Egeli ihracatçılar Çin’de Türk ürünlerini vitrine çıkaracak

Egeli ihracatçılar Çin’de Türk ürünlerini vitrine çıkaracak

Ege İhracatçı Birlikleri, 5-10 Kasım 2025'te Şanghay'da düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda Türkiye'yi temsil edecek ve 400 metrekarelik alanda Türk ihracatını tanıtacak.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 5-10 Kasım 2025 tarihleri arasında Şanghay'da düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na (CIIE) Türkiye Milli Katılım Organizasyonu yapacak.

İZMİR (İGFA) - Çin Uluslararası İthalat Fuarı, EİB'nin 2025 yılında Çin'de gerçekleştirdiği dördüncü büyük organizasyon olacak.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de EİB, yıl içinde önce 16-19 Mart 2025 tarihlerinde Xiamen Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda, ardından 26-30 Haziran 2025 tarihlerinde 9. Çin-Avrasya Expo'da Türkiye'yi temsil etmişti. EİB, Kasım ayında yapılacak CIIE ile birlikte Türk ihracatının Çin'deki vitrinini yeniden kuracak.

Çin'in İthalat Gücü ve Türkiye Fırsatı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye standının fuarda üç holde, toplam 400 metrekarelik alanda kurulacağını belirterek, Çin'in dünya ticaretindeki rolüne dikkat çekti: "Çin, yalnızca ihracat gücüyle değil, aynı zamanda dünyanın en büyük ithalatçı ülkelerinden biri olarak da öne çıkıyor. 2024 yılında 2,6 trilyon dolarlık ithalat gerçekleştiren Çin, bu kimliğini Çin Uluslararası İthalat Fuarı gibi organizasyonlarla pekiştiriyor."

Denge Arayışı ve Network Hedefi

Eskinazi, CIIE'de gıda, tüketim ürünleri ve hizmet sektöründe güçlü bir kadroyla yer alacaklarını aktardı. "Çin, Türkiye'nin ithalat yaptığı ülkeler listesinde 43 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. Buna karşın ihracatımız 3,4 milyar dolar seviyesinde" diyen Eskinazi, "Dış ticaretimizin daha dengeli bir yapıya kavuşması için yoğun bir çaba içindeyiz. Fuar kapsamında 8 Kasım'da düzenleyeceğimiz network etkinliğinde Türk ve Çinli iş insanlarını bir araya getirerek yeni ihracat bağlantılarına zemin oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Yatırım Daveti ve Ortaklık Potansiyeli

ABD'nin Çin'e uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin, Çinli firmaları yeni yatırım bölgeleri arayışına yönelttiğini vurgulayan Eskinazi şunları kaydetti: "Türkiye'de Çin ile ilgili en geniş networke Ege İhracatçı Birlikleri sahip. Çinli yatırımcılara rehberlik yapabiliriz. Çinli iş insanlarını Türkiye'de ortak yatırım fırsatlarını değerlendirmeye davet ediyoruz. Altyapıdan enerjiye, otomotivden dijital sektöre, gıdadan madenciliğe kadar pek çok alanda güçlü ortaklıklar kurabiliriz."

Yeni İhracat Kapıları Açılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın iki hafta önce gerçekleştirdiği Çin ziyaretiyle birlikte ihracatçılar açısından önemli bir gelişme yaşandığını hatırlatan Eskinazi, "Sayın Bakanımız ve Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi Başkanı arasında üç önemli protokol imzalandı. Bu anlaşmalarla Türkiye'den Çin'e su ürünleri ve badem ihracatının önü açıldı. Türk somonu, çipura, levrek ve yüksek kaliteli bademlerimiz artık Çin pazarında yerini alacak. Kanatlı eti, tavuk ayağı, kiraz gibi ürünlerin ihracatı için de taleplerimizi yineleyeceğiz. Çin'e; kuru üzüm, incir, kayısı, fındık, zeytin, zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller, meyve sebze mamulleri gibi güçlü olduğumuz sektörlerde dünyanın gıda ambarı olduğumuzu bir kez daha göstereceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.


Haber Kaynak : İGFA

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Malatya'da Şantiyede Silahla Yaralanan İşçi Hastanede Tedavi Altında
Malatya'da torbacı operasyonlarında 47 tutuklama
Malatya'da İki Ayrı Trafik Kazası: 4 Yaralı
Konya Beyşehir'e Turizm Yatırımı Tamamlanıyor
Van'da Kayalıklarda Mahsur Kalan Kişi Kurtarıldı
Haberi Sesli Oku