İbn Haldun Üniversitesi Sahih Tirmizî'nin hadis kitabını yayınlayacak


EĞİTİM 13.12.2019 23:15:00 0
İbn Haldun Üniversitesi Sahih Tirmizî

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ), hadis literatürüne büyük katkı sağlayacak önemli bir projeye imza atıyor. Yaşayan en büyük hadis sahası otoritelerinden Muhaddis Muhammed Avvame başkanlığındaki uzman ekip tarafından yürütülecek proje ile İslam Tarihi'nde güvenilir altı hadis kitabından biri olan Sahih Tirmizî'nin baskısı yapılarak, Müslümanların dini kaynaklara olan güven ve huzur duygusunun artmasına katkıda bulunulacak.

 

Sosyal bilimler alanında uluslararası araştırma odaklı eğitim anlayışıyla ön plana çıkan İHÜ, İslam dünyasının en büyük hadis otoritelerinden Tirmizî‘nin hadis ve sünnet ilmine yön veren eserlerinin daha doğru anlaşılması için büyük bir proje başlattı. 4 yılda tamamlanması planlanan yüksek bütçeli projenin protokolü, İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ve Hadis Alimi Muhammed Avvame’nin katılımıyla İHÜ Başakşehir Yerleşkesi Rektörlük Makamı'nda imzalandı.

 

Proje kapsamında, Tirmizî‘nin 3 temel eserinin (el-Câmi’û’l-kebîr, el-İlelü’l-kebîr ve el-İlelü’l-sağîr) tahkik ve tevsiki şanına yakışır ilmî bir uslûp ve titizlikle yapılacak. Müslümanların dini kaynaklara olan güven ve huzur duygusunun artmasına katkıda bulunulacak projenin hadis literatürüne büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Hadis sahasının yaşayan otoritelerinden olan Muhaddis Muhammed Avvame’nin başkanlığında sahasında uzman bir ekip tarafından yürütülecek projede hedeflenen amacın kitaplardaki metinlerin, müellifin kaleminden çıkmış veya takririnden elde edilmiş haline ulaşmak, onun kullandığı rivâyetlerle ilgili hükümlerin ve kavramların hakikatini ortaya koymak olduğunu vurgulandı.

 

“Sahih Tirmizî hadis kitabının güvenilir bir baskısı bulunmuyor”

 

Proje hakkında bilgi veren İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, ''Üniversite olarak yeni bir bilimsel projeyi başlattık. Bu proje ile İslam düşüncesi içerisinde çok önemli yere sahip olduğu halde maalesef hala güvenilir bir baskısı olmayan Sahih Tirmizî hadis kitabının baskısı gerçekleştirilecek. Günümüzde hadisler hakkında tartışmalar sürüyor. Hadisler güvenilir mi, değil mi? Ya da güvenilir hadis bulunmak istenilirse, hangi kaynaklarda bulunabilir? İnşallah Sahih Tirmizî'nin hadis kitabının yayınlanması bu tartışmaları akademik ve ilmi zemine oturtmuş olacak. İslam Tarihi'nde 6 kitap güvenilir hadis kitabı olarak kabul ediliyor. Bunlara olan Kütüb-i Sitte deniliyor. Sahih Tirmizî de bunlardan bir tanesi. Bu kadar önemli kitabın günümüzde hala güvenilir ve akademik standartlara uygun bir baskısı yok. İnşallah yaptığımız projeyle bu boşluğu doldurmuş olacağız. Hem Türkiye'den hem de yurt dışından uluslararası bir ekip, dünya kütüphanelerdeki bu kitabın yazma nüshalarını bir araya getirecek. Onları mukayese ederek dünya çapında en güvenilir kaynak olacak şekilde, kitabın baskısını inşallah 4 yıl içerisinde üreteceğiz. Daha sonra kitabı Türkçeye ve başka dillere tercüme edeceğiz. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın faydalanabileceği eseri ortaya koymuş olacağız'' dedi.

 

“Büyük bir kültür hazinesinin üzerinde oturuyoruz”

 

Güncel konulara dair araştırmalar yürüttüklerini dile getiren Rektör Şentürk, ''Güncel konularda araştırma yürütürken, fikirlerimizin tarihi ve sağlam bir zemine oturması lazım. Maalesef bizim tarihimizdeki büyük alimlerin eserleri hala Süleymaniye Kütüphanesi gibi kütüphanelerde el yazması olarak bekliyor. Bunları yurt dışından yabancı insanlar gelip yayınlamayacak. Biz kültür hazinesi üzerinde oturuyoruz. Bu hazineyi gün ışığına çıkartmak ve bunu tüm dünyaya sunmayı görev olarak görüyoruz. Bu projeyi bu maksatla başlattık. Benzer başka kitaplar da var; İslam Medeniyeti düşüncesinin temel eserleri. Bunlar da hala basılmamış olarak kütüphanelerde duruyor. Bu kitaplar basılmadan ve gün ışığına çıkmadan İslam hakkında söylenecek sözlerin hepsi havada kalır. Güvenilir baskılarının tercümeleri yapılması lazım ki; İslam, Hadisler, İslam Felsefesi ve İslam Hukuku hakkındaki tartışmalar ilmi ve akademik seviyeye otursun. Biz de yayınladığımız çalışmalarla akademik zemine oturtmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

 

İHÜ, Ebussuud Efendi ve İbn Haldun’un eserlerini de yayınlayacak

 

Yaptıkları çalışmalara vurgu yapan Rektör Şentürk, ''Üniversitemiz daha önce Fatih Sultan Mehmet'in Hocası Molla Gürani tefsirini yayınlamıştı. Bu tefsir Türk kamuoyunda büyük kabul gördü. İnsanların Molla Gürani'nin böyle bir tefsiri olduğundan haberi yoktu. Fatih Sultan Mehmet gibi önemlibir şahsiyetin hocasının bu eserinin yazılmasını Allah bize nasip etti. Konu ile ilgili dünya çapında uzmanlar bu kitabı bizden istiyorlar. ABD'den Japonya'ya ve Arap Dünyası'ndan her yere bu kitabı gönderiyoruz. Böylece dünyaya ilim ihraç etmiş oluyoruz. Kültür varlıklarımızı, kütüphanelere terk edilmiş yazma eserler olmaktan çıkartıp baskısını yapıp tüm dünyanın ilgisine sunuyoruz. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Şeyhülislam görevini yapmış olan Ebussuud Efendi'nin tefsirinin güvenilir baskısını yapacağız. İbn Haldun'un Mukaddimesi’nin güvenilir baskısını yapacağız. Bunları Türkçeye, İngilizceye, Fransızcaya ve farklı dünya dillerine tercüme edeceğiz'' şeklinde konuştu.


SPOR


GÜNDEM

Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”
Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları

SON DAKİKA