KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI’NA GÖRE DÜZCE TURİZM KENTİ DEĞİLMİŞ!


POLİTİKA 11.12.2019 10:24:00 0
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI’NA GÖRE DÜZCE TURİZM KENTİ DEĞİLMİŞ!

Meclis Genel Kurulu’nda CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın sorusunu cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Düzce’nin turizm kenti olmadığını savundu. Bakan Ersoy’a sert çıkan Tanal, “Düzce turizm alanı değilse neresi turizm alanı?” diye sordu.

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda, “Düzce turizm kenti mi, turizm kenti değil mi?” tartışması yaşandı.

Genel Kurul’da hazır bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘soru-cevap’ bölümünde milletvekillerinden gelen soruları yanıtlarken “Düzce’nin turizm kenti olmadığını” savunarak büyük bir skandala imza attı.

Düzce’nin sorunlarıyla yakından ilgilenen CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belediyelere destek çıkarak kentlerin atık su arıtma tesislerini tamamladığını hatırlatarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Düzce atık su arıtma tesisi ve çöp arıtma tesisini yapacak mısınız? Yapmayacaksanız neden yapmıyorsunuz?” diye sordu.

Tanal ayrıca, Düzce’ye turizm bütçesinden, bakanlık bütçesinden ne kadar pay ayrıldığını sordu.

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın Düzce’nin arıtma alt yapısının tamamlanıp tamamlanmayacağına ilişkin sorusuna cevap veren Bakan Ersoy, “Arıtma yatırımlarıyla ilgili Düzce'ye yatırım yapılacak mı…’ Bakın, arıtma yatırımlarında öncelik olarak turizm alanı olması gerekiyor, torbaya da o yüzden ‘turizm alanı’nı ilave etmiştik” dedi.

Bakan Ersoy’un açıklamasına tepki gösteren Tanal, “Düzce turizm kenti zaten” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasındaki ‘Düzce’ tartışması Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

CHP’Lİ MAHMUT TANA: DÜZCE TURİZM ALANI DEĞİLSE NERESİ TURİZM ALANI

BAŞKAN - Sayın Tanal…

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Bakanım, biraz önceki konuşmanızda dediniz ki: "Biz belediyelerin atık su arıtma tesislerini yapıyoruz." Düzce atık su arıtma tesisi ve çöp arıtma tesisini yapacak mısınız? Yapmayacaksanız neden yapmıyorsunuz?

Düzce ilimize bu turizm bütçesinden, Bakanlık bütçesinden ne kadar pay ayrılmaktadır?

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY - "Arıtma yatırımlarıyla ilgili Düzce'ye yatırım yapılacak mı…" Bakın, arıtma yatırımlarında öncelik olarak turizm alanı olması gerekiyor, torbaya da o yüzden "turizm alanı"nı ilave etmiştik.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Düzce turizm kenti zaten.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY - Ve öncelikli olarak kıyı bandında olması ve yoğunluk önceliği olması gerekiyor. Kaynaklar yettiği sürece biz arıtma tesislerini devralmaya devam edeceğiz ama dedim ya, biz 2634 sayılı…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Devam edelim Sayın Bakan.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Düzce turizm alanı Sayın Bakan, Düzce turizm alanı.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Ben anlamadım yani Düzce turizm alanı değilse neresi turizm alanı?

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Düzce'ye ne kadar turizm payı ayırıyorsunuz Bakanım?

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY - Şimdi, bakın, biz "şu ile şu kadar pay, bu ile bu kadar pay" diye ayırmıyoruz, zaten bu doğru bir yöntem değil. Biz şimdi ne yapacağız Turizm Geliştirme Ajansıyla birlikte? 4'lü, 5'li gruplar hâline getireceğiz sizi; her ilin turizm potansiyelini belirleyeceğiz. Yani, şu kadar para ayırdım, çarçur ettim; bir esprisi yok. Biz, önce Turizm Geliştirme Ajansında nasıl… Pazarlanacak yer var yani bize yolcu gönderen ülkeler, pazarladığınız ürünler var yani bizdeki bölgeler. Bizdeki bölgeleri belli masaların altında topluyoruz; aynı şekilde, ürün çeşitliliğine göre de topluyoruz. Ve sizleri de, sadece Düzce diye yapmıyoruz, çevresindeki 4-5 tane ille eşleştiriyoruz. Eğer böyle yapmazsak zaten hem sizin tanıtma maliyetiniz çok yükseğe çıkar hem de cazip olmazsınız çünkü tek başınıza turist çekecek potansiyeliniz olmadığı için size yakın turizm bölgelerini işletmemiz lazım. Burada toplanan payla da eşit bir oranda hepinizin tanıtımına ağırlık vereceğiz. Ha, burada zaten bir eşitlik olsun diye, dikkat ettiyseniz, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansında üyeleri seçerken bölgelerden seçtik. Yani ne dedik? 7 tane coğrafi bölgenin her birinden temsilci seçimle gelsin, kendi bölgesinin hakkını da savunsun; bunu özellikle ve bilinçli bir şekilde…

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Vekili olarak savunuyorum işte Sayın Bakan.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY - Yok ama siz Ajansta değilsiniz ki.

 


SPOR


GÜNDEM

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA