Mehmet Sekmen: “Türkiye’mize cari açıkta bir katkı sağlamış olacağız’’

.


ERZURUM 27.03.2024 21:27:00 0
Mehmet Sekmen: “Türkiye’mize cari açıkta bir katkı sağlamış olacağız’’

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin İştiraki Çetaş A.Ş tarafından üretilen şehirde tek tescilli ve lisanslı organik gübresi ‘Can Gübre’ nin’ tanıtım toplantısı yapıldı. Vali yardımcısı  Lokman Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Belediye Başkanı Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Kamu Kurum ve Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşları Yöneticileri, akademisyenler, çiftçiler ve vatandaşlar programa katıldı. Mehmet Sekmen: “Ülkemizin bütçesinde cari açık diye bir hastalık var. Bu hastalığı tedavi etmek zorundayız. Birçok ürünü burada üretmek ve bu cari açığı kapatmak zorundayız’’ dedi. 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ev sahipliğinde, İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde, Can Gübre projesi halka sunuldu. 

Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım,  Can Gübre’nin isminde olduğu gibi çiftçilerin üretim ve maliyet noktasında can olacağını söyleyip, Ziraat Mühendisi Yakup Görenç, ülke olarak kimseye muhtaç olmadan kendi yerli gübrenin üretmenin zorunlu olduğunu ifade ederek Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Genel Sekreter Yardımcısı ARİF Taş ise belediye olarak tarımda bir numara olduklarını vurguladı. 

Erzurum’un bir tarım şehri olduğunu ve aynı zamanda tarım endüstrisinin de geliştiğini belirten Mehmet Sekmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Geçen Yıl 400 bin ton buğday üretimi sağlandı ama bir tane bulgur fabrikamız yok. Bir tane makarna fabrikamız yok. İlk bir firmaya bulgur üretmek üzere ruhsat verdik. Düşünün Bu şehrin bulguru, makarnası tamamen dışarıdan geliyor. Madem biz burada buğday üretiyoruz.  Ona göre bununda endüstrilerini burada üretmek zorundayız. Kurmak zorundayız. Çünkü evlatlarımız üretimde yer alacak istihdam edilecek ve şehrimiz gelişecek. Türkiye Cumhuriyeti bugün yüzde 95’ini yurt dışından ithal ettiği gübrelerle karşılıyor biz tamamen yerli olan bu gübreyi yaygınlaştırarak inşallah Türkiye’mize cari açıkta bir katkı sağlamış olacağız. Malumumuz ülkemizin bütçesinde cari açık diye bir hastalık var. Bu hastalığı tedavi etmek zorundayız. Birçok ürünü burada üretmek ve bu cari açığı kapatmak zorundayız.’’

“Tarım bir ülke için stratejik bir ürün’’

Tarım ve Hayvancılığın önemine vurgu yapan Mehmet Sekmen, 

“Gelişen bu dünya içerisinde elbette ki tarımın ne kadar önemli olduğunu her geçen gün daha bir önemini kavrıyoruz. Tarım bir ülke için stratejik bir ürün. Tarım ve Hayvancılık olmazsa olmazımız. İnsanoğlu yaşadığı müddetçe mutlaka beslenmek zorunda ve gıda ihtiyacını karşılamak zorunda, ülkemiz dünyanın nadir ülkelerinden biri. Bir anda 4 mevsimi yaşayan bir ülkeyiz. Bir taraf karla kaplıyken bir taraf güllük gülistanlık ilkbahar havası yaşıyor. Böyle güzel bir ülkeyi iyi değerlendirerek artık sadece babadan, dededen görme usullerle tarım yapma yerine modernitenin de için içerisine girerek geliştirilmesi ve daha çok üretim imkânı sunması lazım. Tabii bizler önce belediye hizmetleri yanı sıra bu hizmetlerde de yerel yönetim olarak mikro düzeyde, bu işe katkı koymamız gerektiğini hep düşündük biz de bir şeyler yapalım. Sadece trafik polisi gibi gel geç vazifesi yerine biz de hangi düzenlemeleri yaparak hangi katkıları koyarak bizde bu işler içerisinde ne payımız olabilir, diye bir belediye içerisindeyiz, geldiğimiz günden beri’’ diye konuştu.

“Erzurum’da bir Davos kurma, çalışmalarını yürütmeye başlayacağız’’

Mehmet Sekmen, gelecekteki projeleri halka şu şekilde anlattı: 

“Erzurum’da bir Davos kurma çalışmalarını yürütmeye başlayacağız. Her şey hazır projeler hazır Palandöken’de yeni otel bölgesini oluşturmak için uzun süreden beri yaptığımız bir çalışmayı inşallah bu sene kısa zamanda tamamlayacağız. Göreceksiniz ki orda da yine oteller bölgesi olacak. Hayat akıp gidiyor, geldiğimiz günden beri oluşturduğumuz imkânlarla gelişen turizmi görmemiz mümkün. Birçok kardeşim diyor ki; biz şu an da Ulu Cami karşısında kale olduğunu bilmiyorduk. Şu an da gelen turistler kaleyi ziyaret ediyor ve ilgi alakanın artığını da görüyoruz. Ama biz tabii sadece bir kalede değil bugün Üç Kümbetlerin etrafını açtık. Şimdi Taşambarları devreye sokuyoruz. Taş ambarları çevresinin kamulaştırılmasını devam ettiriyoruz. Yüzde 60 mertebesine geldik, hedefimiz bu yıl kamulaştırmayı tamamlayabilmek. 2025 turizm başkentimiz dolayısı ile güzel bir sunumla bir peyzajla gelen turistlere şehrimizin güzelliklerini, kıymetli şehrimizin bu tarihi eserlerini onların görünümüne sunmak.’’

“Ulaşımda bir raylı sistem düşünüyoruz’’

Erzurum şehir merkezinde, raylı sistemi getireceğini vurgulayan Mehmet Sekmen, 

“Durmak yok neler yapabiliriz? Mesela ulaşımda, bir raylı sistem düşünüyoruz. Karskapısın’ da, kalkacak Cumhuriyet Caddesinden, Havuzbaşından Üniversitemizin içerisinde, Şehir Hastanemizin ve Palandöken AVM’nin önünden geçerek Yenişehir, Yunusemre ve Karskapı’ya tekrar bu tramvayı indireceğiz. Önümüze hedef belirledik, Hükümetimizin programına bunu koyduk, devletimizin biraz ekonomisinin güçlenmesiyle beraber bu projeyi de yine gerçekleştireceğiz’’ ifadelerini kullandı.

 

Haber: Meltem Özmen


SPOR


GÜNDEM

Başkan Büyükakın: ‘’Daha güzel bir Kocaeli için yola çıktık’’
Başkan Kıral’a, geçmiş dönem belediye başkanlarından ziyaret
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında
Başkan Zeyrek’ten ulaşımda kaliteli hizmet vurgusu
Düzce zabıtasından başarılı grafik

SON DAKİKA