Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle ziyarete kapatılan ve yıkılacağı iddialarıyla gündemden düşmeyen Erzurum Kongre Binası’na ilişkin son noktayı MHP Erzurum İl Başkanı Mimar Adem Yurdagül koydu. Yurdagül, "Bakanlık yetkilileriyle görüştüm. Ekiplerin son incelemesine göre, bina yıkılmayacak, güçlendirme çalışması yapılacak" dedi.
Cumhuriyet’in simge yapılarından Erzurum Kongre Binası için beklenen karar netleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı teknik ekiplerinin Erzurum’da yaptığı incelemeler sonrası, kongre binasının güçlendirme çalışmalarıyla korunabileceği sonucuna varıldı. Yapı, 6 Ocak’ta deprem gerekçesiyle kapatılmıştı.
MHP Erzurum İl Başkanı ve mimar Adem Yurdagül, en başından bu yana yapının yıkılmasına karşı olduklarını vurguladı. Yurdagül, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz ile yaptığı görüşmenin ardından bakanlık yetkililerinin de güçlendirme yönünde karar aldığını açıkladı.
Yurdagül açıklamasında, "Bakanlık ekiplerinin incelemeleri sonucunda kongre binasının yıkılmasına gerek duyulmadığı ifade edildi. Yapının güçlendirme çalışmasıyla güvenli hale taşınabileceği belirtildi. Zemindeki çatlaklar onarılacak, gerekli güçlendirme uygulamaları yapılacak ve bina en kısa sürede yeniden ziyarete açılacak" dedi.
Cumhuriyet tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapan yapının akıbeti şehirde tartışma konusu olmuştu. Erzurum Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Dilek Okuyucu başkanlığındaki akademik ekip tarafından hazırlanan teknik raporda, binanın deprem performansının yetersiz olduğu belirtilmişti. Bu süreçte "yık-yap" ihtimali kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.
Kültür ve Turizm Başkanlığı’na bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Seda Şentürk ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Berna Gürgün, Erzurum’a gelerek restorasyonu başlayacak olan Kongre Binası (Resim ve Heykel Müzesi)’nde incelemelerde bulundu.
Bakanlık tarafından yürütülecek güçlendirme çalışmaları kapsamında, zemindeki çatlakların giderilmesi ve yapının taşıyıcı sisteminin güçlendirilmesi planlanıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Erzurum Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet veren tarihi kongre binasının yeniden ziyarete açılması hedefleniyor.
MHP Erzurum İl Başkanı Mimar Adem Yurdagül, daha önceki açıklamalarında, yapının yığma taş ve tuğla duvarlardan oluşan, tarihi eser statüsünde olduğunu vurgulamış; yıkım yerine bilimsel yöntemlerle güçlendirilmesinin mümkün olduğunu ifade etmişti. Yurdagül, İstanbul Kapalıçarşı, TBMM I. Meclis Binası ve Sivas Kongre Binası gibi birçok tarihi yapının benzer yöntemlerle güvenli hale dönüştürüldüğünü hatırlatmıştı.
MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın da Erzurum Kongre Binası’nın yıkım ihtimaline karşı güçlü bir açıklama yapmıştı. Aydın, kongre binasının yalnızca bir yapı değil, milletin tapu senedi niteliğinde bir hafıza mekanı olduğunu vurgulayarak, yıkım seçeneğinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti.