İnşaat malzemeleri sanayisi 2020 yılına büyüme ümidiyle başladı


EKONOMİ 7.01.2020 16:19:00 0
İnşaat malzemeleri sanayisi 2020 yılına büyüme ümidiyle başladı

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Aralık 2019 Sektör Raporu’na göre, 2020 yılında, inşaat malzemeleri sanayisinin yüzde 1-2 oranında büyümesi bekleniyor. Büyümenin temel belirleyicisi olarak yurtiçi talep görülürken, ihracatın da 23 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin, sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Aralık 2019 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisinde 2019 yılında yaşanan daralma beklentilerin de üzerinde gerçekleşti. Böylece ekonomide 2018 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörler inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisi oldu.

Yeni ekonomi programı ile yüzde 5 ekonomik büyümenin hedeflendiği 2020 yılında, büyümenin temel belirleyicisi olarak yurtiçi talep görülüyor. 2020 yılında özel tüketim harcamaları ile özel yatırım harcamalarında büyüme beklentisi bulunuyor. Ancak hane halkları ile özel sektörün mevcut borçluluk seviyeleri itibarıyla büyümelerin hedeflerin altında kalması söz konusu. Bu nedenle Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,5-4,0 arasında bir büyüme göstermesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve Türk Lirası’nın göreceli olarak istikrarlı kalmasının da iktisadi faaliyetleri destekleyeceği öngörülüyor.

 

Ekonomideki büyüme beklentisinin inşaat sektörüne etkisinin sınırlı kalması, ayrıca inşaat sektörünün kendi sorunları ile ekonominin genelinden 2020 yılında da ayrışması bekleniyor. Öncelikle sektörde ve firmalarda mali sorunlar sürüyor. Firmaların bekleyen kredi yapılandırmalarının bulunduğu ve mali yapılarının iyileşmesinin zaman alacağı görülüyor.

2020 yılında konut ve konut dışı bina talebinin 2019 yılının üzerinde gerçekleşecek. İlk el konut satışları 2020 yılında 525 bin seviyesine kadar yükselebilecek. Ancak bu olası talep 2020 yılında mevcut stokların eritilmesine katkı sağlayacak. Bu nedenle yeni inşaat işleri seviyesinin zayıf kalmaya devam etmesi bekleniyor.

 

2020 yılında büyük kamu projelerinin bitmiş olması da yavaşlatıcı etki yapacak. Kamunun bazı demiryolu projeleri dışında önemli kamu yatırımlarının kalmadığı görülüyor. 2020 yılında deprem ile ilişkili yenileme ve güçlendirme faaliyetlerinin yanı sıra belediyelerin yatırım harcamalarında da artışlar bekleniyor. Bu çerçevede inşaat sektöründe 2020 yılında yüzde ‘1-2’ büyüme beklentisi bulunuyor.


İnşaat malzemeleri sanayisi de inşaat sektöründeki 2020 yılı gelişmelerinden etkilenecek. İnşaat malzemeleri sanayi iç pazarının 2020 yılında inşaat sektörü büyüme beklentisine bağlı olarak reel bazda yüzde 1-2 büyümesi bekleniyor. Ayrıca 2020 yılında bazı alt sektörlerde büyümelerin başlayacağı, bazı alt sektörlerde ise küçülmelerin yavaşlayarak süreceği öngörülüyor.

İhracat malzemeleri sanayi ihracatı ise 2020 yılında daha iyi küresel koşullara sahip olacak. Ancak jeopolitik gerginlikler ihracatı zorlaştıran unsur olacak. 2020 yılında inşaat malzemeleri ihracatı temkinli bir yaklaşımla 23 milyar dolara ulaşacak.


İnşaat Sektörü Güven Endeksi 3,9 puan arttı

İnşaat sektörü güven endeksi yılı artış ile kapattı. İnşaat sektörü güven endeksi temmuz-aralık döneminde kasım ayı hariç kademeli ve temkinli bir artış gösterdi. İnşaat sektörü güven endeksi aralık ayında yeniden 3,9 puan arttı. İnşaat sektörü güven endeksinde yaşanan bu artış mevcut işlerin ve alınan siparişlerin de artışı ile desteklendi. Böylece inşaat sektörü güven seviyesi 61,5 puan ile yılı en yüksek seviyesinde kapattı.


Mevcut inşaat işleri seviyesi 3,6 puan yükseldi

İnşaat işleri mevcut seviyesinde temmuz-ekim döneminde önemli bir iyileşme yaşandı ve mevcut işler 13,5 puan artış gösterdi. Mevcut inşaat işleri seviyesi kasım ayında geriledi. Aralık ayında ise mevcut inşaat işleri seviyesi yeniden bir önceki aya göre 3,6 puan birden arttı. Mevcut inşaat işlerinde tamamlanan işler sonrası yeniden bir artış gerçekleşti. Yeni alınan işler mevcut işleri destekledi. Ekonomideki göreceli toparlanma ve özellikle faiz oranlarındaki düşüşler inşaat sektöründeki işlere gecikmeli olarak olumlu katkı vermeye başladı.

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi 4,1 puan arttı

İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri 2019 yılı temmuz ayında ilk kez aylık bazda artış gösterdikten sonra ağustos-ekim döneminde de yükseldi, kasım ayında geriledi. Aralık ayında ise yeni alınan işler seviyesi bir önceki aya göre 4,1 puan birden arttı. Satışlardaki hızlanma yeni iş siparişlerini de olumlu etkilemeye başladı.


SPOR


GÜNDEM

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA