Müşteri odaklı dönüşüm ve dijitalleşme Teknosa’yı 4,1 milyar lira ciroya taşıdı

Sabancı Holding iştiraklerinden Teknosa, 2019 yılının ikinci yarısında ‘Yeni Neslin Teknosa’sı’ adıyla başlattığı Dönüşüm Programı’nın meyvelerini topluyor


TEKNOLOJİ 21.02.2020 17:06:00 0
Müşteri odaklı dönüşüm ve dijitalleşme Teknosa’yı 4,1 milyar lira ciroya taşıdı

En iyi müşteri deneyimi ve operasyonel mükemmellik için mağaza ve satış süreçlerinden kategori yönetimi ve tedarik zincirine kadar pek çok alanda kapsamlı bir dönüşümü başlatan Teknosa, 2019 yılında tüketici teknolojisi ürünleri pazarının iki katı seviyesinde büyümeyi başardı. Teknosa, 2019 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Sağlıklı ve karlı büyümeye odaklanan Teknosa’nın cirosu 2018’e göre yüzde 19 büyüme ile 4,1 milyar TL’yi geçti.

GÜRCAN: BAŞARI, MÜŞTERİ DENEYİMİNE ODAKLANAN DÖNÜŞÜME VE DİJİTALLEŞMEYE SAHİP ÇIKAN TEKNOSALILARIN

2019 yılında, özellikle de yılın son çeyreğinde gösterilen iyi performansta, ‘Yeni Neslin Teknosa’sı’ adıyla başlatılan Dönüşüm Programı’nın ve dijitalleşme atılımlarının etkisinin yüksek olduğunu belirten Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, “Mağaza ve satış gücü etkinliğinden kategori yönetimine, tedarik zincirinden harcama verimliliğine birçok alanda çalışmalara başladık. Veriye dayalı yönetim ile müşteri deneyimini ve operasyon verimliliğimizi iyileştirmeye odaklandık. Yılın ortalarında başlattığımız dönüşüm programı kapsamında doğru ürünlerin doğru lokasyonda bulunmasını daha etkin bir seviyeye çıkardık. Aksesuar ile tamamlayıcı ürünler konusunda çeşitliliğimizi artırdık ve müşterilerimizin alışveriş sepetlerini daha değerli hale getirdik. Çoklu kanalda kesintisiz ve hızlı hizmet sunacak uygulamalar hayata geçirdik. Bütün bunlarla birlikte daha karlı ürünlere odağımızı artırdık, performansı düşük mağazalarda da aldığımız aksiyonlarla karlılığımızı geliştirdik. Böylece 2019 gibi oldukça zor bir yılın içinde performansımızı sürekli artırmayı başardık. Bu başarı, tüm Teknosa çalışanlarının Dönüşüm Programı’nı, müşteri odaklı, daha verimli ve karlı olmak için attığımız adımları sahiplenmelerinden geldi” dedi.

KARŞILAŞTIRILABİLİR OPERASYONAL KARIMIZ, YILIN SON ÇEYREĞİNDE GEÇEN YILIN İKİ KATINDAN FAZLA BİR SEVİYEDE GERÇEKLEŞTİ

Dönüşüm Programı’nın etkilerinin 2020 yılında daha da belirgin hale geleceğini belirten Gürcan, şöyle devam etti: “2019’da mağaza sayımız artmamasına rağmen artan ortalama sepet tutarı ve artan müşteri sayısının etkisiyle benzer mağaza satışlarında geçen yıla göre yüzde 21 seviyesinde büyüme gösterdik. Bu da bize 4,1 milyar TL ciro sağladı. Özellikle yılın son çeyreğinde performansımızda önemli iyileşmeler elde ettik. Yılın son çeyreğinde karşılaştırılabilir operasyonel karımız, geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla bir seviyede gerçekleşti. Yıllık sepet büyümesi yüzde 23 iken, yılın son çeyreğinde bu oran yüzde 38’lere kadar çıktı. 2019’un son çeyreğinde mağaza ve online ciromuz 2018’in aynı dönemine göre yüzde 48 arttı.”

TEKNOSA.COMUN CİROSU 2019’DA YÜZDE 40, SON ÇEYREKTE YÜZDE 90 BÜYÜDÜ; HİZMET KALİTESİ İLE FARK YARATTIK

2019 yılında gösterilen başarının 360 derece uygulanan bir yaklaşım sayesinde olduğunu ifade eden Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknosa.com’un altyapısını yenilediğimiz ve şirket genelinde veri analitiği için yaptığımız dijitalleşme yatırımlarımızın da olumlu etkisini 2019 yılında güçlü bir şekilde hissettik. Teknosa.com, yeni altyapısı, hızlı sevkiyatı, hizmet kapsamını genişletmesi, ürün bulunurluğu ve çeşitliliğinde sağladığı iyileşme ile hizmet kalitesinde fark yaratarak çok başarılı bir yıl geçirdi. Teknosa.com cirosu yıl toplamında 2018’e göre yüzde 40 artarken, son çeyrekte ciro artışı yüzde 90’ı geçti. Toplam ciromuz içinde Teknosa.com’un payı yüzde 7’ye ulaştı.”

GÜRCAN: 20. YILIMIZA GÜÇLÜ GİRDİK VE HEDEFLERİMİZİ BÜYÜTTÜK

2020 yılının Teknosa için daha da iyi bir yıl olacağını belirten Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan “Dönüşüm ve dijitalleşme yolculuğumuzda kazanımlarımızı sürdürürken, daha fazla değer yaratmamızı sağlayacak yeni açılımlara da devam ediyoruz. Dönüşüm Programı’mız 2020 yılında da tüm hızıyla net bir yol haritası içerisinde sürüyor olacak. Yeni yılda finansal sonuçlarımız üzerindeki odağımızı daha da artıracak, operasyonel verimliliğimizi geliştirecek, tedarikçilerimizle beraber kazanacağımız modelleri oluşturacak ve müşteri deneyimimizi dünyadaki en iyi uygulamaları da inceleyerek daha da geliştireceğiz” dedi.

2020 yılının Teknosa’nın 20. yılı olduğunu hatırlatan Bülent Gürcan şöyle konuştu: “20. yılımıza güçlü hedeflerle giriyoruz. 20 yıldır oluşturduğumuz sayısız başarı hikayesine bu sene çok güçlü bir başarı hikayesi ekleyeceğiz. Dönüşüm Programı ve dijitalleşmenin etkileriyle bu yıl yine pazarın üzerinde performans göstermeyi, ciromuzu yüzde 15-30 arasında artırmayı ve yıl toplamında net kara geçmeyi hedefliyoruz. Tüketici güven endeksi ve global konjonktürdeki değişimleri yakından izleyerek gerektiğinde hedeflerimizi güncelleyeceğiz.”

 


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA