Kur'an-ı Kerim'de Aile Değeri Kocaeli'de Sempozyumla Anlatıldı

Kur

Kocaeli'de düzenlenen Kur'an-ı Kerim'de Aile Sempozyumu'nda akademisyenler, ailenin toplumdaki önemini ve kutsal kitabın aileye verdiği değeri ele aldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesi kapsamında anlamlı bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA) iş birliğiyle düzenlenen Kur'an-ı Kerim'de Aile Sempozyumu'nda konuşan İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, "Kur'an-ı Kerim'in rehberliğine her zamankinden daha çok muhtacız" dedi.

KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesi kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA) iş birliğiyle "Kur'an-ı Kerim'de Aile Sempozyumu" düzenlendi. Açılış programında konuşan İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, "Kur'an-ı Kerim'in rehberliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir haldeyiz" dedi.

Ailenin Toplumdaki Temel Rolü

Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasını yapan KOÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çiçek, toplumun temel yapısı olan aile kurumunun korunmasının ve güçlendirilmesinin önemine değindi. Prof. Dr. Çiçek, "Bu noktada aile, toplumun hem ahlaki hem duygusal temellerini ayakta tutan en sağlam yapı olarak öne çıkıyor. Ailede sevgi, saygı, sabır ve merhamet değerlerinin yaşatılması, fedakârlıkların yapılması yalnızca bireyin değil, toplumun huzur ve istikrarını garanti altına alacaktır. Kur'an'ın öğrettiği bu değerler sadece dini değil, aynı zamanda insani bir rehberlik de sunmaktadır" diye konuştu.

Aile: İnsanın Cenneti

KOÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise, "Cumhurbaşkanımız bu yılı aile yılı olarak ilan etti. Bu gerçekten de çok büyük bir olaydır. Bu ilan aynı zamanda kaybetmekte olduğumuz cennetimizin yeniden farkında olmamızı gerektirecek kadar altı çizilmesi gereken bir meseledir. Ölünceye kadar aile bizim cennetimizdir. İnsanoğlu Allah'ın eşref-i mahlûkat olarak yarattığı bir varlık olarak hayatının hiçbir döneminde aileden mahrum kalamaz, ailesiz yaşayamaz" ifadesini kullandı.

Modern Çağda Aile Değerleri

Aile kavramının önemine dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 2025 yılının Aile yılı ilan edilmesi toplumumuzun en temel kurumuna yani aileye yeniden ve daha derin bir dikkatle yönelmemizi hatırlatmıştır. Aile bireyin ilk değerleri aldığı sevgi, merhamet ve fedakârlığı öğrendiği hayatın anlamını kavradığı yerdir. Dünya iletişimin hızına rağmen insanların birbirine anlamakta zorlandığı, maddi konforun artmasına rağmen manevi huzurun azaldığı bir dönemden geçiyor. Bu noktada aile toplumun hem ahlaki hem duygusal temellerini ayakta tutan en sağlam yapı olarak öne çıkıyor" açıklamasında bulundu.

Kur'an'ın Rehberliğinde Aile

Kur'an-ı Kerim'in önemli bir yol gösterici olduğunu belirterek konuşmasına başlayan İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, "Kur'an-ı Kerim'de aile konusu kadar çok bahsedilen başka bir konu yoktur. 14 asır önce bir kitabı kerim içinde anne babaya öf bile denilmemesini insana telkin eden ayetler getirmiştir. Rum suresinin ayetleri ve orada ifade edildiği üzere evlilik müessesesinde mutlaka olması gereken hususa dikkat çekilmiştir. Kur'an-ı Kerim bize her konuda ışık tutuyor. Hakkın hukukun üstünlüğünü ailede de muhafaza etmek ve gerçekleştirmek hususunda nice ayetler vardır" ifadelerini kullandı.

Açılış programının ardından farklı üniversitelerinden alanında uzman akademisyenler, Kur'an-ı Kerim ışığında aile, evlilik, ebeveynlik, huzur ve toplumsal değerler üzerine sunumlar yaptı. Üç oturumda gerçekleşen sempozyumda "Kur'an'da Aile İçi Nezaket Kuralları", "Sabır, Merhamet ve Fedakârlık Boyutuyla Kur'an'da Anne", "Kur'an'a Göre Babalık Anlayışı", "Kur'an'da Aile ve Din Eğitimi" gibi başlıklar ele alındı.


Haber Kaynak : İGFA

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Van'da Kayalıklarda Mahsur Kalan Kişi Kurtarıldı
Nilüfer Belediyesi NİLTİM'de Temizlik Seferberliği Başlattı
CHP'li Baran Güneş Strazburg'da Demokrasi Vurgusu Yaptı
Adıyaman'ın tarımsal potansiyelini geliştirecek
BBDSO'dan Atatürk'ü Anma Konseri 6 Kasım'da
Haberi Sesli Oku