KASTAMONU’DAN DÜNYAYA AÇILAN KADIN UFKU


GÜNDEM 12.12.2019 09:07:00 0
KASTAMONU’DAN DÜNYAYA AÇILAN KADIN UFKU

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), Türkiye’nin İlk Kadın Mitingi’nin 100. Yılı dolayısıyla Türk Tarih Vakfı’nın desteğiyle özel bir panel düzenliyor. Panelde 1919 yılında Kastamonu’da, Anadolu işgalini protesto etmek amacıyla 3 bin kadının katılımıyla gerçekleşen mitingin tarihsel zemininden yola çıkılarak milli mücadele döneminde kadının rolü ve Osmanlı’dan bu güne kadın hareketi ele alınacak.

 

Siyaset Bilimi, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, İstanbul Kültür Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Elif Mahir Metinsoy ve Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Mustafa Eski’nin konuşmacı olarak katılacağı panel; 18 Aralık Çarşamba günü saat 16.30’da Tarih Vakfı Eminönü Binası’nda halka açık ve ücretsiz olarak izlenebilecek.

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş bir sivil girişim olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), Türkiye’nin İlk Kadın Mitingi’nin 100. Yılı dolayısıyla Tarih Vakfı işbirliği ile özel bir panel düzenliyor.

Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne feminizmin tarihi, milli mücadele döneminde kadın ve Kastamonu Kadın Mitingi ana başlıklarının konuşulacağı panel Siyaset Bilimi, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, İstanbul Kültür Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi Elif Mahir Metinsoy ve Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Mustafa Eski’nin katılımıyla gerçekleşecek.

Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, panelde Osmanlı döneminde kadın hareketi ve feminist düşüncenin ortaya çıkışını, Cumhuriyet ve sonrasındaki yıllarda geçirdiği evreleri, 1980’li yıllardan itibaren radikalleşen özgürlük ve eşitlik arayışını ve 2000’li yıllarda değişen toplum-siyaset ilişkisiyle beraber gelinen noktayı anlatacak.

İstanbul Kültür Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Elif Mahir Metinsoy panelde “Mütareke ve Milli Mücadele döneminde kadınlar” başlığını ele alacak. Metinsoy; mütareke ve Milli Mücadele dönemlerinde siyasal gelişmelerin etkisiyle Osmanlı kadınının yaşadığı kimlik dönüşümünü anlatacak. Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan bu “yeni kadın”ın siyasal haklarının yanı sıra toplumsal ve ekonomik hakları için de verdiği mücadeleye değinerek dönem elitlerinin bu mücadeledeki gözlemci konumundan bahsedecek.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Mustafa Eski de Kastamonu kadınlarının 10 Aralık 1919 günü Kız Öğretmen Okulu bahçesinde toplanarak Anadolunun işgalini protesto amacıyla düzenlediği mitingin tarihsel zeminini anlatacak. Miting sonrasında ABD ve Fransa cumhurbaşkanlarının eşleriyle İngiltere Kraliçesi’ne gönderdikleri telgraflarla gösterdikleri diplomatik yaklaşımı ve Kastamonu kadınının dönemin ilerisinde aydın ve vizyoner bakışının bugüne yansımalarını paylaşacak.


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA