E-ihracat girişimcileri için yepyeni fırsatlar çocuk giyiminde!

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli: “Türkiye, anne/bebek ve çocuk tekstilinde 2 milyar dolarlık


GÜNDEM 21.11.2019 11:17:00 0
E-ihracat girişimcileri için yepyeni fırsatlar çocuk giyiminde!

ihracat payıyla dünya liderliğine oynuyor. Son birkaç yılda her yıl yüzde 100 büyüme rakamına ulaşan firmalar var. E-ihracat kanallarıyla KOBİ ve girişimcileri de bu ekosisteme daha çok dahil edersek, bu alanda global lider oluruz.”

 

Tekstil ihracat rakamlarına göre anne/bebek ve çocuk giyim sektörü rekor büyümeye ulaştı. Son sektörel verileri değerlendiren TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli şunları aktardı:

 

REKOR BÜYÜME

 

“Avrupa'nın ikinci, dünyanın yedinci büyük giyim tedarikçisi olan Türkiye, ihracatta önemli kalemlerden birini oluşturan anne/bebek çocuk giyim sektöründe dünya liderliğine oynuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) son verilerine göre tekstil sektöründe en hızlı büyüyen kalem ise, bebek ve çocuk giyimi. Yetişkin hazır giyime oranla bebek ve çocuk giyim sektörü yüzde 50 daha fazla büyüme kaydetti. 2010 yılında 118 milyon dolar olan bebek giyim ihracatı, 2018 yılında 249 milyon dolara yükseldi. 2019 yılı ilk yarısına baktığımızda bebek çocuk sektöründe yüzde 25'in üzerinde ihracat artışı yaşandı. Hazır giyim sektöründe 2019 yılı sonunda 19 milyar doların üzerinde ihracat rakamlarına ulaşılması, bebek çocuk giyim ihracatında ise 250 milyon dolar bandının aşılacağı öngörülüyor. Hamile giyimi ile mama önlüğü gibi giyim dışı anne/bebek tekstil ürünleri de dahil edildiğinde, Türkiye’nin dünya pazarlarındaki ihracat payı 2 milyar doları buluyor.”

 

E-İHRACAT İLE DÜNYA LİDERİ OLURUZ

 

Son sektörel verilere göre birkaç yıl içinde pazar payını her yıl yüzde 100’e kadar büyüten çok sayıda işletme bulunduğuna işaret eden Çiğdemli, “Çocuk abiye kategorisi ise sektörün gözdesi. Türkiye çocuk abiyesinde İtalya'dan sonra yaklaşık yüzde 17’lik pay ile dünyanın en büyük üreticisi konumunda. Sektör bu kategoride başta İtalya olmak üzere ABD, Arap ülkeleri, Fransa, Portekiz ve İngiltere gibi çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor. Bebek giyim sektöründe ise en fazla ihracat yapılan 5 ülke İspanya, Almanya, Irak, İngiltere ve Libya. Fransa, Hollanda, Belçika ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Orta Doğu ülkelerine ve Türki cumhuriyetlere de ihracat yapılıyor. Türkiye bebek ve çocuk giyim sektöründe kesinlikle dünya lideri olabilir. Bunun için iç pazara üretim yapan KOBİ düzeyindeki üreticilerin dijitalleşerek e-ihracata başlaması büyük önem taşıyor. Girişimciler de anne/bebek ve çocuk giyim ürünleri satılan e-ihracat siteleri açarak dünya pazarındaki payımızın genişlemesinde rol oynayabilir. E-ihracat yapmak isteyen girişimcilere bu hızla büyüyen sektörü dikkate almalarını tavsiye ederim.”

 


SPOR


GÜNDEM

Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları
Dereceye giren öğrencilerin ödülleri Başkan Büyükgöz’den
Kocaeli Büyükşehir, evsiz vatandaşlara kol kanat geriyor
Büyükşehirden Ünye’ye modern park

SON DAKİKA