erken tanı meme kanserinde hayat kurtarıyor.’’

MEMEDER’in tamamladığı 10 yıllık mamaografik tarama projesine göre, evden davet edilerek yapılan mamografik taramanın hastaların yüzde 80’inde çok erken tanı sağladığını, yaşam süresini uzattığını vurgulayan Dr. Özmen, ayrıca bu taramanın ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını söyledi.

 

Doç. Dr. Nilüfer Özaydın: Kanser ölümcül bir hastalık değil!

MEMEDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nilüfer Özaydın ise meme kanserinin ölümcül bir hastalık olmadığını, erken tanıda herhangi bir kronik hastalık gibi seyrettiğini belirterek 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme taraması yaptırmaları için çağrıda bulundu. Ülkemizde 40 milyon kadının sadece 4 milyonunun tarama yaptırdığını, tarama yaptırmayanların sağlıklı kalma fırsatını kaçırmadan tarama yaptırmalarını önerdi.

 

Dr. Murat Türkyılmaz: ‘‘Herkesin ücretsiz tarama çalışmalarından yararlanmasını tavsiye ediyoruz’’

Pembe Festival’e katılan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz ise Sağlık Bakanlığı’nın kanserle mücadele ederken obezite, tütün gibi kansere neden olan etkenlerle de mücadele ettiklerini, özellikle meme kanserinde kadınlarımızın her geçen gün daha da bilinçlendiklerini ama yine de ulaşmaları gereken çok kadın olduğunu belirtti ve Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz tarama çalışmalarından yararlanmalarını tavsiye etti.

 

Dr. Gülseren Budayıcıoğlu: ‘‘Meme kanserinin oluşmasında geçmiş çok önemli’’

Festivalde büyük ilgi gören bir diğer etkinlik ise kitapları ilgiyle okunan Psikiyatrist- Yazar Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun ‘Geçmişte Yaşananların Meme Kanseri Oluşmasındaki Rolü’ konulu söyleşisiydi. Yapılan araştırmaların kişinin psikolojisinin hastalıkların meydana gelmesinde çok önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, meme kanseri tanısı alan kadınların daha çok hassas yapıda kişilik sahibi olduklarının altını çizdi.

 

Ünlü Kadınlar da Pembe Festival'deydi

Festivalin son oturumu, MEMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Büyükgönenç’in meme kanserini yenen ünlü oyuncular Işıl Yücesoy, Yıldız Kültür ve yakın zamanda annesi meme kanserini yenen oyuncu Zuhal Yalçın ile yaptığı ‘Kadın Gözüyle Meme Sağlığı’ söyleşisiydi. Erken teşhis sayesinde rahat bir hastalık süreci geçirdiklerinin altını çizen ünlü oyuncular, festivale katılan kadınlara düzenli meme muayenelerini aksatmamalarını hatırlatarak erken teşhisin önemine değindi.

 

Çeşitli atölyelerin de gerçekleştirildiği Pembe Festival’de ziyaretçilere meme kanseri hakkında daha etkili bilgilendirme için 3 boyutlu mamografi atölyesi ve farklı noktalara iyi ve kötü huylu kistlerin yerleştirildiği meme muayene çalışması yapıldı. Festivalin ilk günü, ünlü oyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy’un ‘Zamansız Şarkılar’ konseriyle son buldu.

 

 

 

Ajansturkhaber,Erzurum,Erzurum haberleri


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA