Hasköy'de Besicilerin Karla Mücadeleli Mesaisi Başladı

Hasköy

Muş'un Hasköy ilçesinde etkili kar yağışı köy yollarını kapattı, besiciler ise hayvanlarını beslemek için karla kaplı alanlarda zorlu bir mesaiye başladı. Kar kalınlığının 20 santimetreyi aştığı bölgede hayat beyaza büründü.

Beyaza Bürünen Hayat ve Ulaşım Mücadelesi

Muş’un Hasköy ilçesinde gece saatlerinde etkili olan kar yağışı, birçok köy yolunu ulaşıma kapattı. Kış şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte besicilerin zorlu mesaisi de başladı. Hayvan sahipleri, karla kaplanan alanlarda hayvanlarını yemlemek için mücadeleye girişti.

Geç Gelen Karın Bereketi

Geçtiğimiz yıllara göre kar yağışının yaklaşık bir ay geç gelmesini avantaj olarak değerlendiren besiciler, karın yağmasıyla samanlıkların üzerini kaplayan karı küreklerle temizleyerek hayvanlarını yemledi. İlçede kar kalınlığının yer yer 20 santimetreyi aştığı bildirildi.

Patika Yollarla Sağlanan Ulaşım

Kar yağışı ve soğuk havanın etkisini sürdürdüğü Hasköy’de ilçe genelinde hayat beyaza bürünürken, vatandaşlar evlerine ve ahırlarına ulaşımı kendi imkânlarıyla açtıkları patika yollarla sağlıyor. Besiciler, kış ayları boyunca hayvanlarını kar üzerinde yemlemek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Saman Stoklarından Umutlu Beklenti

Hayvanlarını dışarıda yemlediklerini belirten hayvan sahibi Rafet Tayboğa, saman stoklarının bu yıl hayvanlarına yeteceğini ve hatta artabileceğini söyledi. Tayboğa, "Bu sene kar geç geldi. Bu da bizim için bereket oldu. Sabah kalktık, samanın karla kapanan üstünü açtık ve hayvanlara yem verdik. İnşallah bereketli olur. Zaten iki ay sonra yaz gelecek, hayvanları merada otlatacağız. Geçen yıl samanımız artmıştı, babam kalan samanı başkalarına dağıtmıştı. Bu yıl da muhtemelen artar ve yine dağıtırız" dedi.

Baba Mesleğinin Zorlu Devamlılığı

Hayvancılığın kendileri için baba mesleği olduğunu vurgulayan Seyit Han Tayboğa ise karın bu yıl geç gelmesinin kendileri açısından önemli bir avantaj sağladığını belirterek, zorlu kış şartlarına rağmen üretime devam ettiklerini söyledi.


Haber Kaynak : Ajansturkhaber

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Bingöl'de Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Eğitime Ara Verildi
Iğdır'da Kar Altında Kalan Köyde Yaralanan Vatandaş Kurtarıldı
Bitlis'te Kar Yağışı 87 Köy Yolunu Kapattı
Başkale'de Kar Kalınlığı 1 Metreyi Buldu, Karla Mücadele Sürüyor
FIS Palandöken Cup, 19 Ülkeden Sporcularla Tamamlandı
Haberi Sesli Oku