Global, liman işletmeciliğinin ardından enerjide de dünyaya açıldı


TEKNOLOJİ 28.12.2019 19:44:00 0
Global, liman işletmeciliğinin ardından enerjide de dünyaya açıldı

Global Yatırım Holding, odaklandığı üç yatırım alanı arasında yer alan temiz ve yenilenebilir enerjide ilk yurtdışı hamlesini gerçekleştiriyor. Karadağ’da iştiraki Global Ports Holding’in işlettiği Port of Adria Limanı’nda 5 MWe (6MWp) kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kuruyor. Santral, limanın dokuz deposunun çatılarında toplam 66 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek.

 

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyüğü olduğumuz kruvaziyer liman işletmeciliğinde kazandığımız deneyim ile kurduğumuz uluslararası bağlantıları, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirmek için çalışıyorduk. Başta Karayipler olmak üzere liman işlettiğimiz diğer bölgelerde de temiz ve yenilenebilir enerji yatırımları hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Temiz ve yenilebilir enerji, liman işletmeciliği ve varlık yönetimi ile birlikte odaklandığı üç yatırım alanı arasında yer alan Global Yatırım Holding, Karadağ’da güneş enerjisi santrali kuruyor. Global Yatırım Holding iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer işletmecisi Global Ports Holding’in işlettiği Port of Adria Limanı’nda faaliyet gösterecek santral, 5MWe kurulu gücü ile ülkenin en büyük güneş enerjisi santrali olacak. Global Yatırım Holding böylelikle temiz ve yenilenebilir enerjide ilk yurtdışı yatırımını gerçekleştirecek.

 

Entegre iş modeli sayesinde

 

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyüğü olduğumuz kruvaziyer liman işletmeciliğinde kazandığımız deneyim ile kurduğumuz uluslararası bağlantıları, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirmek için çalışıyorduk. Başta Karayipler olmak üzere liman işlettiğimiz diğer bölgelerde de temiz ve yenilenebilir enerji yatırımları hedefliyoruz. Global Yatırım Holding’in entegre iş modeli sayesinde liman işletmeciliğinde olduğu gibi hızla başarılı adımlar atacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Depo çatılarında kurulacak

 

Holding’in yüzde 51 ortağı olduğu Barsolar tarafından kurulacak santral Port of Adria’nın 9 deposunu çatılarında toplam 66 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. Barsolar’ın geçici imtiyazlı enerji üreticisi statüsünü almak için Karadağ Enerji Düzenleme Kurumuna yaptığı başvuru kabul edildi. Kurulumuna 2020 yılının ikinci çeyreğinde başlanacak ve 2020’nin ikinci yarısında faaliyete geçmesi hedeflenen santralin yıllık 6.9 milyon kWh elektrik üremiyle 2.600 konutun ihtiyacını karşılaması öngörülüyor. Santralin devreye girmesiyle Global Yatırım Holding’in portföyünde bulunan enerji santrallerinin kurulu gücü 97.3 MW’a ulaşacak. Kurulu gücün 43.2 MW’ını yenilenebilir enerji oluşturacak.

 

Global Yatırım Holding, biyokütle enerji üretiminde Aydın, Şanlıurfa ve Mardin’deki santralleri ile Türkiye’de lider yatırımcılar arasında yer alıyor. Türkiye’deki ilk güneş enerjisi santrali yatırımını ise yine Mardin’de gerçekleştirdi. İştiraki Ra Solar’ın 9 MWe’lık (10,8MWp) santralinin kısmi geçici kabulü kasım ayında tamamlandı. Ko/tri jenerasyon elektrik üretimi de yapan Global Yatırım Holding, bir diğer iştiraki Naturelgaz ile CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) taşımacılığı ve dağıtımında faaliyet gösteriyor.


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA