Orhan Bozkurt, Milli Mücadele'nin dönemeçlerini Erzurum'da anlattı

Orhan Bozkurt, Milli Mücadele

ADD Erzurum Şubesi'nin düzenlediği programda Orhan Bozkurt, 'Cumhuriyet Yolunda Hemşehrimiz Atatürk' sunumuyla Milli Mücadele'yi belgelerle anlattı.

ADD Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen programda Gazeteci-Yazar Orhan Bozkurt, "Cumhuriyet Yolunda Hemşehrimiz Atatürk" başlıklı sunumuyla Milli Mücadele’nin kritik dönemeçlerini belgeler ve anılar ışığında anlattı. Aynı etkinlikte Bozkurt’un "Suskun Kentin Çığlığı" adlı kitabı da tanıtıldı. Program, Erzurum Vehip Atalay Kitap Sarayı Kültür Kafe’de yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Milli İradenin Doğuşu

Bozkurt, sunumunda 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan sürecin yalnızca askerî bir görev değil, millet iradesine dayalı yeni bir yürüyüş olduğunu vurguladı. Amasya Tamimi ile "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ilkesinin ortaya konduğunu belirtti. 8/9 Temmuz 1919 gecesi Mustafa Kemal’in askerlikten istifa ederek mücadelesini millet iradesinden güç alarak sürdürme kararının altını çizdi.

Erzurum Kongresi'nin Temelleri

Bozkurt, Erzurum Kongresi’nde alınan "Vatan bir bütündür, parçalanamaz" kararı ile manda ve himayenin reddedilmesinin, bağımsızlık sürecinin hukuki ve siyasi temelini oluşturduğunu dile getirdi. O günlerde Cumhuriyet fikrinin zihinsel olarak şekillendiğine dikkat çekti.

Erzurum'un Sahiplenişi

Sunumda, Mustafa Kemal’in Erzurum’a hemşehri oluşu ve 6 Ocak 1920’de yapılan seçimde 300 seçmenden 268 oy alarak Erzurum milletvekili seçilmesi özel olarak ele alındı. Erzurum halkının 1000 liralık imece desteğinin yalnızca maddi değil, güçlü bir güven beyanı olduğu vurgulandı.

Hafızasızlık Tehlikesi

Bozkurt, konuşmasının sonunda "1919’da tehdit açıktı, bugün ise hafızasızlık en büyük tehlikedir" ifadelerini kullanarak Cumhuriyet bilincinin canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Program sonunda ADD Erzurum Şube Başkanı Fehmi Bedir tarafından Orhan Bozkurt’a plaket takdim edildi. Etkinlik, Kemal Balcı eşliğinde Ömer Bilgin’in seslendirdiği Atatürk’ün sevdiği türkülerden oluşan bir dinletiyle sona erdi.


Haber Kaynak : Ajansturkhaber

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Terörsüz Türkiye komisyonu rapor yazımı devam ediyor
Almanya’da 82 yaşındaki kadın ölen annesinin cesedini maaş için sakladı
Çatak'ta yeni öğretmenlere motivasyon toplantısı
Derecik'te yeni belediye başkanı Mesut Tekin oldu
Türkiye Basketbol Federasyonu ile Türkiye Sigorta arasında Milli Takımlar ana sponsorluk anlaşması yenilendi
Haberi Sesli Oku