Bitlis'te Kar ve Güneş Bir Arada: Dört Mevsim Tek Günde

Bitlis

Bitlis'te yüksek kesimlerde kar yağışı araçları yolda bırakırken, Van Gölü kıyısında vatandaşlar mangal yapıp yüzdü. Uzmanlar, kısa mesafedeki bu sert iklim değişiminin trafik ve sağlık açısından risk oluşturduğu konusunda uyarıyo

Bitlis ve Van Gölü Havzası'nda yaşanan hava olayları, bölgede dört mevsimin aynı anda yaşandığı çarpıcı görüntüler oluşturdu. Şehrin yüksek kesimlerine doğru ilerledikçe, önce sağanak yağmur, ardından kar yağışı başladı. Rakım arttıkça kar birikintileri nedeniyle bazı araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, sadece birkaç kilometre geride kalan bölgelerde yağmur devam etti.

Yükseklerde kış, eteklerde sonbahar, gölde yaz havası hakimdi. Daha da ilginci, aşağı yamaçlarda ve Van Gölü kıyısında vatandaşların yağmurlu havaya rağmen suya girerek yüzmeye devam etmesi ve piknik yapmasıydı. Göl kenarında piknik yapan ve göle giren vatandaşların oluşturduğu yazdan kalma görüntüler, sadece birkaç kilometre ötedeki karlı manzarayla tezat oluşturdu.

Anadolu Sualtı Araştırmaları ve Sporları Derneği Temsilcisi ve doğa gözlemcisi Doç. Dr. Cihan Önen, bu durumun halk sağlığı açısından önemli riskler taşıdığını belirtti. Önen, "Sıcaklık değişimlerinin çok kısa mesafelerde hızla farklılaşması hem sürücüler hem de yüzme amaçlı göle giren vatandaşlar için risk oluşturuyor" dedi.

Kar ve buzlanmanın trafik güvenliğini, soğuk göl suyunun ise hipotermi ihtimalini artırdığını vurgulayan Önen, özellikle 0 dereceye yakın sularda yüzmenin soğuk su şokuna neden olabileceği konusunda uyardı. Dağlık bölgelerde araç kullanacak kişilerin yolda kalma ve donma riskine karşı tedbirli olmaları gerektiğinin altını çizdi.


Haber Kaynak : Ajansturkhaber

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Çamlıca Koleji'nde Aile-Çocuk İletişimi Semineri Yoğun İlgi Gördü
Erzurum'da 'Tek Sağlık' İçin Kurumlar Bir Araya Geldi
Erzurum'da Buzlanma ve Kuvvetli Yağış Uyarısı
Palandöken Geçidi'nde Kar Yağışı Ulaşımı Felç Etti
Hakkari'de Kar Yağışı 43 Yerleşim Yerini Ulaşıma Kapattı
Haberi Sesli Oku